Nézet

Tessék nekik elmagyarázni

Férfi vagy? Van hajad? – Miért vagy kövér, ha lehetnél sovány is? – Ha egy a millióhoz az esély, akkor miért? – Válaszd az örömteli fejlődést! – Mindegy, hogy mit csinálsz éppen. – Sok minden változik, és van, ami nem. – Egy szerető puszi segíthet, ha lázas a gyermekünk. – Nincs szivárgás, nincsenek szagok. Nyiss az újdonságra! Mi, magyarok különlegesek vagyunk.
Cs. Liszka Györgyi

2021. január 20. 10:15

gyorgyi
Kép: Somogyi Tibor/Canva

Eltalálták. A két ünnep közt szabadságoltam, és a háttérben sokat szólt a tévé. Döbbenet, miket tapasztaltam már megint. Mindig az újszülött meglepettségével tudok rácsodálkozni azokra a magyar mondatokra, amelyekkel nemzetem fejét, lelkét tömik. Nem elég az a rengeteg ótvar show-műsor, a szórakoztatás címkéjével ellátott sok-sok ízléstelen, gyakran perverz hakni, még a köztes reklámokból is annyi butaság zúdul a népre, hogy én most megint azon csodálkozom, hogyan lehet ennek ellenére még mindig ennyi értelmes ember, amennyit csak én ismerek személyesen. Most meg még már azon is csodálkozom, hogy tudtam eddig csodálkozni azon, ahogy a társadalom szemmel láthatóan butul, szegényedik a szókincse, sivárosodik el a gondolkodása, hogy egyszerű tőmondatokat képesek tömegesen félreérteni… Hát ehun van e! Aki napjában többször, körbe-körbe ezeket az igen egyszerű üzeneteket hallgatja, még ha nem figyel is oda, annyira beleivódnak a gondolataiba, hogy egy idő után maga is hasonlóan kommunikál.

Sosem fogom elfelejteni azt a megnyúlt arcot, azt a döbbenetet rajta, amikor egy ilyen blokk után betértem az éppen irodalmi szöveggel dolgozó férjem szobájába, és fennhangon megkérdeztem: Férfi vagy? Van hajad? Miért vagy kövér, ha lehetnél sovány is? Lassan emelte rám tekintetét a monitorról, láttam, legszívesebben végigsimítaná a tenyerét a fején, s hogy a vasarnap.comon futott népszerű Karanténkalória rovata is eszébe jutott egy pillanatra, zavart lett a tekintete, majd mint aki hirtelen megvilágosodott, azt kérdezte: Jaj, Györgyike, már megint tévét néztél? Bingó. Persze, neki könnyű, ő nem néz. Tévét.

És még csak azt sem mondhatom, hogy mindez sajna a nemzetemet sújtja, mert ugyanez megy a szlovák televízióadókon is, tehát hiába is esnék nekem jól valamelyik politikai garnitúra nyakába varrni a felelősséget mindezért, a felelősség közösen a miénk, mindannyiunké. Mondhatnám, először is a műsorszerkesztőké, tehát bizonyos értelemben véve, tanult embereké, csakhogy ők, akárcsak a politikusok manapság, a népakaratot monitorozzák, és a lehető legnagyobb siker, nézettség érdekében teljes mértékben kiszolgálják. És ez a felszínes, hatásvadász nyelvezet észrevétlen megfogan az elmékben, s már az értelmesebb vitaműsorok értelmesebb műsorvezetői is ezt veszik szájukra, segítséget, tanácsot már csak a magyar emberek kapnak vagy a Slováci, és ha mi a magyar tévét nézzük, nekünk fel sem tűnik, hogy a szlovákban a Slovácit hallva, mennyire kirekesztve, kisemmizve érezzük magunkat, mintha mi itten nem volnánk államalkotók. Hát igen, Mi, magyarok különlegesek vagyunk.

Sok minden változik, és van, ami nem. Az értelmes műsoroknak alig van nézettségük, mi a fenének is dolgoznának velük. Amiért ez engem ennyire foglalkoztat, az az a rokon vonás, ami ezekkel a médiumokkal a nyomtatott sajtót összeköti. Ahhoz, hogy ne veszítsünk olvasókat, nekünk is ilyen gagyi dolgokat kellene produkálnunk? Ha Vrabec Mari csak a magyar emberek problémáinak menne utána, és nem az olvasóink, a hozzánk fordulók problémáinak, azzal tudnánk mi is példányszámot növelni? Vagy ahhoz az is kell, hogy ne legyen muszáj olvasni? Sok nagy kép és képaláírás? Tőmondatokban, címszavakban? Letegezve mindenkit? Nyiss az újdonságra! Nyissunk az újdonságra? Legyünk trendik? De ki a trendi? Aki beoltatná magát, vagy aki nem? Aki elfogadja a többség döntését, ahogyan elfogadták az övét is, amikor a többséghez tartozott, vagy aki megrohamozza a Capitoliumot? Aki elfogadja a másik véleményét is, vagy az, aki szerint mindenki hazudik és le van fizetve, aki nem azt mondja, amit ő? Magyarázza már el valaki.

Legalább nekem.

 

Akinek 2021-ben is módjában áll segíteni, hogy 2025-ben és még az után is olvashassuk a Vasárnapot, kövesse Hunčík Péter tavalyi nagyvonalú kezdeményezését, mi pedig mindenképpen megteszünk mindent, hogy méltók legyünk rá. Köszönjük. A számlaszám változatlan:

 

Československá obchodná banka, a.s.

Číslo bežného účtu IBAN: SK34 7500 0000 0001 2590 9023

Variabilný symbol: 999

 

És azt is tessék nekik elmagyarázni, mi az a VASÁRNAP. Mi az az este. Mi az a magyarázat.

Macsovszky Péter: Vasárnap este

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/3. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
állampolgárság

Szakértők szerint sem hoz előrelépést az állampolgársági törvény módosítása

tüdő illusztráció

Covid-19 utáni tüntetek - Segíthet az oxigén és a rehabilitáció

kihalt állatfajok

GALÉRIA: 10 állatfaj, mely az ember miatt halt ki

Varga Anikó

Magyar vagyok. Mit jelent Önnek ez a mondat? Aki válaszol: Varga Anikó

Messenger

Akadozik a Messenger Szlovákiában

országos tesztelés

Újabb tesztelési körre készülnek a települések

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.