Őszi irányzatok a lakberendezésben

<p>Bár még tart a nyár, a belsőépítészettel foglalkozó és lakberendezési cikkeket árusító cégek sorra jelentetik meg a következő idény katalógusait, melyek tele vannak sajátos, a hagyományosra épülő vagy éppen teljesen újszerű, meghökkentő ötletekkel.</p><p>&nbsp;</p>

Az északi és az európai tervezőknél általában a minimalitás és a romantikára való hajlam viszi a prímet, a tengerentúlon viszont hemzsegnek az absztraktba hajló technikai-műszaki és cikcakkos chevronmotívumok, elsősorban a falakon és a kiegészítőkön. Az egyes irányzatok egy dologban egyeznek meg: rendkívül sok színt használnak, a finom őszies pasztelltől az álomszerű hatást keltő bársonyos árnyalatokon át a foltokban megjelenő, a visszafogottból kiemelkedő tüzes színfoltokig – nem is csoda, hiszen az ősz talán a legszínesebb évszakunk.

 

Színek

Általában követik az évszakok változásait, erősítik a belső tér hangulatát. Ebben az idényben is bátran használjuk a tipikus őszi színeket, a narancsot, sötétbarnát, bronzot, de a belsőépítészek javasolják ezek elütő színekkel való kiegészítését, amelyek lehetnek lila, indigó, kék, szürke stb. A semleges háttérszínek előtt a bordó vagy a rozsdabarna kombinálása több tervezőnél is megjelenik (hulló levelek, bogyómotívumok).

A decens krémszín mustársárgával való párosítása is hangulatossá teszi a szobát; a lényeg, hogy egy helyiségen belül ne használjunk túl sok színt a vezérárnyalaton és a kiemelő színen kívül. Az is elég lehet pl., ha csupán egy falrészt hangsúlyozunk, ahol az ősz színei dominálnak.

 

Felületek

Egyértelműen a természetes hatás vezet. A durva, nyers felületek célja a személytelenség hangulatának megszüntetése. A sima és hibátlan falak, bútorok ellensúlyozásaként legyenek olyan helyek és tárgyak is a szobában, melyek különleges, eltérő felületükkel vonzzák a szemet – recések, szemcsések, szálkásak, fonottak, csavartak –, melyeket szinte szeretnénk megérinteni, legyen az plasztikus festmény, kérges képkeret vagy más berendezési tárgy: kovácsoltvas dekoráció, szövött falikárpit.

 

Bútor

Meghatározza az egész lakásbelsőt, még akkor is, ha a dekorációt vagy a falak színét időnkét megváltoztatjuk. A bútort több évre vásároljuk, ezért jó, ha megfontoljuk döntésünket. A természetes anyagok – bambusz, fa, fonott vesszők –, a vintage-hatást keltő, enyhén patinás megoldások a trend élén állnak. A gyártók törekvése, hogy kézműves-, egyedi darabjaik is legyenek. Nem ritkák a természetes felületű tölgy étkezőasztalok, amelyekhez pl. fonott, párnázott karosszékeket kínálnak.

 

Dekorációk

A 2015-ös dekorációkat a régi (vintage) és a modern eklektikus ötvözete jellemzi. A felületek, színek és minták megfontolt variálása óriási lehetőséget ad az egyéni ízlés kifejezésére. Itt is érvényes, hogy legyen egy központi, pl. egy túlméretezett (oversize) tárgy, amelyen megakad a szem. A zöld növények mellett visszatért a szárított virágok divatja, élükön a levendulával. A földszínű dísztárgyak is kitűnően illenek hozzájuk. Ezen az őszön ráadásul a népies beütés is előny, legyen az szövött szőnyeg, afrikai dob, mintás párna; mindehhez áttetsző, légies függöny párosul – mögötte mintha a hulló levelek zizegnének, és az őszi szél susogna.

 

Forrás: brosa, skanditrend, fem-e

 

 

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?