Százéves parancsolatok gyermeknapra

Vasárnap

Három tízparancsolatot hozott a minap a postás. A Vasárnap kassai családtagja, Váji-Nagy Valéria küldte, mint közölte, egy 1928-as, Nyitott könyv című kiadványban találta.

Bár ő konkrétan az asszonyoknak szóló parancsolatok negyedikére gondolt elsősorban a gyermeknap kapcsán, nekem igen megtetszett az egész, hiszen sokat elmond az akkori kor szelleméről, ahogy Valika is írja, ám szerintem sokat elmond a mai koréról is. Arról nem beszélve, hogy alapjában nem változott semmi. Már ami a parancsolatokat illeti. Mert a betartásuk sajnos egyre több kívánnivalót hagy maga után. És nem is annyira a liberálisnak nevezett szabadgondolkodók körében, mint épp a kereszténység zászlaját lobogtató, másoktól feltétel nélküli szófogadást várók táborában. Lássuk csak, mi volt az a 10 parancsolat közel 100 éve az Asszonyoknak:

I. Mindened az otthon. Légy otthon többet, mint a szomszédban. (ez, ugye ma nem azt jelenti, hogy ne járj munkába)

II. Ne legyen eszményed az az asszony, akiben az anyát megöli a világ. Ne kövesd őt sem öltözködésében, sem mulatozásaiban. (ugye, mennyi kínszenvedést okoz ma is, hogy celebekre szeretnénk hasonlítani)

III. Sohse engedd gyermeked első imádságát lelkéből kitörlődni. (itt, ugye, az első, romlatlan, feltétel nélküli elfogadásra is gondolhatunk)

IV. Jókedv a napsugár a családban. Gyermekszobádban legyen mindig vasárnap. (és, ugye, nem árt, ha Vasárnap is van, most például bővített Huncutkával)

V. Tanítsd meg gyermekedet apját tisztelni. Ketten büntessetek, ketten neveljetek. (a büntetés, ugye, nem tettlegesség, hanem a felelősségvállalás tanítása)

VI. Maradj a női eszmény férjed és gyermeked előtt. (adj magadra, ugye, akkor is, ha home office-ban dolgozol)

VII. Ne engedd gyermekedet oda, ahol lelkét besározhatja. (ehhez, ugye, jó tudni, kikkel, hol tölti idejét az utód)

VIII. Gyermekednek szánt ruhát ne szabd fel a magad selymének. (ő, ugye, úgyis kinövi)

IX. Legjobban büntesd a hazugságot. Ne feledd el, hogy a gyermek romlása hazugsággal kezdődik. (aztán, ugye, az ereszcsatornán végződik)

X. Ne irigyeld, ha másnak is szép a gyermeke. (no comment)

Ám még mielőtt a harcos feministák felhorkanhatnának, mutatom, mi volt az a 10 parancsolat közel 100 éve a Férfiaknak:

I. Nemcsak hitvestársad a tied, hanem te is a hitvesedé vagy. Házassággal a szolgálat földjére léptél. Ne legyenek családodtól külön mulatságaid. (hogy tán ezért apad a házasodhatnék?)

II. Gyermeked ne legyen bálvány se neked, se hitvesednek, se a nagyanyának. (hol a nagyapa?)

III. Vigyázz minden kiejtett szavadra, mert minden szó magvetés. (nem tudom, hol tanulta ezt ez a k…. gyerek)

IV. Legyen egy napod a héten, amelyet igazán családodnak szentelsz. (vasárnap?)

V. A nő azért több nálad, mert övé az anyaság dicsősége. Szeresd hitvesedet, borulj le az anya mártíromsága előtt. (megereszkedett a hasa? te tetted ezt, király!)

VI. Ne öld meg gyermeked imádságát s hitvesednek rólad való álmát. (ne ölj!)

VII. Legyen olyan tiszta az életed, amilyennek feleségedét kívánod. (na, ugye!)

VIII. A kereseted a családodé. Amit hiába kiadsz, elpazarolsz, azt családodtól lopod el. Ne vedd el, ami az övék. (ne küldess virágot idegen hölgyeknek!)

IX. Sohase mondj valótlant a családod előtt! (úgyis kiderül)

X. Ne irigyeld másnak se gyermekét, se feleségét. Teneked a saját feleséged s gyermeked legyen a legszebb. (merthogy az is)

Agglegényeknek:

I–X. Nősülj meg! (és hosszú életű leszel a földön)

Parancsolatok nélkül is boldog családokat, felhőtlen gyermekkort, felelősséggel épített jövőt kívánunk minden kis- és nagy gyermeknek!

Rajtunk áll.

 

Egy nyári VASÁRNAPon vittem fel Rómába a gyerekeket, úgy láttam, örülnek neki.

Domenico Starnone: Hurok

Érdekes

Akinek 2021-ben is módjában áll segíteni, hogy 2025-ben és még az után is olvashassuk a Vasárnapot, kövesse Hunčík Péter tavalyi nagyvonalú kezdeményezését, mi pedig mindenképpen megteszünk mindent, hogy méltók legyünk rá. Köszönjük. A számlaszám változatlan:

Československá obchodná banka, a.s.

Číslo bežného účtu IBAN: SK34 7500 0000 0001 2590 9023

Variabilný symbol: 999

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/22. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?