Nézet

Unokáim altató népdalai

Amikor a fiúunokáim 5-6-8 évesek voltak, még aktív tagja voltam az áji Árvalányhaj népdalcsoportnak. Sok szép éneket tanultunk be abból a gyűjteményből, amit Vargyas Lajos 1940-ben gyűjtött még ma is élő hagyományőrző népdalkedvelőktől, és ezeket az unokáimnak nagy szeretettel énekeltem, amikor nálunk aludtak.
Vasárnap

2021. április 7. 08:00

Vasárnap
- Fotó: pixabay

Bizony, voltak olyanok, amelyeket minden alkalommal el kellett nekik énekelni, mert annyira megszerették, pl: Befogom a lovam, befogom a lovam, a zöldre festett kis kocsimba, / elviszem a búzát, elviszem a búzát a szádellői nagymalomba. / Megkérem a lisztes molnárt, őrölje meg a búzámat, / így is más öleli, úgy is más öleli, odahaza a babámat. Vagy: Az ökör a földet, nem magának szántja, / az asszony a lányát, nem magának tartja. / Ha magának tartja, zárja kalitkába, / ne engedje vélem reggelig a bálba. Vagy: Bedőlött a meszesgödör oldala, oldala, / sárgadinnye, görögdinnye nőtt rajta, nőtt rajta. / Sárgadinnye, görögdinnye hasadj meg, hasadj meg, / barna kislyány, ha szeretsz is, tagadj meg, tagadj meg. Vagy: Ha kiállok este a kapuba, / végignézek az egész faluba, / nem látom azt, ki az enyém lenne, / el van az én szívem keseredve. / Hozzáfogtam a napjaim számlálni, / hány éjszakát fogok hozzád járni / megszámlálom reggel, délbe, este, / el van az én szívem keseredve. Vagy: Nem jó fű az útifű az ökörnek, / ne higgy, kislány a mostani legénynek, / mert a legény olyan, mint a jeges fa, / rásüt a nap, leolvad a jég róla. Én hiszem és bízom benne, hogy ezek a népdalok mély benyomást hagytak unokáim lelkében, és a szülőföld iránti szeretet ezáltal is elmélyült bennük. Mert ezekben a népdalokban annyi szépség, egyszerűség meg szülőföld iránti érzelem van, hogy azt csak az tudja érzékelni, aki ezeket megismeri, és gyermekkori álmaivá válik.

Farkas Rózsa, Áj

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Adófelajánlás a hónap végéig

Adófelajánlás a hónap végéig

GALÉRIA: 2:0-s hazai sikerrel tért vissza a győztes útra a DAC

GALÉRIA: 2:0-s hazai sikerrel tért vissza a győztes útra a DAC

GALÉRIA: Végső búcsút vettek Fülöp hercegtől

GALÉRIA: Végső búcsút vettek Fülöp hercegtől

A többség határozott nemet mond az étkezési utalványra

A többség határozott nemet mond az étkezési utalványra

Andrej Babiš

Csehországból kiutasítottak tizennyolc orosz diplomatát

online rendelés

Júliusban vége az adómentes online rendeléseknek

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.