Prohujalo sa vihorom. NAPLÓ

Vasárnap

Szerbül kevésbé, szlovákul jobban értőknek: Odviate vetrom. Leginkább magyarul értőknek: Elfújta a szél. Nem nagy ügy megtudakolni további fordításokat, a kereső megmondja sorra.

Meg azt is, hogy kultikus mű, megkerülhetetlen film, számosdíjas könyv. Sose láttam, olvastam, meghagyom az ínyenceknek, engem úgysem ezért érdekel a neve, címe. Nálunk mást neveztek, hívtak (múlt idő?) így. Leginkább magyarul, de azért a szerb változat is ismerős, és micsoda nagy szerencsére, a keresőm most így tudta azonosítani. No, nem a nagy internetben, hanem a receptes füzetben.

Látszik, hogy volt alapkoncepció: elöl a sósak, hátulról visszafelé az édesek. Húsos tekercs, nyári szárma, szárma kelkáposztával, muszaka karfiollal, pjeskavica, tök fantasztikus módra. Biztos valóban fantasztikus, de a papíron semmi zsírfolt, lenyomat, használásnyom, nem recept alapján készültek ezek, már ha egyáltalán. Hátul más a helyzet: nem egy kéz írása, sőt nem is csak egy megörökítési a módszer. Beragasztások is vannak, elsőként egy fortély, újságkivágáson: ezüst- és aranytárgyainkat újjávarázsolhatjuk a következőképpen... A következő kivágás, feltételezem, nem a búbos hús miatt kerül ide, hanem talán a lúdláb torta miatt. Pita sa jogurtom, más kézírás, jegyzetlapon, nagy, vastag, mára elsárgult ragszalaggal rögzítve. Tarhonya, sajátkéz, fogadjuk el, hogy itt, az édesek közt. Csokigyári papíron, beragasztva: Zombori szelet. Zomborban meghalt Dafina anyó – ez természetesen nincs benne, nem is tartozik ide, csak annyiban kapcsolódik, hogy onlájn pont annyi szerencsével kereshetjük e vers Csukás Zoltán-féle fordítását, mint az elfújta a szél receptjét. Szerencsére az utóbbi itt most meglesz, csak át kell még lapozni a gibanicán, a sampitén és a gurbálin, át a fagyitortán és a bomba tortán is túl, ahol a túloldalon a tursija lapul (ragasztva, nem hiszem, hogy sajátkéz). És itt van, teljes, lecsöppentett és megfoltoskodott mivoltában: Prohujalo sa vihorom. A P más tollal írva. Fantasztikus! Nem a receptesmelléklet ez, szóval semmi konyhatitok, és nem is fontos a konkrét recept, hiszen mindenkinél más ez a bizonyos elfújta a szél. A név jelentése ugyanis: annyira szerette a mindenki, hogy úgy elfogyott, mintha elfújta volna a szél. Kivéve, ha ananász is került bele a kísérletezőkedv jeleként, akkor eltartott vagy öt-tíz percig is a procedúra. De a recept nem említ ananászt, nem hagyunk róla nyomot az utókornak, én ugyan fel nem emlegetem!

Ki van pipálva. Biztos azért, mert fantasztikus! Majd: Mágnás torta, piros tentával, hozzá megjegyzés: Ne prepisati, azaz nem átírni. Ez aztán csak a valódi titok, nem is szabad továbbadni! Felcsavart gibanica pipálva, napraforgó is, PTT tortánál megint csak ne prepisati. És ez nem is saját kezű megjegyzés. Valaki tehát cenzúrázza a receptek szabad áramlását! Hájas kiflicskék – függőlegesen mellette: az új füzetbe nem kell átírni, mert át van írva (Sarki Maris). Nagy megnyugvás. Semmi cenzúra. Csak szelektálás. Hát persze, biztos az új füzetről van szó! De hogy a rég megboldogult Sarki Maris szomszéd asszony hogy jön a képbe, végképp nem tudom, az átíró biztosan nem ő volt, hanem, ez is beugrott, a Rozika néni, aki mindenképp segíteni akart a látogatásakor. Vasaljon tán, foltozzon, toldozzon, dehogy, ne csináljon semmit, pihenjen, hisz vendégségben van, de ha már ennyire ragaszkodik hozzá, hát írja át a legjobb recepteket az új füzetbe, foltokat váró tiszta lapokra. Isten nevében, egészségünkre! – azzal kezdte, hogy ezt felírta a legelső oldal tetejére, és aztán jöttek a receptek, biztos sorra kerül a prohujalo sa vihorom is. Hogy hol van az új füzet, nem tudom, talán jókor jó helyre eltettem, hogy ha kell, hogy majd legyen, ott maradt egy polcon, elkeveredett, vagy csak simán elfújta a szél, annyira jó volt.

 

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/29. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?