Olvasmány: A fenyőág

Olvasmány: A fenyőág

Még fenyőgallyat is szerzett, amit szépen feldíszített, hogy így is teljes legyen a karácsonyi hangulat. Régen mindig plafonig érő karácsonyfájuk volt, szenteste körülállta a család, és elénekelték a Csendes éjt.

Régen minden máshogy volt. Volt egy jól menő vállalkozása, és sikeres üzletembernek mondhatta magát. Minden sikerült, amibe belefogott. Talán ez volt a baj.

A Jóisten a tenyerén hordoz, de ha elbízod magad, megszédülsz, és lezuhansz a semmibe. Aztán már húz lefelé a gravitáció.

Jött az a rohadt játékszenvedély, és lassan eljátékgépezte mindenét. Az asszony az utolsó pillanatban rúgta ki, mielőtt még a ház is az uzsorásoké lett volna. Megérti őt, neki a gyerekek érdekét kellett szem előtt tartania.

Most itt él a város szélén, egy kalyibában, amit a szél se kerül meg, hanem keresztülfúj rajta. Kell hát az a fenyőág, hogy legalább így csempésszen valamit a kalyibába az ünnep melegéből.

A fenyőágat az üzletközpont előtti parkolóban találta, ahol fenyőfákat árultak. Alig várta, hogy elmenjenek a fenyőfaárusok, utána átkutatta a placcot, hátha hagytak maguk után valamit. Akkor talált rá erre a fenyőgallyra. Egy fáról törhetett le.

Úgy vitte haza, mint valami kincset. Otthon aztán szépen feldíszítette. A díszeket még ősszel, egy lomtalanítás alkalmával szerezte. Szinte hiánytalanul megvoltak. Csak azt sajnálta, hogy áram nem volt, így nem tudott világítani. De hát, így is csodálatosan szép volt.

Már el is tervezte az estét, forralt bor mellett, az majd jól átmelegíti. Már a gondolatra is jóleső melegség öntötte el.

Barátai nem voltak, akikkel együtt tölthette volna a szentestét. Az utcán ugyanis hamar megtanulja az ember, hogy ne bízzál senkiben, minden barátság csak addig tart, amíg a másiknak nincs valamivel többje, mint neked. Elég annyi, ha a másiknak kicsivel jobb a cipője, mint a tied. Ez már elég ok rá, hogy gyanakodva méregessétek egymást. Te azért, hogy mi jogon van neki jobb cipője, mint neked, ő pedig azért fog gyanakodva méregetni téged, hogy vajon mikor fogod megrabolni őt. Mert a szegénység gonosszá tesz!

Ezért hát magányosan töltötte a szentestét.

Harmadnapra találtak rá a kihűlt testére.

Sztakó Zsolt
 

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 51-52. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?