Segítünk, hogy Andriska járni tudjon?

*

Póda Andriska első gyerek a kis családban. A bájos, mosolygós galántai kisfiú, aki július 21-én volt egyéves, nagyon ritka és súlyos betegséggel született: AMC-vel és dongalábbal. Több műtétre lenne szüksége, ami rengeteg pénzbe kerül, de a költséges külföldi kezeléseket nem fedezi a biztosító.

Andriska apukája ölében jön elénk az ajtóba. Előbb ugyan szégyenlősen lehajtja a fejét, de pillanatokon belül megbarátkozik, és ugyanúgy hajlandó huncutkodni, mint bármilyen hasonló korú gyerek. S miután anyukája megengedi, hogy egy kis sós stanglival kedveskedjek neki, nagy haverok leszünk. Mentálisan egészséges, figyelmes, kedves kis srác. Ottjártunkkor már egyedül tudott ülni a kanapén, a sok törődésnek, kezelésnek hála az utóbbi időben rengeteget fejlődött.

Nem vettek észre semmit?

Anyukája, Banszký Katalin terhességi vizsgálatai során csupán annyit mondott az orvos, hogy a baba farral lefelé van, nem tudni a nemét, s mindig hozzátette, hogy furcsán tartja a lábacskáit. A nyolcadik hónapban meg közölte, hogy az anyukának kevesebb a magzatvize. 3D-s ultrahangos vizsgálattal sem vett észre semmit, legalábbis semmit nem mondott. Ez meglepő, hiszen bármelyik szakorvos megerősíti, és a neten is megtalálható, hogy ez a probléma fejlődési zavart okozhat. „Nem tudom, hogy nem látta, vagy csak nem mondta – sóhajt Andriska anyukája, aki pár perccel előttünk ért haza kezelésről a kisfiúval. – Annyit mondott, hogy a császármetszést ajánlja, mert tudni akarja, mi az oka, hogy nem fordult a magzat. Még császármetszéssel is nehezen tudták kivenni; az volt a szerencse, hogy nem fulladt meg. Viszont nekem utána begyulladt az egész hasfalam, csak nemrégen múlt el, pedig a gyerek már több mint egyéves. Egy csomó is keletkezett a hasamon, mondták, hogy műteni kellene, csak épp nem tudom, mikor, mert minden időmet kitölti Andriska kezelése.”

Andriskát születése után pár órán belül felvitték a pozsonyi kórházba, az anyuka szerint nem tudtak mit kezdeni vele, mert egyéb baja is volt, sérve – ezt a műtétet most decemberre tervezik, akkor kevesebb a torna –, nem indult meg a bélműködése, stb. „Amikor varrtak össze, odajött hozzám a gyerekorvos, és elsorolta, hogy mi minden van fiammal, akit nekem meg se mutattak. Borzasztó dolgokat mondott, még azt is, hogy kint vannak a belei, öt percen belül meg azzal jött, hogy nem mozog a keze, deformált a lábacskája. Azt hittem, meg fog halni.” Még belegondolni is rossz, mit érezhetett Katalin, hiszen egyetlen anyuka sem számít ilyen szörnyű pillanatokra, amikor örül az újszülöttnek. „Közben befutott anyukám, ő intézte el, hogy Andrist megmutassák nekem, bepólyálva láttam a kis fejecskéjét, az olyan helyeske volt! Utána vitték is Pozsonyba. Oda a párom, Gergely és anyukám jártak látogatni. Én nem mehettem, mert nem tudtam magam ellátni, gyenge voltam, mindenem fájt. Csak tizenkét nap múlva láttam újra a kisfiamat.”

 

Mindent kipróbálnak

Andriska közben valamit nagyon követel, egyre hangosabban. A fotós bácsi sütit eszik, neki meg nem adnak semmit. Aztán az anyuka szavak nélkül is megérti, mit is akar, s helyreáll a rend. Anyukája fényképeket vesz elő. A kisfiú végtagjai még mindig vékonykák, de ahhoz a képekhez képest, amilyenek a születés után voltak, óriási a különbség. „Annyira feszesek voltak az izmai, hogy bepelenkázni sem tudtuk – mutatja a képet Katalin. – Amikor megpróbáltam, vérzett az ágyéka és a csuklója. Születésekor a lábacskái fent voltak egészen a hasánál, semerre nem mozdultak, olyanok voltak, mint egy fadarab. A térdét most sem lehet teljesen kinyújtani. Kis kezét még nem tudja emelni, de fogni vele már igen.” Testén az izmok még feszesek és gyengék, a végtagjai deformáltak, és rendellenes helyzetben vannak, a könyökét nem tudja behajlítani, de ahhoz képest, amit a képeken láttunk, ég és föld a különbség.

