Apja fia, vagy a fia apja?

Tejben-vajban fürösztik őket, a tehetség velük születik. Könnyű egy ismert sztár csemetéjének. Valóban könnyű? Új sorozatunkban híres apákat, mamákat és híres utódjaikat mutatjuk be.


Benedek Tibor fiából Benedek Tibor édesapja lettem – dobta be, de nem cinikusan, inkább büszkén Benedek Miklós azután, hogy Pekingben a fia harmadszor is olimpiai bajnok lett. Ő maga – mint az édesapja is – színészként, fia vízilabdázóként szerzett hírnevet.

 

Hogy kerül egy híres színészdinasztia tagja a medencébe? „Gyerekként nem fogja fel az ember az ilyesmit – hárít Tibor két edzés közötti szünetben, a délutáni pihenést követően. – Bár gyakran eljártam a papával színházba, nem kaptam nyomást, hogy én is erre induljak. A családban a nyolc évvel fiatalabb öcsém követi ezt a vonalat, ő segédrendező Zalaegerszegen. Én nyolcéves koromban megtaláltam az uszodát, s annyira megtetszett, hogy nem is kerestem más lehetőséget.”
Az uszodába az anyai nagyapja vagy pantomimező édesanyja vitte le. Abban az időben nem volt könnyű külföldre jutni az országból, a szülők ezért akarták, hogy a fiú sportoljon vagy zenéljen, de az utóbbi nagyon távol állt tőle. Mivel gerincferdülése volt, az orvosok ajánlották az úszást.
A nagyapának már csak a hírét ismerte, a nagyszülők elváltak, Benedek Tibor színművészre, a kabaréklasszikusok sajátos stílusú tolmácsolójára a vasárnapi szülők szerepét osztotta a sors. Fia, Miklós ennek ellenére eszmélésétől kezdve színésznek készült, s a tervén nem is változtatott. Semmi és senki. Bár a pályára kerülve (Szinetár Miklós osztályába járt – Balázsovits Lajossal, Benkő Péterrel, Schütz Ilával és még sok kitűnőséggel) neve mellett „zárójelben” sokáig ott van, hogy Benedek Tibor fia. De nem bánta. Felvette a kesztyűt. Egyénien formálta klasszikusok és kabaréfigurák sorát, tanított, rendezett. Budapest Orfeum című produkciója a Katona József Színházban lett legendává.

Tibor énekli a verseket, a papa büszkén nézi a sportot
A kis Tibort legfeljebb versmondásra vették rá, de mindenki belátta, hogy a fiúnak fikarcnyi tehetsége sincs hozzá. „A papám azt mondta, hogy énekelem a verseket.” Tibor nem is kapott rá kedvet soha. Fordítva is érvényes a helyzet: nagyobbik fia nem nagyon látta édesapját sportolni, egy kivétellel: ez pedig az úszás. S még valami: „Nagyon szereti nézni.”
Eleinte a papa ritkábban volt az uszodában („Nem is szerettem volna, hogy kijárjon”), később, amikor már beindult a dolog, ha csak tehette, kiment a meccsekre, szurkolt a fiának, akiből nemcsak magyar válogatott, de világklasszis lett. Egymás után gyűjtögette az érmeket, a mindennél szentebb ötkarikás játékokon háromszor állt a dobogó legmagasabb fokán Kemény Dénes csapatával. Ez a dicsőség pedig kevés sportolónak adatik meg. Benedek Miklós, aki persze nem volt ott az olimpián, csak a tévé képernyője előtt szurkolt, a büszke atya szeretetével mondta azt az azóta sokat emlegetett mondatot: „Benedek Tibor fiából Benedek Tibor édesapja lettem.” Ezzel arra utalt, hogy a fia túlszárnyalta népszerűségét.
Tibor érti, mit akar mondani a papa, de ő meg mondja a magáét. „Mindenki a saját szakmájában az egyik legjobb; ő nyilván nagyon büszke rám, de egy kicsit eltúlozza. A két szakma egészen más. A színészmesterség a nyelv miatt helyhez kötött; a sport sokkal nemzetközibb. Az én eredményeimet nemzetközi szinten mérik, de ez nem jelenti azt, hogy én jobban csinálom a dolgom, mint ő. Sőt... Az ő pályája már egy negyvenéves pálya. A színész egész életében színész, míg a sportoló csak egy bizonyos korig az. Amit ő a negyven év alatt csinált, teljes odaadással tette. Az, amit mondott, egy jól hangzó mondat – nyilván nagyon büszke rám.”

