A nyár veszélyei: a gombás fertőzések

Nemcsak a láb, hanem a kéz is veszélyben van.

Kovács Ilona összeállítása

A kellemetlen gombák kedvelik a zárt, levegőtlen, meleg környezetet, a nedves felületeket, előszeretettel bújnak meg összefekvő bőrterületeken, bőrredőkben, a lábujjak között.



Nemcsak a láb, hanem a kéz is veszélyben van.


Kovács Ilona összeállítása

A kellemetlen gombák kedvelik a zárt, levegőtlen, meleg környezetet, a nedves felületeket, előszeretettel bújnak meg összefekvő bőrterületeken, bőrredőkben, a lábujjak között. Megtelepedésüket követően gyorsan szaporodnak, terjednek. A bajt tetézi, hogy nemcsak fertőződhetünk, hanem fertőzhetünk is – újra meg újra.

Ezért óvatosnak kell lennünk a nyitott strandokon, a meleg vizű és töltő-ürítő rendszerű medencékben vagy közelükben. Nemcsak a vízpart vagy az uszodai zuhanyozó jelenthet veszélyforrást, hanem a nagyon zárt, nem szellőző cipő is hajlamosító tényezővé válhat.



Okozói

A körömgombásodás, orvosi szakkifejezéssel onycomycosis a kéz vagy a lábujj körmének gombák okozta fertőzése. A körömgomba világszerte elterjedt probléma, akár népbetegségnek is tekinthető. A láb és a lábkörmök gombás fertőzöttsége sokkal gyakoribb, mint a kézkörmök ilyen betegsége. Kialakulása külső tényezőktől (éghajlati viszonyoktól, életmódbeli, ruházkodási szokásoktól, élet- és munkakörülményektől) és belsőktől (alapbetegségtől, nemtől, életkortól) egyaránt függ. Ennek megfelelően a fertőzések gyakorisága még Európában is változatos képet mutat, 1,7 és 13 százalék közötti aránnyal. Egyes betegségekhez – például cukorbetegséghez – társulva a 20-30 százalékot is elérheti. Érdemes tudni, hogy a fertőzés idősebb korban sokkal gyakoribb.

A bőrgyógyászok által igazolt esetek 40 százalékában a láb és a lábkörmök gombás fertőzöttsége együttesen fordul elő. Amellett, hogy esztétikailag és pszichikailag zavarja a betegeket, gyakran az életminőségüket is rontja. Járási, cipőviselési problémákhoz, orbánc és más betegségek kialakulásához vezethet, főként ha a kor előrehaladtával a hajlamosító tényezők halmozottan fordulnak elő.



A komplex lábápolás

A lábgombásodás megelőzhető és gyógyítható. Természetesen a megelőzés olcsóbb és kényelmesebb, de ha már a fertőzés kialakult, gyógyszeres kezeléssel lehet segíteni a bajon, és a fertőzésforrás megszüntetésével, kiiktatásával az újrafertőződés megakadályozható. Ennek megfelelően a lábápolás olyan komplex műveletsor, amely – már fiatal kortól – nem hanyagolható el.

A láb anatómiáját hátrányosan befolyásoló, a lábujjakat összepréselő, természetes szellőzésüket megakadályozó lábbeli, valamint a műszálas zokni, harisnya egyértelműen elősegíti a fertőzési folyamat megindulását. A munkaruházat váltás nélküli, gyakori vagy hoszszas használata, az üzemi, közösségi fürdők, tusolók hasonlóképp veszélyforrások.



Mi a teendő?

A megelőzés legfontosabb része a mindennapos, alapos lábmosás után a lábfej, a talp és a lábujjközök szárazra törlése, hintőporozása. Az ecsetelők, hintőporok megakadályozzák a láb izzadását, így rontják a gombák életkörülményeit, azaz segítik megakadályozni megtelepedésüket. Az ilyen készítmények használata különösen fontos a gyakori uszodalátogatóknál, rendszeresen sportolóknál és a komoly fizikai erőkifejtést igénylő munkát végzőknél. A saját törülköző és papucs használata természetes higiénés követelmény. A kezelés önmagában nem jelenti a végleges megoldást. A visszafertőződés megakadályozása legalább ilyen fontos lépés. Ennek legegyszerűbb módja a fertőzésforrás megszüntetése, amely részben a gombásodással veszélyeztető helyek elkerülésével, részben fertőtlenítéssel oldható meg. A kiújulás általában a harisnya, lábbeli vagy beteg családtag esetén a közös fürdőszoba használata által történik. Ezért javasolt a pamutzoknik magasabb hőmérsékleten való mosása, vasalása, illetve a lábbelik rendszeres fertőtlenítése. A fürdőszoba gumiszőnyegét, a fürdőkádat fertőtlenítsük. Körömvágás után a manikűrfelszerelést is fertőtleníteni kell, s a kezelés alatt célszerű minden gombás körömhöz külön-külön eldobható körömreszelőt használni.



