Ahol sikerült átszabni a trianoni határt

<p>Kilencvennyolc éve írták alá a trianoni békeszerződést, melyet ma is csak békediktátumként emlegetünk, és amely átrajzolta Közép-Európa térképét. Íme, néhány kevésbé ismert földrajzi adat a határmódosítás utólagos módosításairól.</p><div>&nbsp;</div>

Elsőként egy előzmény: még 1919. január 29-én történt, hogy a balassagyarmati polgárok Vizy Zsigmond százados katonáihoz csatlakozva fegyvert fogtak, s kiűzték a megszálló cseheket, akik az Ipoly völgyében vezető vasútvonal megszerzésével, az alakuló Csehszlovákia határainak még délebbre tolásával próbálkoztak. Balassagyarmat ezzel kiérdemelte a Civitas Fortissima, azaz a Legbátrabb Város megtisztelő címet.

 

Hűségesek és hűtlenek

Sopron városa az 1921-ben tartott népszavazás alapján a Magyarországhoz tartozás mellett döntött, s ezzel néhány környező település is visszakerült Magyarországhoz. Sopron a döntésért a Leghűségesebb Város (Civitas Fidelissima) címet érdemelte ki, Trianonban ugyanis Ausztriának ítélték.

Az Ausztriának ítélt országrészen Vas vármegye szombathelyi járásában kitört elégedetlenség nyomán tíz határ menti, németek és horvátok lakta falu osztrák fennhatóság alatt megtartott népszavazása után 1923. január 10. és március 9. között szintén visszakerült Magyarországhoz. Felsőcsatár (egykor Alsó- és Felsőcsatár), Horvátlövő, Narda (egykor Kis- és Nagynarda), Ólmod, Pornóapáti, Szentpéterfa, Vaskeresztes (egykor Német- és Magyarkeresztes). Szentpéterfa ezzel kiérdemelte a Leghűségesebb Magyar Község címet. Eredetileg még Rendek (Liebing) és Rőtfalva (Rattersdorf) kerültek volna Magyarországhoz, de e községeket osztrák kérésre elcserélték Szentpéterfával és Ólmoddal. Ausztria mellett nyilatkoztak ugyanakkor Nagysároslak (Moschendorf), Karácsfa (Hagensdorf) és Lovászad (Luising).

 

Trükkös kivételek

Néhány település a helyiek leleményessége folytán került vissza Magyarországhoz. Egy szatmári falu, Zajta a békeszerződés szerint Romániához tartozott. Gaál Lajos helyi iskolaigazgató, kántortanító azonban észrevette, hogy a kihirdetett szerződés és a megállapodáson megrajzolt térkép nincs összhangban. Az ő diplomáciai készségének, kitartásának és lelkierejének köszönhetően a falu visszakerült Magyarországhoz.

1923–24-ben a nógrádi Somoskőnek sikerült kiharcolnia, hogy ismét Magyarországhoz tartozzon. A trianoni határt a szerződésben a falu dombján lévő várfal alatt húzták meg, a Népszövetség határrendező bizottsága pedig helyi kezdeményezésre (és több, regénybe illő körülmény hatására) utólag Magyarország javára döntött. A település gazdasági jelentősége leginkább a helyi bazaltbánya miatt volt kiemelkedő – itt termelték ki az utcaburkolatokhoz használt macskakőnek való bazaltot.

 

Mintha elvágták volna

Gyakran fordult elő, hogy egyes külterületi részeket elvágott a belterülettől az új országhatár, s az elvágott rész önálló községgé szerveződött. Néhány példa: Sátoraljaújhely határából Karlatanya, a mai Újhely vagy a Romániához került Nagyszalontából Újszalonta. Doborgaz, Keszölcés, Süly és Vajka határából lett a mai Dunasziget. A Párkány melletti Helembához tartozó Helemba-sziget Esztergomhoz került, mert a Duna sodorvonalától és a hajózási útvonaltól délre fekszik.

Ha már hajózás, akkor egy mai szemmel abszurdnak tűnő kitétel: a szerződés 124. cikkelye kifejezetten hangsúlyozta, hogy Magyarország nem építhet tengeralattjárót. A területi változások tükrében ugyanakkor világos volt, hogy ha épített volna is, nem lett volna hol használni.

 

 

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?