A szülők, Katalin és Gergely mindent kipróbáltak, amit csak lehetett. Tudják, hogy minden perc számít, mert a kicsi csontjai növekszenek, nem szabad halogatni a gyógykezelést. Kipróbálták a magyarországi Dévény-módszert, eredményesen. Ehhez sokat kell utazniuk. Minden második héten Budapestre mennek öt napra, ott intenzívebb lett a kezelés, a közbeeső héten kétszer-háromszor meg Győrbe; emellett Galántán viszik Vojta-féle gyógytornára. Otthon is rendszeresen tornáztatták, de most már csak inkább anyuka átmozgatja az izmait, miután rájött, hogy ő nagyobb fájdalmat okoz a kicsinek, mint a terapeuták, s az eredmény sem olyan. Andriskát úszni is viszi, a vízben mozogva jobban erősödnek az izmai.

Ötvenezerbe kerül a műtét

Minden lehetőséget próbálnak megkeresni és megragadni, hogy gyermekük egyszer járni tudjon. Németországban akadtak olyan specialistákra, akik kezeltek már ilyen betegséget. Gergely meséli, hogy három alkalommal voltak ott, az egyik gyermekortopédiai klinikán már kétszer konzultáltak, egy másikon egyszer. Nagyon ajánlották a térd- és csípőműtétet, s azt is elmondták, miért ideális minél hamarabb. 50 ezer euróba kerülne, de ezt nekik maguknak kell előteremteniük, a biztosító a külföldi kezelést nem téríti meg, bár az egészségbiztosítók állítják, hogy egyéni esetekben ennek nincs akadálya. Pódáék is próbálkoztak, de mindig valami olyat kértek tőlük, ami nem teljesíthető. „Eddig százharminc eurót kaptunk” – jegyzi meg a pódafai származású Gergely. Eddig is úgy tudták állni a kezelések költségeit, hogy segítséget kaptak sok embertől, alapítványtól, zenészek koncertek bevételét ajánlották fel Andriska kezelésére.

A nagybácsi szerkentyűje

Ők maguk is mindenféle szerkezetet összeeszkábáltak, hogy megkönnyítsék a kisfiú mozgását. Mert sokféle segédeszköz van, térd- és könyökmozgató, meg egyebek, de ilyen pici babának nem alkalmasak. Az anyuka több céget is felhívott, de mindenütt azt a választ kapta, hogy hosszadalmas folyamat, amíg ilyet megszerkesztenek, meg drága is. A barátok is próbálkoztak, végül Katalin nagybátyja készített egy eszközt, amely mozgatja a kisfiú könyökét.

Ahogy telik az idő, Andriska egyre jobban belelendül: élvezi a látogatók társaságát, azt, hogy ő a központ. No meg, mint minden kisfiú, bűvöli a fényképezőgépet. Nem idegenkedik a kattogásától sem. Gügyög, pörög a nyelve, csak épp nem érteni, mit akar mondani, mert beszélni még nem tud.

Aztán hirtelen kedvét veszti, nyafogni kezd. Elfáradt. Itt az ideje, hogy távozzunk.

 

Aki segíteni szeretne a galántai Póda Andriskának, az a következő számlaszámon megteheti: SK13 7500 0000 0040 2498 8234.

 

Mi az AMC?

A veleszületett rendellenesség az izomzat és kötőszövet merevségével jár. A végtagokban már a méhen belül kényszertartások alakulnak ki. Később a karok és a lábak hajlítása szinte teljesen lehetetlen, gyakori az izomgyengeség is. A betegek mozgása erősen korlátozott; ennek súlyossága egyénenként eltérő. Teljes gyógyulás nem várható, de műtétekkel és fizioterápiával elérhető, hogy a merev végtagok hajlékonyabbá váljanak, és ne alakuljon ki izomsorvadás. A mindennapi életvitel korlátozott, de eredményes kezeléssel a betegek képesek az önellátásra, orvosi és családi támogatással csaknem teljes értékű életet élhetnek.

 

Mi a dongaláb?

  • Kialakulhat a végtagoknak a méhen belüli rossz elhelyezkedése vagy örökletes, genetikai okok miatt s olyankor, ha a terhesség alatt nincs elegendő magzatvíz.
  • Nagyobb az esély, ha a kismama a terhesség alatt dohányzik, kábítószert fogyaszt, vagy fertőzést vészel át.

Jellegzetes, a hordó dongájához hasonló alakzatot felvevő láb, ezért a diagnosztizálása már születés után megtörténik, és el is kezdődik a kezelése. Csak a kezdeti stádiumban sikeres a terápia, amely gyógytornából, gipszkezelésből áll, súlyosabb esetben műtétekkel korrigálható a rendellenesség.

 

Ön tudta?

Ha túl kevés a magzatvíz, az méhen belüli fejlődési zavart okozhat. A magzat kényszertartásban van helyszűke miatt, ezért fülei, orra lelapulhatnak. Dongaláb, a csípőízület deformációja, növekedésbeli elmaradás, tüdőfejlődési zavar, medencevégű fekvés is kialakulhat ilyenkor.

 


 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?