„Ősapáink óta szól a magyar nóta”. KOPERTA

Vasárnap

Hosszú kényszerszünet után, újra felcsendült a magyar nóta a Garam mentén, szinte teljes repertoárját élvezhette a lelkes közönség a nagyszabású Nem élhetek muzsikaszó nélkül címet viselő nótaénekesek találkozóján, Zselízen.

A Csemadok alapszervezete a város hathatós támogatásával sikeres rendezvényt mondhat magáénak. Az est szervezői az örökmozgó Cserba Gabriella és a zselíziek nótafája, Kántor János voltak.

De adjuk át a szót az est háziasszonyának, Cserba Gabriellának: „A nótaesttel az volt a célunk, hogy kicsit kimozdítsuk és összehozzuk az embereket a pandémia okozta hosszú szünet után egy közös találkozóra. Környékünkön is közkedvelt a nóta, hiszen a magyar nemzet egyik kincse, őszinte hangja szól az emberek öröméről, bánatáról, szerelemről, csalódásról. Ez nemcsak egy zenei műfaj a sok közül, hanem kultúránk szerves része, és ami a legfontosabb: nemzeti kincs. Olyan nemzeti kincs, amit őriznünk, ápolnunk kell, hogy gyermekeink és unokáink is élvezhessék, megtalálják örömüket a nóták szépségében.”

A fellépő énekesek sorát a házigazda, a zselíziek közkedvelt énekese, Kántor János kezdte a Nem élhetek muzsikaszó nélkül című nótával. Őt követték a környékbeli vendégénekesek: Tőke Hlavács Veronika és Halúz Márta Fegyvernekről, Tóth Barti Éva Kéméndről, Bús Katalin Pogrányból, Kovács László Ebedről, Kiss György Fegyvernekről, Básti János Ipolykesziről. Nagy tapssal köszöntötte a közönség Magyar Nándort, a 2000-ben megtartott első országos Őszirózsa verseny győztesét Ipolyszalkáról. Az énekeseket a Rikkony testvérek zenekara kísérte: a prímás Pál, a cimbalmos Simona, a nagybőgős Miroslav és a harmonikás Ernő. A hálás közönség ismét bizonyította, hogy méltón tudja fogadni a magyar nótát, amiben mindannyian magunkra ismerhetünk, s belőle mások is megismerhetnek bennünket. Mert bizony a hagyományban, a nyelvben, a versben és a zenében él a nemzet, és amíg el nem felejtjük szép hagyományainkat, élni fog mindörökké.

Nyustyin Ferenc, Zselíz

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában