Nézet

Rozmaringok találkozója

Tardoskedd ünnepelt. Tulajdonképpen ünnepel egész évben, hiszen 800 évvel ezelőtt egy szerzetes-írnok keze először rótta fel a település nevét egy adásvételi okiratra.
Vasárnap

2021. október 22. 11:00

Vasárnap
Kép Unsplash

Augusztus 28-án délután a falu legszebb részén, a faluház előtt és az amfiteátrum udvarán színes élet zajlott. Rozmaringok mindenütt, ahová csak nézünk. Cifra-színes sokszoknyába, köténybe öltözött asszonyok főkötőben, pruszlikban, mellettük fehér inges, fekete, sujtásos mellényben parádézó férfiemberek kavarogtak, beszélgettek, örültek. Főleg egymásnak, a rég várt találkozásnak. Idén Tardoskedden rendezték meg a Rozmaringok VII. találkozóját. Az ország magyarok lakta területein tizenhárom Rozmaring nevű énekkar, daloskör, asszonykórus, tánccsoport működik, közülük nyolc ebben a csodaszép faluban találkozott a Tardoskeddi Nyugdíjas Klub Rozmaring Dalkörének meghívására. E nagyszerű rendezvényt kétévente tartják, mindig más-más rozmaringos községben.

Egymás után érkeztek az autóbuszok, a tardoskeddi Rozmaringok meleg szívvel fogadták a rég nem látott vendégeket. A nagy kondérban már illatozott a forró gulyás, az asztalokon halmokban állt a friss kenyér, sorakoztak az üdítősüvegek. A két szakács, Vas Erzsébet és Varga István kitettek magukért. Természetesen ilyen kivételes alkalommal jólesik egy-egy kiskupica zamatos házi szilvapálinka is. Lassan összeállt a menet. A színpompás ruhákba öltözött csoportok énekelve-nótázva vonultak végig Tardoskedd főutcáján. A délelőtti eső addigra már felszáradt, a felhő elvonult, mert úgy döntött, nem rontja el ezt a látványt. A főutcát a menet idejére lezárták. A községi rendőrség elektromos gépkocsija hang nélkül kísérte a daloló társaságot. Visszafelé, a templomhoz közeledve megálltak az esőtől friss-tisztára mosdatott, virágokkal teleültetett ágyások egyikénél. Puskás Mária, a tardoskeddi Rozmaring Dalkör vezetője énekszó mellett ültetett el egy bokor rozmaringot a közepébe, ennek a szép napnak az emlékére és minden Rozmaring boldogságára. A szoborparkbeli közös fotózás után a mintegy százötven, viseletbe öltözött énekes és táncos bevonult a templomba. A hálaadó szentmisén csodálatosan szólt az énekük.

Este hatkor kezdődött a nagyszabású gálaműsor. A Faluház vadonatúj színháztermét egy héttel azelőtt, a XXII. Szent István Napokon avatták fel. A tardoskeddi társadalmi és kulturális szervezeteket és társaságokat bemutató kiállítással nyitott az új terem, a legelső igazi műsoros rendezvény éppen a Rozmaringok VII. találkozója volt. Az első 2009-ben valósult meg Farnadon. Tán nem is sejtették az ottani rozmaringos szervezők – vagy talán csak a szívük legmélyén –, hogy éppen hagyományt teremtenek. A gálaműsort Tóth Marián, Tardoskedd polgármestere nyitotta meg, üdvözölve a résztvevőket, a közönséget és a vendégeket, akik között ott voltak a tardoskeddi Rozmaring már „zenei nyugdíjba” vonult régi tagjai is. Tele volt a nagyterem. Tardoskedd, Farnad, Felsőszeli, Abaújszina, Bacska, Nagyölved, Hárskút és Szímő Rozmaringjai a legjobbat adták: szívüket, lelküket, felhőtlen életörömüket. Az abaújszinai csoport hét táncospárt is hozott magával. A fiatal táncosok háromszor léptek színpadra a műsor alatt. Fergeteges, vérpezsdítő bemutatót tartottak alsótőkési, rétközi és szatmári táncokból. A közönség tombolt, zúgott a vastaps. Az abaújszinai énekegyüttes sem maradt le mögöttük. Ők voltak a gálaműsor sztárjai. A végére még egy-két pikáns nóta is jutott. Az iruló-piruló közönség felszabadultan kacagott és remekül szórakozott. A felsőszeli Rozmaring vegyes kar énekét a citeraszó mellett köcsögduda kísérte. A kétórás varázslatosan szép gálaműsort a tardoskeddi Rozmaringok zárták. A lelkes közönség szűnni nem akaró tapssal jutalmazta a fellépő csoportokat. A végén bejelentették, hogy két év múlva Szímő rendezi a Rozmaringok VIII. találkozóját.

