Nézet

Pakolj, Rozi, meszelünk! VEZÉRCIKK

Mondta apám gimnazista éveimben, amikor még otthon laktam, mielőtt bejelentette, nagy dolog készül nálunk, festetjük az egész házat.
author
Cs. Liszka Györgyi

2022. július 20. 11:08

vasarnap
- Canva/ Somogyi Tibor felvétele

Beleértve az ajtókat, ablakokat, konyhakredencet, -székeket, -asztalt, de legfőképpen – mert engem érintett egyedül – az én szobámat, és kiválaszthatom a színt, a mintát, olyan lesz, amilyet csak akarok. Fú, micsoda lázba jöttem, de kalandos nyaram lesz, gondoltam, és nem tévedtem, az a vakáció bizony mindenekelőtt és kizárólag kalandos volt. Akkor szembesültem például először azzal, hogy egy embernek, még ha meglehetősen gyerekember is az illető, mennyi fölösleges kacatja van az íróasztalában. Olyan öreg füzetborítók, törött hegyű ceruzák, rongyos szélű sorvezetők, öreg irkalapok (a jó lesz még valamire kategória helyezettjei), amiről halavány sejtelmem sem volt, hogy ott vannak, s mint kiderült, nem is lehettek hát jók semmire. Az ágy végében berakva még ott a babáim, igen, meglehetősen sokáig babáztam, az alvós, cumizós, kaucsukfejű csecsemő, aztán a nagy ormótlan járóbaba, amit még talán első születésnapomra kaptam a nagymamáéktól. Akkor nagyobb volt, mint én, és úgy féltem tőle, hogy sikítva taszítottam el magamtól, ám mire felnőttem annyira, hogy örülhettem volna neki, divatját múlta csavaros lábaival, ragasztott műanyag hajával, és a helyet foglalta csak, meg a port fogta. Aztán ott volt még az első gumibabám, a szőke hajú mosolygós, és az a nagylány baba, amit utoljára kaptam, hetedikes voltam, úgy emlékszem, mintha ma lenne, a szó szoros értelmében kisírtam magamnak. Nos, és ezeknek mind az egész ruhatára, merthogy jó anyához méltón, én mindnek varrtam, kötöttem, nadrágtól kabátig mindent. Azok is oda voltak besuvasztva az ágy végébe. Most ezeket kidobni, vagy mi legyen velük? De hát egy anya nem dobhatja ki a gyerekeit, akkor sem, ha felnőtt közben (az az anya), szó nem lehet róla, ment az egész az ágy aljába szépen becsomagolva, ruhástul, kelengyéstül, cumisüvegestül, hátha születik majd nekik egy új, jobb anyjuk. Na szóval, maradjunk annyiban, hogy már akkor megtapasztaltam a bőség kellemetlenségét, mert bizony volt mit hurciválni, letakarítani, becsomagolni, ki- és elpakolni.

Hogy a szobafalak, az ajtók, ablakok, kredenc, asztal és a székek hogy újultak meg, arra már nem emlékszem, de arra igen, hogy a fél nyarunk nyitott ajtóknál telt, volt, hogy nem is akadt mit becsukni, egyszer sem mondhatták, hogy siessek, mert bejönnek a legyek, áh, oda se neki, pakolj, Rozi, meszelünk. Az viszont máig előttem van, milyen szép piros lett az én szobám (piros?, biztos?, szobában bent? – próbált megingatni elhatározásomban a festő, merthogy ez nem szokás, valami szíp halvány köll). Apám segítségével, mert ő győzte meg a mestert, no meg az inasa neki, aki korombeli gyerekember lehetett, és igen szaporákat pislogott felém gyakran, hogy hát az ő szobája, ő fog benne lakni (mármint az enyém, hogy én). Pedig akkor még sejteni sem lehetett, hogy egyszer, sok év múlva önállósul és piros színt kap a Vasárnap, s hogy ahhoz nekem bármi közöm is lehet majd, lett piros a négy falam, piros a sötétítő függöny, az ágytakaró, piros-fekete a szőnyeg, és csinált apám egy gyönyörű polcrendszert a babák helyett az egyik falra a könyveimnek. (Pár évvel később egy éjjelen ez zuhant rám teljes tartalmával, s temetett be reggelig úgy, hogy én közben frontharcokról álmodtam. Hiába, ahogy Hizsnyai Zoli mondta egy interjúban, nagyon nem mindegy, az embernek gyerekkorában otthon mi esik a fejére, a Pallas-lexikon vagy a fedő.)

Azóta már vakoltunk, festettünk magunk vagy szakival festettünk többször is, sok módját kipróbáltuk a felújításnak, úgyhogy már tudom, nem is olyan kalandos ez az egész, s hogy miért mondják, inkább egy kiégés, mint a meszelés. Ezért is futott ki a vér az arcomból, amikor kilencvenesztendős édesanyánk kijelentette, márpedig idén ki kell festetnie legalább a konyhát meg a kisszobát, azt a bizonyosat, a valaha enyémet. Tizenhat évnyi munkámat (a fél életemet) kötöztem össze elbírható kis csomagokba, az összes Vasárnap oda volt bepakolva abba a valaha piros szobába. No de hát ezt nem lehet kidobni, papírgyűjtőbe vinni, így anyám. De. Hogy legyen helyük az újaknak. (Az ágy aljában pedig ott fekszenek a babák szépen becsomagolva, ruhástul, kelengyéstül, cumisüvegestül.)

Egy újabb meszelésig.

Időpont: VASÁRNAP délután fél három, kérem, legyetek pontosak.

Szászi Zoltán: Télig mese

 

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2022/29. számában jelent meg

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
VIDEÓ: Nagy érdeklődés kíséri az 56. Országos Népművészeti Fesztivált Zselízen

VIDEÓ: Nagy érdeklődés kíséri az 56. Országos Népművészeti Fesztivált Zselízen

Peter Visolajský
Frissítve

A tömeges felmondáson kívül nem látnak más lehetőséget az orvosok

New York (képünkön) 339 euróért foglalható, de aki télen szeretne fürdeni, annak Miami is jó választás (499 euró)

Utazásra csábító árak, itt az akciós repülőjegyek télre

Északi Áramlat-1

A Gazprom három napra leállítja az Európába történő gázszállításait az Északi Áramlat 1 vezetéken

dohányzás

A dohányzás és egyéb rizikófaktorok okozzák a rákhalálozások csaknem felét

g

Ha ezt a KVÍZT megfejted, akkor egy ZSENI vagy!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.