Életműdíj Havasi Józsefnek

Kassa |

<div>Immáron harmadik alkalommal osztották ki szombaton a Harmónia &ndash; Szlovákiai Magyar zenei díjat. Az ünnepi gálaestnek idén a kassai Thália Színház adott otthont.&nbsp;</div><div>&nbsp;</div>

A 2014-es Harmónia-díjra kilenc kategóriában jelölhették magánszemélyek és szervezetek a szlovákiai magyar zenei tehetségeket. A díjazottakat tizenkilenc fős szakmai kuratórium választotta ki a mintegy száz jelölt közül. A 2014-es év Harmónia életműdíjat Havasi József, a kassai Csermely Kórus alapítója és karnagya kapta. A legjobb fiatal énekes, hangszeres muzsikus kategóriában Lovász Bálintot – huszonegy éves somorjai zongoraművészt –választotta a kuratórium.   A legjobb énekes hagyományőrző népművészet díjat a csallóközi Medvéről származó Csiba Júlia nyerte. A legjobb könnyűzenei énekes vagy muzsikus díját Benkó Ákos dobos kapta. Idén először a komolyzenei kategóriát is nyitottak, melynek legjobbja Papp László hárfaművész, a Bécsi Állami Operaház hárfása lett. A legjobb szólista, illetve zenekar díjat világzene kategóriában a dunaszerdahelyi születésű Bertók István nyerte. A népművészeti éneklőcsoportok közül idén a Százdi Citerazenekar kapta az elismerést. A Rómeó Vérzik rockzenekar dupla sikert aratott az est folyamán, ugyanis a trió vitte el a legjobb könnyűzenei zenekarnak járó díjat és övék az év dala is – a Kalózhajó című szerzemény.  Horkay Tamás zenetörténész, zenekritikus a kuratórium tagja elmondta, nehéz feladat volt a győztesek kiválasztása. „Több jelölés érkezett, mint eddig bármikor, a mezőny nagyon erős volt” – tette hozzá.  A gálaestet színes zenei program gazdagította. A tavalyi díjazottak közül Bertók Tibor hegedűművész, Pusko Márton és Vadkerti Imre szórakoztatták zenéjükkel a közönséget.  Az elismerést a Szlovákiai Magyar Zenészek Egyesülete, a Szlovákiai Magyar Zenebarátok Társasága, a Csemadok Művelődési Intézete, a Csemadok naszvadi alapszervezete valamint Lábszky Olivér énekes-dalszövegíró alapította 2012-ben. Az alapítók fő célja az volt, hogy felhívják a figyelmet a szlovákiai magyar zenei élet sokszínűségére és a különböző műfajokban maradandót alkotó művészekre, valamint a fiatal tehetségek felfedezése, buzdítása. „Mindég próbálunk újítani, a kuratóriumi tagok is hozzászólnak, hogy milyen irányban kellene folytatni. Akad még csiszolni való. Jövőre mindenképpen Érsekújváron szeretnénk megrendezni a gálát, az időpont még nincs pontosítva” – árulta el Dobosi Róbert, a rendezvény egyik főszervezője. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?