Nézet

Napló: A harag napja

Óriási felháborodást váltott ki szlovákiai magyar körökben Martin Klus külügyi államtitkár fejtegetése arról, hogyan járult hozzá az etnikai alapon osztogatott állampolgárság bizonyos tőlünk keletre eső térségek destabilizálódásához.
Petőcz Kálmán

2021. március 18. 08:05

petőcz
- Somogyi Tibor felvétele

Tegyük hozzá, hogy felháborodásunk jogos. Mert még véletlenül sem szerencsés a Donyeck-térséget, a Krím-félszigetet és Dél-Oszétiát Szlovákia magyarlakta vidékeihez hasonlítani, valamint az orosz–ukrán vagy az orosz–grúz viszonyt a szlovák–magyar viszonnyal párhuzamba hozni. Mind Szlovákia, mind Magyarország EU- és NATO-tag, a schengeni övezet tagja, államközi alapszerződés rendelkezik a két oldalt érintő lényeges kérdések kezeléséről. A szlovákiai magyar közösség meghatározó része valóban felettébb béketűrő, és jogi, valamint politikai szempontból is lojális állampolgárok alkotják.

Eddig a pontig a felháborodás indokolt is lenne. Az már viszont nem helytálló, ahogy a szlovákiai magyar politikai és mediális közélet egy része finom csúsztatással az állampolgársági törvény körüli egész bonyodalmat a Szabadság és Szolidaritás párt, sőt tágabb értelemben az ún. liberálisok (bárkik legyenek is azok) nyakába kívánja varrni.

Ne felejtsük ugyanis, hogy amikor az Iveta Radičová által vezetett kormány 2011-ben a Ficóék egy nap alatt összetákolt állampolgársági „ellentörvényét” el akarta törölni, éppen Igor Matovič és társai voltak azok, akik ezt megakadályozták. A probléma bizony már tíz éve megoldódhatott volna. Igor Matovič akkor ilyen felirattal fogadta a szlovák parlamentet Richard Sulík meghívására meglátogató Orbán Viktort: „Ne lopja el a magyarjainkat tőlünk!” Ilyeneket is mondott még többek között: „A mi ellenségünk Orbán. Ő olyan ember, aki terjeszkedik, aki a Szlovák Köztársaság felségterületén magyar állampolgárságot akar osztogatni, és így beavatkozni a mi belügyeinkbe. Ezt pedig nem engedhetjük meg neki!”

A jelenlegi – véleményem szerint is diszkriminatív – törvénymódosítást is az OĽaNO jelöltje által vezetett belügyminisztérium dolgozta ki és terjesztette be. Az OĽaNO által vezetett belügyminisztérium képviselőivel tárgyalt októberben a törvény előkészítési fázisában az MKP, a Híd és az Összefogás. A belügyminisztérium volt az a szerv, amely nem fogadta el a magyar szervezetek kifogásait, melyeket Ondrej Dostál, az SaS parlamenti frakciójának tagja is erősen támogatott. Ezek után az OľaNO-s többségű kormány fogadta el a törvényt, és terjesztette be a parlamentbe.

Ha a kisebbségben lévő, Ondrej Dostált és Filip Mónikát, az egyedüli magyar nemzetiségű államtitkárt felvonultató SaS testesíti meg a nacionalizmust és a hungarofóbiát, akkor nyilván az OĽaNO és Boris Kollár pártjában találhatóak a magyarbarátok. Mivel a kormánykoalíción belül többségben vannak, várjuk, hogy a parlamentben majd megvétózzák a diszkriminatív törvényt, sőt, mi több, visszahelyezik a jogállást a 2010. előtti állapotba. Ha egy, az OĽaNO padsoraiban ülő magyar képviselő ezt eléri, minden további nélkül mélyen megemelem a kalapomat előtte. De mindnyájan tudjuk, hogy nem éri el.

Igor Matovič mindig azt mondja és úgy cselekszik, amit és ahogy azt a rövid távú, ráadásul személyes politikai érdekei megkívánják. Kiszámíthatóság, következetesség, hosszútávú stratégiai érzék nincs benne egy jottányi sem. Tipikus ellenzéki politikus, mégpedig a romboló fajtából. Építkezni nem tud és nem is akar. Ahhoz nincs sem türelme, sem alkata, sem tudása, sem tartása. Az egyszeri, bombasztikus performanszok híve. Csakhogy a politika nem lehet performansz meg valóságshow. Ha a szlovákiai magyar politikusok egy része Igor Matovičban látja a megváltót, az sajnos, nagy fokú rövidlátásra vall. Ami csak beleillik abba a sémába, melyet a magyar politika – kevés kivétellel – már körülbelül 150 éve követ, és melyet az elhibázott szövetségesi politika jellemez.

Mindaz, amit leírtam, nem azt jelenti, hogy a kormány bukását kívánnám. Nem kívánom. A kormány összetétele demokratikus választás eredménye. A mindenkori kormánnyal korrekt viszonyt kell ápolni, legyen az – szlovákiai magyar szempontból – akár a szlovák, akár a magyar kormány. Ficóból elegem van, nemcsak elvi és politikai okokból, hanem személyes indíttatásból is, hiszen emberei kétszer is eltávolítottak a betöltött pozícióimból. Mélységesen felháborítónak tartom viszont azt a demagógiát, mely szerint, aki Matovičot bírálja, tényleges hibái, baklövései, vulgarizmusa és összeférhetetlensége miatt, az Fico-bérenc. Az eltelt egy évben sajnos senki nem tett többet Fico és Pellegrini visszatéréséért, mint éppen Igor Matovič.


 

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/11. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
heti tallozo 3

Matovič 25 százalékos áfa kulcsa, orosz kémügy Csehországban, makrélák - Heti tallózó

Michal Šipoš

Az OĽaNO nem támogatja majd az ellenzék bizalmatlansági indítványát

Szövetség k

Egységes védettségi igazolványt sürget a Szövetség

koronavírus időjárás szél

Ismét erős szél várható Nyugat-Szlovákiában

oltás

Oltás után meghalt egy 47 éves nő

koronavírus Sinopharm

Jóváhagyta a WHO a Sinopharm vészhelyzeti alkalmazását

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.