Táncol az ország - A 2. Szlovákiai Magyar Táncháztalálkozó

sd

Magyar zenék, hagyományőrzés, tánc és jó hangulat. A Táncfórum – a Szlovákiai Magyar Néptáncosok Szakmai Egyesülete szervezésében május 17–18-án Dunaszerdahelyen második alkalommal tartották a Szlovákiai Magyar Táncháztalálkozót. A kétnapos, családias hangulatú rendezvény kicsiket és nagyokat egyaránt megtáncoltatott.

17-én, este hét órától a folksátorban népzenei koncertekkel várták az érdeklődőket. Lakatos Róbert és a Rév zenekar előadása után a budapesti Góbé zenekar adott világzenei koncertet. Az együttes szórakoztató, a népzenei hagyományokat szabadon variáló előadását követően a Pósfa táncháza zárta az estét.

„A Szlovákiai Magyar Táncháztalálkozó a kilencvenes években, egészen kétezerig működött. 18 év kihagyás után hoztuk vissza a köztudatba, szerencsére kaptunk olyan anyagi támogatást, amely ezt lehetővé tette. A Csoóri Sándor Program, valamint a Kisebbségi Alap támogatása is segítette munkánkat. Célunk nagyon egyszerű: összehozni az embereket, megismertetni a tánckultúrát. Budapesten immár 30 éve működik a Táncháztalálkozó, nagy sikerrel. A miénk családiasabb környezetben, koncertekkel, játékokkal és persze sok tánccal valósul meg” – nyilatkozta Gálik Gábor, a Táncfórum ügyvezető alelnöke.

Galéria

A rendezvény második napján egyszerre több helyszínen folyt a szórakoztatás. Míg a folksátorban továbbra is a zenekaroké, társulatoké volt a főszerep, addig a sportcsarnok fali között az Ifjú Szivek Táncszínház zenekarának kíséretével az Aranysávosok gáláját láthatták az érdeklődők. Azok számára, akik kedvet éreztek a tánchoz, a szervezők táncoktatásról is gondoskodtak. Magyar és szlovák oktatók igyekeztek pár bevett lépés bemutatásával minden táncolni vágyó igényét kielégíteni. Az ötórás Tánctár ideje alatt a muzsikát a Varsányi-zenekar, a Zsérei Rezesbanda, Miklós Károly (Parajd) és bandája, valamint a magyarpalatkai zenekar szolgáltatta.

Este hét órától tartották a gálaműsort az erdélyi, magyarországi és szlovákiai hagyományőrzők, valamint az Ifjú Szivek Táncszínház közreműködésével. Három Táncfórum-díjat is átadtak. A rendezvényt a Csík-zenekar koncertje zárta.

Horváth Bianka

A teljes írás a nyomtatott Vasárnapban jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?