Egy életen át Čezetán

<p>A csehszlovák ipari formatervezés egyik remekművének tartják a Čezeta robogót. Az éppen 60 évvel ezelőtt bemutatott &bdquo;szkúter&rdquo; gyártása idén újraindul, ezúttal elektromos meghajtással. Mi azonban az eredeti, 1957-es változat egyik gyönyörű példányát részesítjük előnyben egy bemutató erejéig.</p><p>&nbsp;</p>

Stadion, Pionier, Manet, Tatran, Babetta, Čezeta – e csehszlovák kismotorokon fiatalemberek (és hölgyek!) milliói tanultak meg motorozni. Nem mindig lehetett hozzájutni egy-egy példányhoz, de megfizethetők és egyszerűen kezelhetők voltak, így rendkívüli népszerűségnek örvendtek mindazok körében, akik számára egy autó az elérhetetlen luxust jelentette. E motorok között a ČZ 175.501 „Čezeta” sokáig háttérbe szorult, ám különleges formájának köszönhetően ma ismét divatban van.

Eleinte 501-es, később 502-es kivitelben gyártották. Előbbinek a JAWA motorja 8 lóerős és kétkipufogós volt, utóbbinak a ČZ gyártmányú erőforrása már 9,5 lóerős maximális teljesítményt adott le, az égéstermékek pedig egy kipufogón keresztül távoztak. 

További különbség volt, hogy az előbbi változat dudáját kívül, a térdvédő lemezen helyezték el. E berendezés a Čezeta egyik legfontosabb alkatrésze volt, ugyanis megkönnyítette a hölgyek becserkészését. A Čezeta hosszú nyerge, széles lábtartói és burkolt karosszériája ideálissá tette a használatot két fő részére, a hölgyek kényelmesen, féloldalt ülve is helyet foglalhattak az ülésen anélkül, hogy félniük kellett volna, hosszú szoknyájuk beleakad valamibe. A cseheknél nemhiába kapta a motor a tréfás „leányfogó” becenevet.

A Čezeta további változata volt a háromkerekű kis áruszállító, azaz a Riksa (Typ 505), ennek egy még különlegesebb kivitele fedett fülkével készült, amely megvédte a motorost az időjárás viszontagságaitól. 

 

A Čezeta bűvöletében

A Megyercen elő Laky Tibor teljes veterános-pályafutása a Čezeta körül forog. Jövőre lesz 50 éve, hogy a képeinken látható 501-est használtan megvásárolta. Nem fordul elő gyakran, hogy egy járműről ilyen hosszú ideig egyetlen tulajdonos gondoskodjon. A robogót évtizedeken át használta, rendszeresen eljárt vele például a brünni gyorsasági motoros bajnokság cseh nagydíjára, majd néhány évi szünet következett, de a motorizmusnak addig sem fordított hátat: Škodával versenyzett, majd raliversenyek sportbírója volt, közben pedig unokájának készített kismotort Babetta-motorral. 1999-ben elővette a Čezetát, gondosan felújította, majd belépett a komáromi Veteránjárművesek baráti körébe. Időközben egy romos állapotú Druzeta-oldalkocsit is vásárolt, amelyet az alapoktól kellett újjáépítenie. A kocsihoz egy 502-es Čezetát is vett. Szintén felújította, s az elkészült fogattal az elmúlt években sorra nyerte a díjakat különböző veterános rendezvényeken. 2009-ben az országos veterános átlagtartó bajnokságban az összesített eredménylista 3. helyén végzett. Tibor otthonában büszkén mutatja a találkozókon készült fényképeket s a felújítást és a muzeális minősítést dokumentáló albumokat. Az oldalkocsis 502-est nemrégiben eladta, így most ismét több időt tud fordítani fiatalkorának 501-esére.

A karosszéria egy robogóhoz mérten feltűnően hosszú (2 m), a teljes motor önsúlya 122 kg. A Čezeta formavilága összetéveszthetetlenül egyedi, a kétszínű fényezést a motor teljes hosszán elválasztó diszkrét krómozás és a mereven a vázba beépített, a kerékkel együtt nem kanyarodó nagy fényszóró különleges látványt nyújt: tökéletes mintapéldája az 1950-es évek díszes formatervezői divatjának.

A fényszóró mögött a benzintartály helyezkedik el, a hosszú ülés alatt az akkumulátor és némi csomagtér. Régi kályhák ajtajára emlékeztetnek az oldalsó takarólapok, melyeket kihajtva szűkösen ugyan, de hozzáférhetünk a blokkhoz. A kerekek nem küllős kivitelűek, hanem préselt lemezfelnik, csavarozható középső résszel. 1957-es gyártásról lévén szó, a műszerfal a sebességmérőn kívül órát is tartalmaz, amely felhúzás után legfeljebb 6 napig működik. Laky Tibor robogójának különlegessége, hogy még motorblokkja is az eredetije, motorszáma megegyezik a váz számával, ami manapság nem szokványos, egyrészt mert a legtöbb Čezeta motor nélkül vagy nem saját motorjával kerül elő, másrészt mert a gyártás későbbi szakaszában már eltérő számokat kapott a két főegység.

 

A jövő a múltból merít

A Čezeta kis híján feledésbe merült a számtalan JAWA típus árnyékában, a legtöbb darabot szétszedték, motorjukat kerti kapálógépek meghajtására használták fel, ám manapság ismét reneszánszát éli a típus. Olyannyira, hogy elektromos kivitelben egy cseh vállalkozó ismét gyártani kezdi. Csak remélni tudjuk, hogy nem koptatja el legendás elődje fényes hírnevét.

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?