Nézet

Őrzők, vigyázzatok a strázsán!

Vasárnap

2021. november 11. 14:02

Vasárnap
- Csontos Erzsébet felvétele

A Teátrum Színházi Polgári Társulás október 11-én bemutatta Naszvadon az Őrzők, vigyázzatok a strázsán címmel Márai Sándor emlékére összeállított zenés irodalmi előadását. A felső tagozatos diákok és a Mécsvirág Irodalmi Kör tagjai áhítattal hallgatták a szívhez szóló verseket és dallamokat. Felvidéken, Erdélyben, Délvidéken, Kárpátalján élt és élő írók, költők művei hangzottak el Dráfi Mátyás Jászai Mari-díjas érdemes művész előadásában, és egyes versek megzenésítve Zsákovics László előadásában gitárkisérettel. Az előadás fő mondanivalója Rácz Olivér versében található: Emlékezz, ne felejts! A 101 évvel ezelőtti esemény következtében más-más országokban alkotnak, alkottak: Márai Sándor, Dénes György, Gágyor József, Rácz Olivér, Csáky Pál, Gyurcsó István, Ozsvald Árpád, Kovács Vilmos, Sáfáry László, Dsida Jenő, Reményik Sándor, Wass Albert, Fehér Ferenc, Szűgyi Zoltán, akiknek írásai a művészek előadásában hitelesen hangzottak el. Egyazon nyelven, magyarul, az anyanyelvükön fogalmazták meg saját és több millió ember keservét, elszakítva ugyan, de egy nemzethez való tartozásukat, a küzdelmet a megmaradásért. Remélhetőleg a tanulókat megérintették az elhangzott versek, megerősítik őket abban, hogy bátran vállalják hovatartozásukat, megőrizzék anyanyelvüket, és vigyék tovább a magyar kultúrát.

Csontos Erzsébet, Naszvad

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
omikron

Más országok példájából tanulhatunk az újabb hullámról

nővér

Káosz a nővérek jutalma körül

pixabay

Az orvosok közzétették az omikron 14 leggyakoribb tünetét

Kidőlt fa

Kidőlt fákhoz riasztották a tűzoltókat a Dunaszerdahelyi járásban

Djokovicon viccelődnek a szlovák rendőrök

Érsekújvár, városi uszoda

Megnyitják az újvári uszodát

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.