A vacsora után kezdődött a felszabadult vigadalom. Amikor majd’ százötven jóhangú énekes együtt dalol, az önmagában is pazar élmény. Hát még ha jó zene is szól melléje! Úgy mulatott mindenki, hogy hetedhét határra hallatszott. Egy pompásan sikerült rendezvény örömteli befejezése, legalábbis a közelebbi községek együttesei számára. A három kelet-szlovákiai csoport ugyanis még itt maradt nálunk egy napra. Nagyon messziről jöttek. Abaújszina Kassától délre, három kilométernyire a magyar határtól, Bacska egy kőhajításnyira az ukrántól, Hárskút Krasznahorka vára alól. Nekünk a világ vége. A tardoskeddi vendéglátók kitűnő vasárnap délelőtti programot terveztek nekik. A reggeli után bemutatták Tardoskedd nevezetességeit, majd buszra szálltak, hogy a közeli Tótmegyerre látogassanak. A szépséges, hatalmas parkban álló Károlyi-kastély előtt Szabó Imre tótmegyeri helytörténész-író várta a látogatókat, hogy bemutassa nekik a kastélyt, a parkot, az egyedülálló, fából készült víztornyot, a katolikus templomot, főképpen annak kivételesen szép, barokk díszítésű belső terét. Ebéd után, kora délután élményekkel és jó érzéssel telve ők is hazaindultak.

Tardoskedden még nem volt ehhez hasonló látványos, pompás rendezvény. A Faluház új színháztermét szebben és jobban nem is lehetett volna felavatni. Köszönet érte Tardoskedd község önkormányzatának és mindenekelőtt Tóth Marián polgármester úrnak. Ugyanakkor szeretném kifejezni őszinte tiszteletemet és köszönetemet a Tardoskeddi Nyugdíjas Klub Rozmaring Dalkörének. A Klub elnök asszonya, Hamar Mária – aki maga is énekel –, Puskás Mária, a Dalkör vezetője és lelke, akinek kezében összefutottak a szálak, aki hónapokkal ezelőtt kezdte szervezni és remekül levezényelte ezt a rendezvényt, Bíróczi Valéria, az elsőrangú szervező-varázsló, és az énekkar további tagjai, Buják Zsuzsanna, Csányi Zsuzsanna, Borbély Mária, Vida Mária, Szvetko Éva és a három férfi, Csányi Miklós, Szvetko László és Szvetko Gyula nemcsak felléptek, hanem rengeteget dolgoztak, hogy minden olyan legyen, amilyennek lennie kellett és amilyen lett: páratlanul szép, kifogástalan, ékes-színes, gyönyörűséges esemény. Rozmaringok, köszönjük!

Birkus Magda, Tardoskedd

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Lelkes Vince

Elhunyt Lelkes Vince

koronavírus kórház

Koronavírus: 46 beteg elhunyt, 7575 PCR-teszt lett pozitív

dac

Hahn János: Az edzések pörgősebbek és gyorsabbak

benzinár

Macerás a benzinturizmus, de aki Győrben jár...

Sáfár Anikó

Külföldi filmek sztárja volt

falevél

Hizsnyai Tóth Ildikó: mikes.kelemen@ – 9.

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.