Nézet

Rövidülő éjszakák. NAPLÓ

Egyszerre virított tulipán az orgonával, nőszirom a fehér nárcisszal, pünkösdi rózsa aranyesővel, azaz a sárga virágú akáccal. Kicsit megbolondultak a virágok. Éjjel, május végén még gyenge fagyok, Zsófia-nap után még egy héttel is.
author
Szászi Zoltán

2022. június 14. 10:30

Vasárnap

Négy-öt centis óriásdarazsak repkedtek, mint valami idegenlégiós fura légierő a hazai rovarok közt. Egyik este hirtelen rohamban cserebogárfelhő, másik este sárga kitinpáncélosok repte, majd harmadnapra már sehol semmi. Egy hétig kadmiumsárga az egész világ, a rengeteg repcétől, aztán varázsütésre mélyzöld. A gabonamező kalászba ugrott, a gólya második fészekrakásra készül, a fecskék még az első lakásépítés végén csak. Kiültetett palánták bólogatnak, érik a humusz, dús a televény. Rövidülnek az éjszakák, lassan a nyári napforduló felé fordul a Göncölszekér rúdja, az Oriont már nem is látni, idén a hatodik telihold felé hízik égi társa a Földnek. Eltelik fél év, eltelik úgy, hogy észre sem vesszük, mi már az a száz nap, vagy kétszáz nap, mi itt egy hét, egy hónap. Semmiség! Az égen a mindenség tengelyén galaxisok és ködök forognak az ismeretlen erő lökésétől. Itt lent peregnek a hétköznapok. Elmaradt ünneplések pótlásai. Egy jó hétköznap jobb, mint egy elrontott ünnepnap. Az élet apróságaival telítve. Idilli. Mintha. Minden is szót fogadna, semmi gond nem lenne, csak felkelni, dolgunkat tenni, létezni, látni, érezni. Hogy milyen jó dolgok is ezek!

Jó falun, jó itt. Az égen az éppen felrajzolódó kondenzcsíkok számából mérhető, kint él a világ, irányából azonosítható, hogy mindenfelé repkednek fel s alá, nos, nem én, hanem mások. Gyomlál az ember a kertben, felnéz, keres egy szép felhődarabot, nincs is annál jobb móka, nyár eleji délelőttön. Aztán ebbe a formába olykor harci helikopterek svadronya húz el. Ropogtatva szelik a légben a felhők árnyékait, repülnek alakzatban, fegyelmezetten, talán kicsit mogorván. Ha elhúztak, akkor gyakorló gépek írnak örvénymintákat az égre. Szép szabályos spirálokat, majd felvetik orruk az égnek, és fel, bele, durr, ketté tépni azt a kutyaforma cumulust. Még eső lesz ebből a végén! Nem is ártana, a kókadó paprikáknak kedves ismerősöm szerint három dologra van szükségük a termőre forduláshoz, víz, kapa, víz vagy fordítva is jó az, kapa, víz, kapa. Kapálgatok. Esőben bízva. Nem sok dologban bízom már újabban. Egyre kevésbé az emberi józanságban, békeszeretetben. Jobb a kert, isten bizony, százszor jobb, mint a virtuális térben bóklászás. Kint legfeljebb eső, zivatar, szél, por, meleg lehet ellenem. Abban a másik térben, juj, de sok minden, ami nem nekem való. A butaság medúzakarjai lehúznak, a mindenhez is értők – lásd korábbi oltásszakértők, konyhai virológusok, alapfokú végzettségű online tudósok, valahol hallottam, mert valakinek mondta valaki forrásokból tájékozódók – most megint mindenhez is értenek. Történészeknek, jogvédőknek, sőt hadtörténészeknek, hadászati stratégáknak, táborszernagyoknak képzelve magukat osztják az észt. Hát kiabálnék én, de inkább hallgatok. Nincs szavam. Mert nincs rá hallásuk.

Halkabb, erőtlenebb vagyok, mert én tudni szeretem, amit mondok, s nem csak mondani akarom, amit hirtelen mondani tudok. Nem megy velük szemben a napi létezés. Rutinosak, sokan vannak, hangosak. A felfuvalkodottság és önhittség óceánjai zubognak felém. Hát inkább elzárkózom. Tavaszvégi, nyáreleji gondjaim foglalkoztatnak. Zúgnak a körfűrészek, immár másodszor kellett, s napokon belül harmadszor kell kaszálni, ami ilyen benzináraknál elég költséges mulatság. De inkább a kert, inkább a kaszálás, inkább a harc a gyomokkal, mint a lehúzó sötét hangulatúak képzeletbeli világa! Ha nagy néha mégis feltéved az ember oda, akkor is keressen magához, jó kedvéhez való dolgokat. Szép tájak, tengerpart, szecessziós művészet, skóciai romok, kristályok, ásványok, kövületek, kertek és ligetek, virágok és gyümölcsök, érdekes és szép arcok, régi és új jó színészek, régi és új festőművészek, fotósok képei, fodrászok munkájának nyomán kibomló zuhatag hajviseletek, tortát díszítők, hematokróm szempárú emberek, állatkertek, házi és vadmacskák, manulok, zebrák, bivalyok és elefántok, tűzhányók, lagúnák és japánkertek, templomromok, kiszáradt víztározók, idegen kultúrák viselete, várépítők, kövirózsák, ötvösmunkák. Ugye, lám, mennyi szép, jó, értékes néznivaló így hirtelen! Az embert befolyásolja az, mit lát, mit néz, mit olvas. Ha teheti, válogasson! Hogy rá a szép hasson, ne a rút, a jó és okos szó, ne a hazug és talpnyaló! S ne tévessze meg az ízlését semmi kormányszinten csacsaneri szolgálatokért, botorok hivatalos véleményeként meghatározott csicskának kiutalt díjaztatás. Jót s jól látni, jót s jól nézni kell! Bízni, hogy megváltozik, s jóra a világ. Nyár eleje van, zúgnak a körfűrészek, duhognak a kaszák, rövidülnek az éjszakák.

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2022/23. számában jelent meg

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
pellegrini k

Pellegrini: Szlovákiának új kormányra van szüksége, ne kínozzuk tovább a nemzetet

csapvíz k

Mintha nem lenne elég bajunk – most vízhiány miatt hirdettek vészhelyzetet

ll

Szlovákiai magyar írót díjaztak

liz truss

Brit külügyminiszter: Túl keveset költött a Nyugat Ukrajnára, ezért sikerült Putyinnak lerohannia

vízimentő

TRAGÉDIA: Beugrott felesége után a vízbe, hogy kimentse, végül megfulladt

buszbaleset

Legalább 20 ember meghalt és további 12 megsérült egy buszbalesetben

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.