Nézet

Nosztalgia. KOPERTA

Túlléptem a bűvös 80-at, már jogom van felejteni. Édesapámnak, mikor megjött a négyéves orosz hadifogságból 1948-ban, az első szavai között volt, hogy az orosz megbízhatatlan.
author
Vasárnap

2022. március 18. 16:33

Vasárnap
- Fotó: Unsplash

Kijelentését igazolja a mostani ukrajnai háború, na meg 1956, 1968. A jelenben történő dolgokat az idős ember hamar felejti, de a régi gyerekkoriakra, az édesanyám által elmondott eseményekre emlékszem. Édesapám tartalékos katonatisztként 1944-ben orosz hadifogságba került. Akkor Galántán laktunk. Édesanyámmal egyedül maradtunk, anyai nagyszüleim Feketenyéken éltek, ők vettek magukhoz minket. Ott töltöttem első éveimet, a faluban mindenki a nagyapám vezetéknevén szólított, mert édesapámat nem ismerték. Mivel nagyapám volt a falu bírója, nagy családi házban laktunk. Az oroszok minden előzetes egyeztetés nélkül nálunk rendezték be a hadiszállásukat. Én voltam a malenkij malcsik, sokat játszottak velem. Sőt, még tankkal is elvittek egy körútra édesanyám tudta nélkül. Egy szép napon a házunk felett elhúzott egy repülőraj, az egyik közülük lecsatolta az üres üzemanyagtartályát, mely az udvarunkon landolt. Nagyapám kádat csinált nekem belőle. Visszavonuláskor az oroszok a hálájuk kifejezéseképp fellocsolták az egyik szobát benzinnel, és felgyújtották. Szerencsére nagyapámnak sikerült a tüzet eloltania. 1947-ben az iskola szlovák tanítója nagyapámnál lakott albérletben. Ő volt az első tanítóm, sokat foglalkozott velem. Nyári szünetben is el szeretett volna vinni a szülőfalujába, Donovalyra, de én nem akartam menni édesanyám nélkül. Édesapámról hosszú ideig nem tudtunk. Ő sem tudta, mi van velünk. Később jöttek az életjelek, tábori levelezőlapokon. Mivel megtudtuk a címét, mi is adtunk magunkról életjelet. A hadifogsági lapokat máig őrzöm. Egy nap 1948-ban kaptunk egy hosszabb levelet, melyben édesapám közölte, hogy már hazafele tart, csak nem tudtuk, mikor érkezik. Édesanyámmal mindennap kisétáltunk Hidaskürt irányába, hátha találkozunk. Eltel pár nap, és a távolból feltűnt egy közeledő alak, nem ismertük fel, piszkos hadifogoly-egyenruhában volt. Átölelt bennünket, hosszú percekig nem tudtunk megszólalni. Az mondta: te vagy az, édes kisfiam.

K. György, Komárom

 

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/11. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
orvosok k

A képviselők elégedettek, az egészségügyi dolgozók tiltakoznak

Richard Sulík

Az OĽaNO felszólította az SaS-t, hogy ne blokkolja tovább a parlamenti ülést

Dušan Dědeček

A gázoló ügyvédje emlékeztet: a bíró nem Dědeček bűnösségéről vagy ártatlanságáról döntött

részeg sofőr k

Részeg sofőrt üldöztek Dunaszerdahelyen, a férfi megpróbált elmenekülni a rendőrök elől

GYORSHÍR: Járdán sétálok közé hajtott egy autós

Vizsgálati fogságba kerül az édesanyát gyerekeivel elgázoló részeg sofőr

temető k

Érsekújvár: A temetésen jött rá, hogy a koporsóban nem az elhunyt édesapja, hanem valaki más fekszik

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.