Hagyományos befőtt, cseresznyéből

* Nagy szemű, nem túl érett, kemény húsú gyümölcsből készül az igazi befőtt.


* Nagy szemű, nem túl érett, kemény húsú gyümölcsből készül az igazi befőtt. Az alapos mosást követően a biztonság kedvéért egy órán át hagyjuk hideg vízben állni a kiválogatott cseresznyét, mert így az esetleg megbúvó kukacok biztosan kimásznak, és feljönnek a víz színére.

* Úgy tudjuk megállapítani, mennyi szirupra lesz szükségünk, hogy a gyümölcsöt a tiszta befőttesüvegekbe töltjük, az üveg talpát tenyerünkhöz ütögetjük: – ezzel jobb helykihasználásra ösztönözzük a cseresznyeszemeket –, teletöltjük az összes üveget vízzel, majd a vizet egy nagyobb lábasba visszaöntjük. Literenként 30 dkg cukrot adunk hozzá, ebből szirupot főzünk. Ha elfőtte a habját, forrón a cseresznyére merjük, de ne legyenek teljesen tele az üvegek, mert gőzölés közben a cseresznye is levet enged.

* Lezárjuk az üvegeket (legjobb csavaros fedéllel), majd gőzölőfazékban, kis lángon 20 percig gőzöljük attól számítva, amikor az üvegben gyöngyözni kezd a folyadék.

* Gőzölőfazék helyett megteszi egy nagyméretű fazék, amelynek az aljára konyharuhát hajtogatunk, majd a befőttel töltött üvegeket egyenként, papírba csomagolva egymás mellé beleállítjuk. Az üvegek magasságának kétharmadáig vízzel töltjük a fazekat. Amikor már forr a víz, és az üvegben is gyöngyözni kezd a szirup, ettől számítjuk a gőzölési időt. A cseresznyét 20, a megygyet 15 percig gőzöljük.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?