Nézet

Virít a pipacs

Mama, ezt neked hoztam, és egy szál a piros pipacsot ad a kezembe az unokám. De szép, örvendezem. Hol szedted?
Vasárnap

2021. augusztus 6. 08:00

Vasárnap
- pixabay

Hát az erdő szélén vettem észre, és egy szálat hoztam belőle. Ugye, örülsz neki? Képzeletem a gabonaföldekre téved, ahol a pipacs mellett szarkalábat és búzavirágot is szedtünk. Micsoda pompás csokrot készítettünk, szemet gyönyörködtető volt. A pipacs még virít, és bizony sokszor gondot okoz a gazdáknak a szépen virágzó földterület, de a másik két mezei virágot már régen nem láttam. Lehet, hogy még van belőlük a határban, csak én nem vettem észre. A pipacsot vázába tettem, mert kicsit hervadozni kezdett, de másnapra helyrejött. Virít a pipacs, jegyeztem meg boldogan. De jó ezt a két szót kimondani! Ám most nem a kapott virágra gondolok, hanem arra az előadásra – színdarabra, amit mint kisdiákok tanultunk be és adtunk elő iskolám színpadján úgy az 1962-es év táján. Már pontosan nem emlékszem a mondanivalójára, de tudom, hogy nagy örömmel tanultuk a szöveget, és követtük a pedagógus tanácsát, aki az előadást rendezte. Több dalbetét is elhangzott benne, és az előadással nem vallottunk szégyent. Az említett darabot még egy követte, az Arany sas című, mely szintén gyerekdarab volt. Többször is bemutattuk, még a szomszéd faluban is. Nézegetem az előadásról készült felvételt, és könnybe lábad a szemem. Sokan elmentek már a színjátszók közül az égi házba, Feri, Borka, Ági, Gyuszi, Ferkó és a kedves tanító bácsi is, aki nagy odaadással és szeretettel tanított bennünket nemcsak a tananyag elsajátítására, hanem az ilyen összetartó közösségi életre is. Köszönöm az élményt Andrássy Ferencnek, aki az alapiskola pedagógusa volt. Személyes találkozásaink alkalmával többször is beszélgettünk az iskoláról, a faluról és egyéb dolgokról. Már csak emlékezni lehet rá, mivel pár héttel ezelőtt ő is elment a kis színjátszói után az örök hazába, ahol nincs könny és nincs fájdalom. Csak az hal meg, akit elfelejtenek, de mi, itt élők, akik ismertük, emlékét megőrizzük. Nyugodjon békében.

Sátor Márta, Hegysúr

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Kollár

Kollár elárulta, milyen feltételek mellett maradna a koalícióban

útlevél tasr

A parlament kedden sem foglalkozott az állampolgársági törvény módosításával

botek

Zalka Csaba könnyen, Botek Ádám nehezen pörgött fel a világbajnokságra

Igor Matovič
Frissítve

Bombariadó volt Igor Matovič házában

ff

Új gyártócsarnok épül Füleken

Útirányjelző tábla (a szerző felvétele)

A magyar nyelvű útirányjelző táblákat második olvasatba utalta a parlament

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.