Volt nekem több jó is... NAPLÓ

Vasárnap

...aki bizony csavargatta volna a fejét, ha egy sz-szel írtam volna a rosszat, de azért mosolygott volna, hiszen a Petőfi Sándor is...

Volt nekem is sok rossz tanítóm, de nem, nem is rossz, csak épp nem a tanítói pályára való sok tanítóm, s volt nekem egy jó is, de nem, nem is egy, több is volt a nagyon jó tanítóm, akit vénülő fejjel is számon tartok, emlegetek, akit melengetek a szívemben.

Mostanában meg, hogy a járvány miatt alig láttak rendes iskolát, agyonfirkált iskolapadot, tanítókat, tanító néniket, tanárokat a diákok, sokszor jutottak eszembe ezek a jók, a meghatározók, az ikonok sok esetben, akiknek a mozdulataira, beszólásaira, ruháira, mániáira, szigorára, szokásaira olyan, de olyan szeretettel gondolok, hogy csak sajnálom a mai gyerekeket, hogy annyi ólájizében élnek, s nem tudják megfigyelni, a tanító néni / bácsi, a tanárnő / úr ma milyen kedvvel nyitotta ki a naplót, hogy kiszólítsa a pistikétjuliskát, aki készült, nem készült, súgni kell neki, vagy mondja, mint a vízfolyás.

Volt nekem több jó is. Ahogy a kémiás tanító néni az alapiskolában feladatul adta, hogy rajzlapból vágjunk ki jókora négyzeteket, s pirossal írjuk rájuk a kémiai elemek képleteit, s ha felkiáltott, hogy pl. flór, akkor fel kellett tartanunk a helyes négyzetet, azóta sem okoz problémát a keresztrejtvényeknél a kémiai elem megfejtése, pedig de nagyon nem szerettem én a kémiát, ahogy a fizikát, a matematikát, a testnevelést sem. A tanító nénit szerettem, aki magas volt, hosszú léptekkel járt a padok között, közben a kezeivel is magyarázott, nem lehetett nem megjegyezni a víz képletét. Vagy ahogy a tanító bácsi gyakorolta velem a verseket a szavalóversenyekre, s egyszer azt mondta nekünk, gyerekeim, a fontos, hogy olvassatok, ne a szépen festett korsóra akarjatok hasonlítani, amit ha megkongatnak, ugye... Egyszer meg a szlovákos megdicsért, hogy végig megtanultam a turcsinponyicsant, pedig akkor épp olyan rossz frizurával jött tanítani, hogy majdnem kiábrándultam belőle. Érdekes volt megfigyelni, melyiknek mik a feleltetési szokásai, mi a szavajárása, izgalmas-e a magyarázata, vagy csak felmondja a tankönyvet, s megannyi ilyen fontos dolog, hogy például melyik kire pikkel, ki a kedvence, mivel lehet bevágódni nála, vagy mi a csúfneve, mert a legtöbbnek persze volt, amit aztán a véndiákok átörökítettek a zöldfülűeknek hosszú évekig.

A Tanár Úr, a legszigorúbb a gimnáziumban, a Tanár Úr, akit a legjobban szerettem, mert nehezen értem el a szívéig, de hiszem, hogy elértem, nemrég halt meg, s még mindig látom a biciklijét a kedvenc boltunk előtt, s nézem, ahogy ellenőrzi a kiflikenyérsajt számláját, s morcogja a jóreggeltemre, hogy jó reggelt. A Tanár Úr, a legszigorúbb, adta a legeslegnagyobb tanítást, hogy ne bámulj, figyelj, tanulj, gúnyosacska mosollyal írta a leckét a táblára, hátrafele döntötte a betűket, hátrafele döntöttem sokáig én is, ma is arrafele hajlanak, tanárúrkérem...

Egyszer meg egy lemezjátszót hozott be a tanárnő néhány lemezzel, s egész órán hallgattuk a nagy verseket remek színészekkel. Sose felejtem el. Az egyik tanárunknak meg örökké volt egy irkalapja kicsire hajtogatva, azt lapozgatta előadás közben, mert azon voltak a jegyzetei, amikből magyarázott. De szerettem! Honnan lesznek a mai gyerkőcöknek ilyen emlékei, ha még sokszor előjön ez a virtuális tanítás? Honnan a pici elsősnek a tanító néni betűt formáló keze?

Volt nekem több jó tanítóm, szépséges emlékeket őrzök.

Érdekes

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2022/25. számában jelent meg

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?