Gének, kitartás, elszántság
Tibor hosszú ideje játszik külföldön, Olaszországban. Jelenlegi családja – párja, Epres Panni, a volt modell és két gyerekük – is kint van. Bár Panni most éppen Magyarországra ment a gyerekekkel, Tiborék tornára készülnek, így a család segédkezik Panninak. Olaszországba nem egy ugrás az út, így aztán Benedek Miklós a bajnoki mérkőzéseket nem tudja végigizgulni. Fia egyébként is úgy véli, hogy ez soha nem olyan izgalmas, mint a színpadon eljátszani egy szerepet. Hiába próbálkozok ellenvetéssel, Tibor nem tűr ellentmondást. „Szerintem ha valaki nem izgul, nem is tudja jól csinálni a dolgát.”
Egy genetikustól hallottam, hogy „azok a disznó gének”. Vajon a Benedek-féle gének a következő nemzedéknél hogy ütköznek majd ki? Erről még túl korai ugyan beszélni, Mór és Barka még kicsik (első házasságából született lánya, Genevre 11 éves). „Én csak a lehetőségeket adom meg, majd ők döntik el, hogy hová és merre. Minél több a lehetőség, annál könnyebb választani, de ez sem mindig igaz. Ha az ember túl sok mindent próbál ki, ellaposodik a sokaságban. Engem elvittek teniszezni meg vízilabdázni, és az utóbbit választottam. Sok minden kell ahhoz, hogy valaki azt válassza, amiben a legjobb lehet; de hogy valóban az is lesz-e, az ő kitartásán és tehetségén múlik. Én nagyon elszánt voltam, erre koncentráltam, vakon mentem, és sokkal több időt töltöttem az uszodában, mint a társaim. Voltak céljaim, ha kisgyerekként mindjárt nem is az, hogy olimpiai bajnok legyek, de mindig jobb akartam lenni, mint a saját korosztályom. Aztán meg mint az eggyel idősebbek, utána meg mint a válogatott társaim. Közben persze kitaláltam magamnak mást is, mert az se jó, ha csak egy dolgot csinál az ember.”
Tanult, elvégzett két egyetemet. A pekingi olimpia után elköszönt a válogatottól, de céljai továbbra is vannak, mindennap kitűzi őket. Magának. Harmincnyolc évesen csak így lehet. A pólótól nem szeretne megválni, persze új szerephez kell majd szoknia. A papa rendre ezt teszi, talán valamit tanult tőle. Persze a kettő nem ugyanaz. „Ki kell próbálnom, hogy jó vagyok-e benne. Ritka, hogy jó játékosból jó edző is lesz.”
Ritka, de nem kizárt. Tibor szakmailag és emberileg felkészültnek érzi rá magát. Aztán majd eldől, hogy ez elég-e. Nyártól bizonyíthat. Ő lesz Kemény Dénes másodedzője a válogatottban.

***

Benedek Tibor
háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó
Budapesten született, 1972. július 12-én. Édesapja Benedek Miklós színművész, édesanyja Hodgyai Éva (Benedek Éva). 1996-tól Olaszországban élt. Itt házasodott meg 1998. augusztus 3-án, majd 1999-ben megszületett lánya, Genevre. Feleségétől később elvált. Jelenlegi kedvese Epres Panni modell. 2007-ben született meg közös kisfiuk, Mór, 2009-ben kislányuk, Barka. Hobbija a vitorlázás és az olvasás. 1991-ben a Testnevelési Főiskolán edzői oklevelet szerzett, majd elvégezte a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karának angol–történelem szakát. Ötéves korában kezdett el úszni, aztán vízilabdázott a KSI csapatában; innen 17 évesen került az Újpesti Dózsába. 1996-tól Olaszországban, majd 2004-től, három idényen keresztül ismét Magyarországon játszott. 2007 júniusától ismét a Pro Recco csapatát erősíti.


Benedek Miklós
színművész, rendező

Budapesten született 1946. szeptember 28-án. A színész Benedek Tibor fia, a vízilabdázó Benedek Tibor édesapja. 1969-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, majd a Nemzeti Színházhoz szerződött. 1983-ban a Katona József Színház, 2003-tól pedig újra a Nemzeti Színház tagja lett. 2009-ben elbocsátották a Nemzeti Színháztól, hat kollégájával együtt. Játékát kulturáltság, fegyelem, rendkívüli stílusérzék, fanyar humor, ironikus okosság jellemzi. Műsorokat szerkeszt, rendez, és tanít a főiskolán. A legendás Budapesti Orfeum című zenés darab szellemi atyja. Díjak: Jászai Mari-díj, 1981; Érdemes Művész, 1989; a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?