Nézet

Szitokszavak helyett

Csalatkozni valamiben, amiben sokáig hisz az ember, minimum kellemetlen. Hinni valamiben mégis kell, mert nem megy értékrend híján. Vállalható eszmék és irányok nélkül sem megy. Nem jut semmire az ember.
Szászi Zoltán

2021. május 7. 10:00

Vasárnap
Canva/Somogyi Tibor-felvétele

Hogy mióta voksra jogosult vagyok, mindig csak a kisebbik rosszat, és soha nem a jó és a rossz közt választhattam? Igaz. De legalább a lehetőség, a választás szabadsága megadatott. Elgondolkodtam nemrég. Szitokszavakon. Ki fog derülni, mik azok. Lássuk hamarább a kérdéseimet. (Egy múlt rendszerben ezek feltevése már köztörvényes bűncselekmény volt. Gyorsan felejtünk.) Kérdezzünk csak! Ilyesmiket: Mivé lennék, ha előírnák, ha kötelezővé tennék a voksolást, ha előre beikszelt listát kapnék? Ha az általános választójog nem létezne? Azaz nem állampolgári jogon lenne választójog, hanem egy személy vagy érdekcsoport által megszabott normák szerint. Mivé lennék? Bábbá? Butított csőcselékké? Lázadó lennék? Akasztott? Hogyan viselném, ha azt mondanák: íme, ezt kell választanod, mert uralunk téged, valami kitalált hatalom nevében magunkat kikiáltva feljebbvalódnak? Ugyan mit tennék? Ha nemzetek, népek közé különbözőség jelét tennék, kiemelve ezt vagy azt, vagy netán amazt mindenki felett uralkodó néppé? Ha nem tekintenének embernek, mondjuk azért, mert éppen olyan a bőrszínem, arccsontom formája, orrom görbülete, koponyám lapulása, akkora a lábam mérete, ilyen a szemem színe, mint amilyen, azt ugyan, hogy viselném? Ha a családom nőtagjainak semmire nem lenne joguk? Vagy azt hogyan fogadnám el, ha csak azért, mert nincs annyi pénzem, mint egyeseknek, én nem választhatnék, netán nem lennék választható? Milyen lenne, ha megszabnák azt, melyik vallás szerint kell élnem, hitem vagy éppen hitetlenségem ellenére? Milyen élet lehetne az olyan, amelyben napi utasítások szerint és olyan munkát kellene végeznem, amelyet önjelölt, magát felkenő uralkodó kénye kedve szerint szabtak meg csak azért, hogy neki jó legyen s nekem minden korlátozott? Ugye, pocsék lenne az összes eddig említett kényszerhelyzet? Ugye, más is fellázadna? Ugye?

Nem árulok tovább zsákbamacskát. A föntebbiek a demokrácia kerékkötői, emberi, polgári, nemzetiségi, kisebbségi jogokat sárba tipró intézkedések lennének mind. Emberek vagyunk. Nem lehet az élethez, a szabadsághoz való jogainkat korlátozni, ugye? Polgárok is vagyunk, tehát nem akarhatunk rabszolgák, lebutított csőcselék, nem gondolkodó arctalan massza sem lenni! Nemzetnek is része vagyunk, így bizonnyal nehezen viselnénk, ha más nemzet előbbre, többre valónak minősítené magát a mi nemzetünknél. Kisebbség is vagyunk, ilyen-olyan okokból, s ha már azok vagyunk, ugye, elvárjuk, a többség, ha dönt, úgy tegye azt, hogy figyel ránk is.

Nos, amiket itt föntebb kissé leírtam, felsoroltam, azok kérem mind a liberalizmus értékei. Amit mostanság szitokszóként használnak. Valós tartalmának ismerete nélkül! Szóval lehet libernyákozni, libsizni, lehet fortyogni, de akkor tessenek mellőzni a fentebbi jogokat, és tessenek kipróbálni, milyen is az, ha a liberalizmus alapvető értékei hiányoznak. Tessék akkor azt elképzelni, milyen lenne, lehetne a totalitárius, netán rabszolgatartó, egyeduralkodó, zsarnoki, másképp mondva türannoszi rendszerben élni. Aztán ha ez ki lett próbálva, de nem kíván senki véleményezni, lehet venni egy csomag szotyit, és a héját köpködni véleménynyilvánítás helyett! (Jelzem, néhai illemtanárom szerint köpködni sehol nem illik, de fogorvosi rendelőben öblítés után megengedett!) Szóval tessék nyugodtan libsizni, libernyákozni, az alapjogokból akkor sem engedek! Csak nem maradok egyedül? Lehet fintorogni is. A május 4-én már 17 éve élő uniós tagságon felett. Én nem felejtem el 2004. május elsejét, amikor végre útlevél nélkül mentem át először az Ipoly hídján. S pár nap múlva Petőfi Sándor új szobra, melyet Rimaszombatban állítottak fel, úgy suhant át a magyar–szlovák határon, mint a szél. Szabadon. Csak nem marad egyedül! Szabadság, egyenlőség, testvériség! Hogy közben Európa hallgat? S megint villognak a pikák? Nem így képzeltem el…

 

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/18. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
g

További három hónapra letartóztatásban marad a kétszeres gyilkos

koronavírus rendőrség határ

Szlovákiából korlátlanul lehet utazni Magyarországra

*

ZÖLD ÚT a nyári utazásoknak

biskup

Savval támadt a püspökökre egy kokainozó pap

kir

Elege van a zajos hotelekből? Béreljen szobát egy tó közepén!

futás

Hagyományteremtő futás Zselízen

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.