Nézet

Rekordok ősze

Mintha ez a rekordok ősze lenne, ez a 2021-es. Mintha még soha ennyien nem mondtak volna véleményt, ennyi dologról. Rekordsok ember lett rekordsok témának a szakértője. Rekordidőn belül.
Veres István

2021. december 1. 10:45

Vasárnap
- Canva/Somogyi Tibor felvétele

Nem arról van itt szó, kinek van igaza, mert valahol persze mindenkinek igaza van egy kicsit. Arról van szó, hogy képesek vagyunk feláldozni az állítólagos igazunk miatt az emberi kapcsolatainkat. Ez utóbbinál pedig aligha találunk értékesebbet.

Várjuk a jövőt, hogy ott majd mindezeknek, ami most van, ott majd szépen vége lesz, nem fog már bántani, feszíteni, zavarni meg ilyesmi. Sajnos, ez nem így van. A jövőt ugyanis most hozzuk létre, itt, a jelenben. És azt visszük magunkkal a jövőbe, amit most létrehozunk. Ez mindig így működött, gondoljunk csak bele, mi alkotja jelenünket. Múltunk darabkái, amelyeket cipelünk magunkkal. Van, akinek nem is nagyon jut ideje tőlük, hogy a jelennel foglalkozzon, pláne nem a jövővel. De gondoljunk csak bele, hogyan fogunk kinézni fél vagy egy év múlva. Tegyük fel, hogy ez az egész vírusügy elvonul. Levonul rajtunk, mint az ár a folyókon. Azok a barátságok és más emberi kapcsolatok, amelyek emiatt megromlottak, hirtelen megjavulnak? Amin idén összekaptunk, azt jövőre elfelejtjük? Elévül, mint bizonyos bűnök? Vagy felállítjuk a bocsánatkérések világrekordját is?

Az e heti Vasárnapban csupa aktuális és érzékeny témát veszünk górcső alá. Nem hiányozhat közülük a járványhelyzet, amely napjainkban súlyosabb, mint bármikor ezelőtt Szlovákiában. Vrabec Mária cikkében felvonultat néhány véleményt, oltottaktól és oltatlanoktól egyaránt. Foglalkozunk a magyarországi úszóbotránnyal, melynek során egyre több versenyző ad hangot rendszerkritikus véleményének. Megszólaltattuk Petra Procházková cseh újságírót, aki évekig élt Afganisztánban. Beszél az ottani nők helyzetéről, a helyiek gondolkodásmódjáról és arról, mit várhatunk az új tálib rezsimtől. Megnéztük, min dolgozott idén az ovisokat és az iskolásokat színházi neveléssel gondolkodni tanító Vekker Műhely, és köszöntjük Losoncon a nyolcvanéves Ardamica Ferencet is.

Miközben ezek a sorok íródtak, döntött a szlovák kormány, hogy ismét bevezetik a veszélyhelyzetet.

Ostobaság azt hinni, hogy az élet olyan, mint amilyennek én vagy te ma látom. Az élet minden nap más” – mondja Pálóczi a Szakítások című Grendel-regényben. Ettől akár meg is nyugodhatnánk.

Rekordmeleg őszünk volt, rekordkevés esővel. Rekordmagas Covid-számokkal. Ráadásul Csűrös Karola is éppen most hagyott itt minket. Hogy lesz ebből karácsony? Ha lesz, reméljük, az már nem a rekordokról fog szólni.

Vasárnap volt, éppen megreggeliztünk, s Pálóczi kapta magát, és elment újságot venni.

Grendel Lajos: Szakítások

Akinek 2021-ben is módjában áll segíteni, hogy 2025-ben és még az után is olvashassuk a Vasárnapot, kövesse Hunčík Péter tavalyi nagyvonalú kezdeményezését, mi pedig mindenképpen megteszünk mindent, hogy méltók legyünk rá. Köszönjük. A számlaszám változatlan:

Československá obchodná banka, a.s.

Číslo bežného účtu IBAN: SK34 7500 0000 0001 2590 9023

Variabilný symbol: 999

 

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/48. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
rendelo

Mit tegyünk, ha fertőzöttek vagyunk, és nem tudjuk elérni a körzeti orvost?

A kutyák képesek felmérni az emberek perspektíváját

Erről a kötelességéről se feledkezzen meg, különben megbüntethetik!

sdaas

Ennyivel mehet fel a cigaretták és az Iqos dohánytöltetének ára!

DAC

DAC: Kazahsztánba igazolt a középhátvéd

rendőrség

Már átutalt 9 ezer eurót a csalóknak – az utolsó pillanatban mentették meg a rendőrök

v

Párkány: a holokauszt nemzetközi emléknapján koszorúztak

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.