A lökésterápia a leghatásosabb

A körömgomba kezelésére külsőleg alkalmazandó ecsetelők, lakkok, valamint szájon át bevehető kapszulák, tabletták állnak rendelkezésre. Az ecsetelők alkalmazása kényelmetlen, sokszor nem is elégséges, de ma már több hatékony, szájon át alkalmazható készítmény is kapható. Korábban az egyedüli – tegyük hozzá, hoszszadalmas – kezelési módot a krémek, oldatok, sprayek jelentették. Mivel azonban a köröm mélyebb rétegeit ezek a szerek nem érték el, a betegség egy idő után kiújult. Hosszú ideg, akár hónapokig is eltartott a kezelés, a siker mégsem volt tartós. Ma pedig itt van a lökésterápia és a folytatólagos terápia. A lökésterápia alkalmazásakor a hatóanyag magas koncentrációban kerül a bőrbe, hajba és körömbe. Ez a koncentráció a kezelés abbahagyása után a bőrben 2-4 hétig, a hajban több mint 4 hétig, a körömben 6-9 hónapig megmarad.

Az itrakonazol egyedülálló tulajdonsága lehetővé tette a Janssen Cilag, valamint a JohnsonJohnson gyárnak, hogy lehetővé tegye a lökésterápia alkalmazását. Ilyenkor egy héten át nagy koncentrációjú szert kell szedni, utána 3 hét szünetet kell tartani. Ezt háromszor meg kell ismételni. Az eljárásnak köszönhetően gyógyszerfogyasztás 50 százalékkal csökkenthető.



Tanácsok a visszafertőződés megelőzésére

* Kerüljük a gombásodással veszélyeztető helyeket.

* Lehetőleg melegebb vízben mossuk a zoknikat, harisnyákat, majd vasaljuk ki őket.

* Főzzük ki, azaz a mosógép legmelegebb fokozatán mossuk át, majd vasalással fertőtlenítsük a törülközőket.

* Fertőtlenítsük a kádat, a gumiszőnyeget.

* Ne piszkáljuk a megváltozott körmöt, hanem azonnal mutassuk meg a szakorvosnak.

* Manikűrözés után az eszközöket is fertőtleníteni kell.

* Sose próbálkozzunk az öngyógyítással, mert a nem megfelelő kenőcs alkalmazásával csak tetézzük a bajt. A hatékony kezelést csak a kórokozó laboratóriumi azonosítása után lehet megkezdeni. A diagnózis felállítása a szakorvos, bőrgyógyász feladata, de a gyanús jelekre nekünk kell felfigyelnünk.



A cipők, papucsok fertőtlenítése

Ehhez egy nagy és egy kis nejlonzacskóra, gyapotvattára és gyógyszertárban kapható formaldehidre (12 százalékos) van szükség.

1. A vattából tépett féltenyérnyi darabot átitatjuk formaldehiddel, és a kis nejlonzacskóba helyezzük. A zacskót a lábbeli orrába tesszük, úgy, hogy a szája nyitva legyen: ne akadályozza a vegyszer kipárolgását, de a formaldehid ne érintkezzen közvetlenül a lábbelivel.

2. A lábbelit a nagyobb nejlonzacskóba helyezzük, száját elkötjük, ezzel biztosítva, hogy a szer kipárologva jól át tudja járni a cipőt, csizmát, de a környezetbe ne tudjon elillanni. A fertőtlenítés 24-48 óráig tart.

3. A nejlonzacskót kinyitjuk, a formaldehides vattát és a kis nejlonzacskót eltávolítjuk, majd a lábbelit 48-72 órán át szellőztetjük. A maradék formaldehid elpárolgása után a lábbeli ismét viselésre alkalmas. Formaldehid-érzékenyek a fertőtlenítést fokozott óvatossággal végezzék. A műveletsor minden lábbelivel elvégzendő, és rendszeres időközönként meg kell ismételni.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?