Peugeot 607 2,2 HDi – csúcsmodell, francia recept szerint

A Peugeot igazi francia. Műszaki erényein túl egyszerűen szép.

Áttekinthető, kényelmes, elegáns és praktikus.

A motorház gazdaságos kihasználása ma már korkövetelmény.

Ha elölről nézzük, nem ismerjük fel az egyes típusokat.


A Peugeot igazi francia. Műszaki erényein túl egyszerűen szép.


Áttekinthető, kényelmes, elegáns és praktikus.


A motorház gazdaságos kihasználása ma már korkövetelmény.


Ha elölről nézzük, nem ismerjük fel az egyes típusokat. A kis 206-os, a középkategóriás 307-es és ez a szép limuzin az egyen-formatervezés példái is lehetnének.

A 607-es a Peugeot zászlóshajója. Ez az autó minden porcikáján érződik, de leginkább a külalakján látszik. Impozáns hosszméret, szép vonalú, de időtálló formák, amelyeken a giccsnek még a nyoma sem lelhető fel. A kocsi úgy sugározza magából a luxust, hogy közben nem akarja mindenáron demonstrálni: tulajdonosa más ember, mint a többi. Egyszerűen Peugeot, az első ránézésre. A külalak magas színvonalú komfortot ígért, és ebbeli várakozásainkban nem is csalódunk. A kezelőszerveket nem kell keresgélni, a műszerfal középső része visszafogott retrostílusban készült, olyan korszerű elemekkel ötvözve, mint a fedélzeti számítógép, a navigációs rendszer és a kitűnő minőségű audioberendezés közös kijelzője. A használt szimbólumok azonban kissé egyértelműbbek is lehetnének. Az ablaktörlők és a fényszórók szükség esetén automatikusan bekapcsolódnak, a parkolószenzorok sokat segítenek manőverezéskor. Az elektromosan állítható, memóriaegységgel is ellátott két elülső ülés között kétpozíciós, kétrekeszes könyöktámaszt találunk. Az automata klímaberendezés kétzónás. A rugalmas, nagy nyomatékú motor szükségtelenné teszi a gyakori váltást, és minden fordulatszám-tartományban készségesen reagál a gázadásra. A tágas kabin zajszigetelése és hangosítása kiváló. A komfortérzetet bőr ülőgarnitúra teszi teljessé.



Autópályára való

A háromosztatú karosszériában elöl keresztben helyezték el a motort. Erejét a tesztkocsinkban ötfokozatú kézi váltó vitte át az elülső kerekekre, de a kocsi négyfokozatú automatával is megrendelhető. Ez a koncepció, mint már említettük, teljes egészében létjogosultságot nyert a felső középkategóriában. Ami a menettulajdonságokat illeti, a „607“-es jó minőségű utakon érzi magát a legjobban, ahol megfelelő előrelátás mellett igen gyorsan is haladhatunk vele. Ugyanakkor, ha kell, jól reagál a hirtelen kormánymozdulatokra is, de a keresztirányú útegyenetlenségeket nem szereti. Bár a kocsiszekrény jócskán túlnyúlik a futóműveken, ez nem megy a manőverezőképesség rovására. Az elektronikus menetstabilizáló rendszer (ESP) kikapcsolható, de aktív állapotában is nyaktörő mutatványok kellenek ahhoz, hogy működésbe lépjen. Ez is azt bizonyítja, hogy a konstruktőrök jó munkát végeztek.

Korszerű felépítés, komfortos belső tér, kiváló stabilitás, négy tárcsafék, légzsákok minden mennyiségben, ABS, BAS, ASR, ESP – ezek egy korszerű személygépkocsi ismérvei a harmadik évezred elején. A Peugeot 607 esetében ehhez hozzájön még az Euro NCAP töréstesztek során szerzett négycsillagos minősítés is.

Felső középkategóriás személygépkocsit senki sem azért vásárol takarékos dízelmotorral, mert spórolni akar; ha ez volna a célja, jóval olcsóbb autó mellett döntene. Ettől függetlenül a Peugeot 607 HDi tulajdonosát bizonyára kellemesen meglepi a viszonylag kis fogyasztás. Mi a teszt során városi forgalomban 7,7 litert, Pozsony központjából Prága szívébe utazva (autópályán 140 km/órás átlagsebességgel) 6,7 litert mértünk 100 kilométerenként. Ekkora autónál ezek valóban kiváló értékeknek számítanak, és lehetővé teszik, hogy egy teli tankkal akár 1000 km-t is megtehessünk. Ami a kocsi árát illeti, híven tükrözi a minőséget és a hovatartozást.

A Peugeot 607 kétségtelenül a legjobbak közé tartozik a francia autóipar által jelenleg kínált személygépkocsik közül. Szép, de nem hivalkodó, így tulajdonosai sem a magamutogatók közül kerülnek ki. *



Műszaki adatok:

A motor hengerűrtartalma: 2179 cm3

Legnagyobb teljesítmény: 98 kW (133 LE) / 4000 min-1

Legnagyobb forgatónyomaték: 314 Nm/2000 min-1

Méretek: 4870x1835x1460 mm

Tengelytáv: 2800 mm

Menetkész tömeg: 1575 kg

Legnagyobb sebesség: 205 km/óra

Gyorsulás 0–100 km/óra: 10,6 s

A csomagtér űrtartalma: 480 l

Az üzemanyagtartály űrtartalma: 80 l

Induló ár: 1 502 600 korona


Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?