Nézet

Szent Istvánra emlékeztünk

Idén is megtartottuk Kassán, immár hetedik alkalommal a Szent István-napi ünnepséget, természetesen a jelenlegi koronavírus-járvány figyelembevételével. Eleinte kérdéses volt, megrendezzük-e egyáltalán.
Vasárnap

2020. szeptember 23. 13:10

koperta

Ha nem, majd azt mondják, hiányzik a bátorságunk, ha igen, akkor meg azt, hogy nem vagyunk eléggé elővigyázatosak. Aztán többek kérésére kezdtünk készülődni, de csak egy héttel az ünnepség előtt született meg a végleges döntés. Augusztus 18-án összejöttünk a régi erdei üdülőhelyen, Felső-Bankón a Tóth bisztróban, körülöttünk örökzöld növények, lombos fák, tarka réti virágok emelték az ünnep hangulatát. A Szent István-zászlót enyhén lengette a szellő, az új kenyér nemzeti színű szalagokkal átkötve fehér abroszon várt az ünneplésre, a katlanban főtt a gulyás. A Himnusz eléneklése után Ivanyecky Mária műsorvezető köszöntötte a jelenlevőket, majd Balassa Zoltán történész tartott előadást Szent István király életéről, államalapításáról és egyéb érdemeiről. Kulturális műsorról, mint minden alkalommal, a hagyományőrző Őszirózsa népdalcsoport gondoskodott. Elhangzottak versek, Szent Istvánról szóló egyházi énekek, valamint szép magyar népdalok, melyeket Füleki Ervin kísért hegedűn.

A műsort követő családias társalgás közben többféle vélemény is elhangzott. Kevesebb volt a pozitív, tetszett a környezet, a hangulat, és hogy közösen ünnepelhetjük államalapító Szent István királyunkat. Elmarasztaló viszont annál több volt, főleg ami a részvételt illeti. Talán a perzselő napsugár vagy a vírusfertőzéstől való felelem tartotta vissza az érdeklődőket? Nagyon sajnálatos, hogy ilyen fontos rendezvényről hiányoztak az eddig állandó hivatalos résztvevők, Magyarország Kassai Főkonzulátusáról és a kassai egyházaktól, de sajnos a kassai magyar polgárok részvétele is az elvárás alatt maradt. A valóság az, hogy a magyarok körében hiányzik a széles körű összetartás, ami ilyen rendezvényeken megmutatkozik.

Majd a zárszó következett, amit a Szent István Társulás elnöke, Buday Ernő mondott el. Megköszönte a szervezők, a fellépők munkáját, a tisztelt jelenlevők részvételét, ami az alig negyven fővel bizony igen lerontja az éves, száz fölötti átlagot. Reménykedve a jobb jövőben, meghívta a kassai magyarokat a 2021-es Szent István-napokra.

Tóth Éva, Kassa

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
tesztelés

A negatív koronavírus teszt lesz a szabad mozgás záloga

Várhatóan szigorítják a cseh-szlovák határ ellenőrzését

dd

Zenés turistacsalogató

kijárási tilalom
Frissítve

November 8-ig marad a kijárási tilalom

covid

Koronavírus: Innen származnak a kedden regisztrált fertőzöttek

anikó

A meghitt párbeszéd élményére várva

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.