Nézet

Öröm. NAPLÓ

Amikor Ajna lányom kitalálta, hogy jelentkezni szeretne a Virtuózokba, először megpróbáltam nagyon finoman lebeszélni. Féltem kicsit ettől az egésztől, a nagy nyilvánosságtól, a „show”-tól. Nem tudtam megítélni, milyen hatással lesz rá mindez.
author
Marosz Diána

2021. április 7. 08:30

Vasárnap
Canva/Adrián Vavro felvétele

Utólag azt mondhatom, örülök, hogy nem sikerült lebeszélnem. Nem szállt a fejébe a dicsőség. Ugyanolyan szerény maradt, mint korábban, de nagyon sokat tanult a szereplésről, kiállásról, magabiztosságról. Sok új barátot is szerzett. Sikerült teljesítenie a célját, a legnagyobb mozgatórugóját is: megmutatni a világnak, hogy a furulya is „igazi” hangszer, mely alkalmas bonyolult darabok eljátszására. És történt még valami, ami talán mindennél többet ér. A hálás reakciók sokaságából ítélve Ajna játéka örömet szerzett az embereknek. Hiszen valahol ez minden előadóművészet értelme – megmutatni a szépséget, átadni az örömet, úgy átlényegülni, hogy a közönség is megérezze azt, amit az előadó érez, miközben játszik.

Néhány hete írt Ajnának egy turócszentmártoni hölgy, egy 17 éves autista fiú édesanyja. A fia látta őt a tévében, és szeretne vele megismerkedni. Nagyon szereti a komolyzenét. Abszolút hallása van, valamennyit tanult zongorázni is. Órákig tud zenét hallgatni, karmestereket elemezni. Kívülről fújja a zenei terminusok lexikonát. Mivel gyermekbénuláson esett át, kicsit nehezebben mozog. Nagyon szeretné, ha Ajna írna neki. És kérdezi, írhat-e ő is Ajnának.

Ajnus rögtön megérzi, hogy ez most egy nagyon fontos dolog. Nem kell biztatni, hogy válaszoljon. Rögtön egyetért azzal is, hogy találkozzon a „rajongójával”. Igen ám, de hogyan? Ez az pandémiás időszak nem kedvez a találkozásoknak. Az anyuka is tudja, hogy nem ideális a helyzet, de nagyon kéri, hogy egyezzünk bele, látogassuk meg őket. A fia nem nyugszik, amíg nem láthatja Ajnát. Nagyon makacs. Nagyon boldogok lesznek, ha elfogadjuk a meghívást. Szeretettel várják a családunkat ebédre. Nem kell félnünk, az autista közösségben rendszeresen tesztelik őket. Mi is minden héten járunk tesztelésre.

Az édesanya szavaiból érzem, nagyon fontos nekik ez az ügy. Némi hezitálás után úgy döntünk, a kedvezőtlen körülmények ellenére is igent mondunk a kérésükre. Mit vigyünk ajándékba a fiatalembernek, minek örülne? – kérdezem az anyukát. – Nem is tudom. Nagyon szeret zenét hallgatni. Egy CD-nek biztosan örülne, de sajnos már nincs min hallgatnunk… Nem baj, elég ajándék lesz neki Ajna.

A férjemmel ugyanarra gondolunk. Vegyünk neki egy CD-lejátszót! Igen ám, de hamar kiderül, hogy ez nem is olyan egyszerű feladat. Csak interneten lehet rendelni, és nagyon kicsi a kínálat. Mintha manapság már senki nem hallgatna CD-t… Végül mégis találunk egyet, másnap átvehető. Hozzátesszük a kórusunk CD-jét, ezen Ajna is játszik, igaz, a felvétel idején még csak hatéves volt.

Szombat délben becsöngetünk a kis lakótelepi lakásba. Az előszobában hárman várnak, a szülők és a fiuk. Danko, adj szépen kezet a vendégeknek! Nézz a szemébe annak, akinek éppen bemutatkozol! Az anyuka fesztelenül osztogatja utasításait, Danko pedig igyekszik szót fogadni. Látszik rajtuk, hogy összeszokott páros. A mosolygós, barátságos apuka közben bejelenti, hogy náluk mindig ő a szakács, és eltűnik a konyhában.

Danko le nem veszi a szemét Ajnáról. Közben elkészül az ebéd. Alig férünk el a pici asztal körül ennyien. Az apuka csak hordja elénk a válogatott finomságokat. A katonaságnál szakácsnak osztottak be, ott tanultam meg főzni – mondja. Ilyen fenséges ebédet már régen ettem. Közben kiderül, hogy az apukának magyar ősei is voltak. De ezzel itt Turócszentmártonban nem tanácsos dicsekedni – teszi hozzá.

Ebéd után Ajnus bemutatót tart. Magával hozott egy egész furulyagyűjteményt, a pici szopranínótól a tekintélyes tenorfurulyáig. Mint kiderül, Danko nem kedveli a magas hangokat, ezért Ajna a mélyebb hangú furulyákon játszik neki néhány darabot. Házi koncert. Mindenki boldog. Leginkább persze Danko. És az anyukája, amikor látja a fia örömét.

Igen, talán ez az egész zenélés legmélyebb értelme. Örömet szerezni. Teljesen mindegy, hogy ezer embernek, vagy egyetlenegynek.

 

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/13-14. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene


 

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
VIDEÓ: Nagy érdeklődés kíséri az 56. Országos Népművészeti Fesztivált Zselízen

VIDEÓ: Nagy érdeklődés kíséri az 56. Országos Népművészeti Fesztivált Zselízen

Peter Visolajský
Frissítve

A tömeges felmondáson kívül nem látnak más lehetőséget az orvosok

New York (képünkön) 339 euróért foglalható, de aki télen szeretne fürdeni, annak Miami is jó választás (499 euró)

Utazásra csábító árak, itt az akciós repülőjegyek télre

Északi Áramlat-1

A Gazprom három napra leállítja az Európába történő gázszállításait az Északi Áramlat 1 vezetéken

dohányzás

A dohányzás és egyéb rizikófaktorok okozzák a rákhalálozások csaknem felét

g

Ha ezt a KVÍZT megfejted, akkor egy ZSENI vagy!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.