Peremvidéken, nyelvhatáron

f

Patakvölgyben, fennsík alatt, megyék, járások, nyelvhatárok találkozásánál fekszik Kuntapolca.

Kevés olyan látványosan szép része van Szlovákiának, mint a Gömör–Szepesi-érchegység és a Szepes–Gömöri-karszt találkozásának vidéke, gazdaságilag azonban hátrányos helyzetű. A Csetnek patak völgyében, a Pelsőci fennsík alatt, két megye, két járás találkozásánál, a magyar-szlovák nyelvhatáron található egy kedves falucska, Kuntapolca (Kunova Teplica). A hátráltató tényezők, a magas munkanélküliség és a peremvidékiség ellenére is sikereket tudhatnak magukénak az itt élők: apró lépésekkel haladnak, folyamatos a munka, vannak ötletek, tervek és jövőkép

Egyenesbe hozni a falut

Két és fél választási időszakkal ezelőtt elég nehéz helyzetben volt a település, hatalmas adósságot görgetve maga előtt. Időközi választásokat kellett kiírni, mert a korábbi polgármester egészségi okok miatt lemondott. Ekkor választották meg a kuntapolcaiak Gyenes Drenko Évát polgármesternek, aki a legutóbbi voksoláskor, 2018-ban is bizalmat kapott a lakosságtól.

„Nehéz kezdés volt, talpra kellett állni, egyenesbe kellett hozni a község gazdálkodását, elkezdeni az adósságtörlesztést, persze, közben működtetni kellett a falut. Igen határozott megtakarításokkal, fegyelemmel néhány év alatt törlesztettük az adósságot, utána foghattunk neki végre fejlesztésnek. Régen terveztük már a falu utcáinak aszfaltozását, ezt most sikerült is elvégezni. Az óvodánk külső és belső felújítása és felszerelése, a községháza modernizálása, a kultúrház tetőjavítása, az autóbuszmegálló építése, a községháza előtti park kialakítása, a rendbe rakott temető, annak megerősített fala, a ravatalozó teljes felújítása, amely befejezés előtt áll, már azt mutatják, nincs lehetetlen, mindent meg lehet csinálni” – mondja Gyenes Drenko Éva.

Fejlesztési koncepció

A polgármester szerint Kuntapolcának az a legnagyobb gondja, hogy helyben kevés a munkalehetőség, magas az állásnélküliek száma, és sokaknak csak a helyi közmunkaprogramban tudnak segíteni. „A vasöntöde, úgy tudom, most legfeljebb 15-20 helybelinek ad munkát, de a jól működő mezőgazdasági vállalkozásban is dolgoznak páran. Annak tudnék örülni, ha újra beindulna a gyártósor a magnezitüzem összeszerelő csarnokában. Erre állítólag lehet esély a közeljövőben” – magyarázza. Gyenes Drenko Éva a falu vasöntői múltjára, a természeti adottságokra, a hagyományokra építve szeretne kidolgozni egy fejlesztési koncepciót. Azt vallja, hogy kerékpárutak létesítésével, a természetjárás, az aktív pihenés és a sportolás lehetőségeinek kialakításával, valamint az évenkénti fesztiválok, hagyományőrző rendezvények megszervezésével lehetne a vidéken elindítani az idegenforgalmat. Kuntapolca jelenleg a DOMICA helyi akciócsoport tagja, ez a szervezeti hátteret ad, és segíthet a tervek megvalósításában. A falut érintik a Gótikus út és a Vas útja elnevezésű turisztikai útvonalak, kataszterében természetvédelmi terület található számos karsztos jelenséggel. Ezekre koncentrálva alapoznák meg az idegenforgalom fejlesztését.

Galéria

Munka, tervek, álmok

„A jövőbeni tervek csak akkor valósulhatnak meg, ha a falunk teljesen rendben van. Most folyik a közvilágítás modernizációja, a közbiztonságot hét térfigyelő kamera vigyázza, a közmunkások rendben tartják a közterületeket, a korábbi fizetési fegyelmezetlenségek miatti gondok is elhárultak a szociális lakásoknál. Kezdünk egyenesbe jönni. Van már játszótér a faluban, és működik a könyvtárunk is. A helyi neves öntőmester, Tohol János bácsi hagyatékából származó tárgyak kiállítását újrarendezzük, a falu jeles krónikása, fotósa Mušinský Elemér bácsi fotóhagyatékát is szeretnénk megőrizni, bemutatni. A templom felújítása is nagy álom. Természetesen vigyáznunk kell a falunak nevet adó forrásra és a Zúgó barlangra is” – hangsúlyozta a polgármester.

A helyi nyugdíjasklubra és az önkéntestűzoltó-csapatra is büszke, a tűzoltók például az utóbbi években minden versenyen részt vesznek, jó eredményekkel szerepelnek a régió megmérettetésein, és Kuntapolca is szervez egy tűzoltóversenyt. A nyugdíjasok, ha kevesen is vannak, de erős közösséget képeznek. A roma kultúra megerősítését is fontosnak vélik Kuntapolcán, a lakosságnak közel hatvan százaléka roma: egy részük magyar, más részük szlovák anyanyelvű.

Amit a krónikák mesélnek

Kuntapolca a nevét egy állandó hőmérsékletű vízforrásról kapta, amely a falu déli részén, egy sziklás domboldal alatt ered. 1243-ban, a tatárjárás utáni ország újraszervezéskor Toplucha néven említik először, de már korábban is lakott vidék volt. Vasöntödéiről, hámorairól már a 18. századból vannak említések.

Egyik híres szülötte Madarász András vasiparos, Madarász Viktor festőművész édesapja, aki Kuntapolcán a Concordia társulás egyik vasművét alapította. Ismert személyiségek még a gyártulajdonos Szontágh Aladár, egykori királyi főbányabiztos, Drenko József barlangász, Mušinský Elemér helytörténész és Tohol János öntőmester.

1805-ban épített evangélikus temploma a peremvidék magyar nyelvű evangélikus gyülekezetét szolgálja. Első világháborús emlékműve míves munka.

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 47. számában jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?