Nézet

Vezércikk: Régi és új tüzek

Minden évben téma augusztus 20-a kapcsán a tűzijáték. Hol lesz, mikor lesz, mekkora lesz, és honnan nézzük, ha nézzük.
author
Veres István

2022. augusztus 17. 11:17

vasarnap
- Canva

Érdekes visszagondolni az elmúlt évtizedek tűzijátékaira, mégpedig azért, mert tulajdonképpen arra jövünk rá, hogy minden tűzijáték egyformává válik az emlékezetünkben. Szép volt. Most ez parádésabb volt, mint a tavalyi. De a tavalyelőttinél biztosan nem volt nagyobb, az azelőtti meg már ki tudja, milyen volt. Ilyeneket szoktunk a tűzijátékokról mondani. Ebből is látszik, hogy ez egy itt és most műfaj – a jelennek szól, ott és akkor érdemes átélni, mint az ünnepet magát.
A 2006-os kivétel az augusztus 20-i budapesti tűzijátékok közt. Akkor csapott le orkán a városra, pánikot, sérüléseket és öt ember halálát okozva. Szörnyű volt, nem csak átélni, de a híradásokon keresztül is.
Száraz és tüzes évünk van idén: a szomszédos Ukrajnában február óta lőnek, a nyár aszályos, száraz, erdőtüzekkel és megperzselt levelű növényekkel. Egyelőre úgy tűnik, nem is igazán tudunk ezzel mit kezdeni. De mi volt a helyzet ezer éve? A magyar történelem egyik legfontosabb középkori kútfője, a Képes krónika érdekes adatot közöl az 1022-es esztendőről, Szent István király idejéből.

 

Az Úr 1022-ik évében számos helyen sok nagy tűzvész támadt; igen nagy fölindulás is volt, május tizenkettedikén a nap tizedik órájában, az Úr mennybemenetele utáni pénteken; június 22-én mintha két nap látszott volna az égen.

Szárazságot nem említ a szerző, sem hadi eseményeket a tűzvészekkel kapcsolatban, „földindulást” viszont igen, vagyis szinte biztosak lehetünk benne, hogy természeti katasztrófá(k)ról van szó. Az idézett rész évtizedek óta a magyar ufológusok kedvenc passzusa, egyértelmű ufójelenséget sejtenek mögötte. Érdekes a dátum is, amelyet a krónika napra pontosan említ: 1022. június 22-ről van szó, vagyis ebben a dátumban is a ketteseké a főszerep. További kettes a történetben, hogy két nap látszott az égen. Érdekes lesz megfigyelni tehát nem csak az augusztus 20-i, hanem a 22-i eseményeket is. Már ha mindezeknek tulajdonítunk valamiféle jelentőséget. Az is lehet, hogy ma még bagatell véletlennek tartjuk, fél év múlva pedig úgy tekintünk rá, mint 2016-ban Donald Trump váratlan választási sikerére, mondván, hogy „hát azért ez már eléggé nyilvánvaló volt egy ideje”. A „számos sok nagy tűzvész” idén már megvolt, kiderül az is, lesz-e „földindulás”. Hacsak nem az idei infláció és a drágulás jelenti majd 2022 földindulását. Sokak számára biztosan. Az e heti Vasárnapban azonban ennél vidámabb témákkal is foglalkozunk. Bár megnézzük, hogyan is muzsikál az infláció nálunk és Európában, írunk a kenyér történetéről, Márai Sándor Lolájáról, és arról is, milyen cukrászati érdekességet kóstolhat meg, aki idén részt vesz a pozsonyi magyar ünnepi szentmisén a Szent Márton-dómban.

Figyeljünk a tűzre és az ünnepeinkre.

 

 

Mindenki várja a VASÁRNAPot. Délig heverni az remek dolog.

Darvas Ferenc, Karda Beáta: Vasárnap este

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2022/33. számában jelent meg

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Beňová Sylvia, az Árszabályozási Hivatal (ÚRSO) szabályozótanácsának a tagja és Élesztős Pál energetikai szakértő, a Szövetség energiaügyi tanácsadója volt az Új Szó-stúdió vendége. A műsorvezető, Czímer Gábor (Fotó: Somogyi Tibor)

Az energiaválságról beszélgettünk az Új Szó-stúdióban

korčok k

Korčok elutasította az SaS ajánlatát, egyelőre kivonul a politikából

busz k

Ingyenes lesz a városi buszközlekedés Dunaszerdahelyen

szélvihar

Riasztást adtak ki szélvihar miatt hétfőre!

baleset k

TRAGÉDIA: Borzalmas kínok között hagyta meghalni munkatársát egy férfi

atomfegyver k

Az oroszok nem lennének képesek a nukleáris hadviselésre – állítják az amerikai szakértők

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.