Min múlik a divat?

Vasárnap

Pontosan két hónapja, amikor a komfortzónámról kezdtem elmélkedni, készültem érinteni azt a vizuális szmogot, amit az útszéli hirdetőtáblák okádnak ránk.

Nem elég az ember baja, még az édesanyjához tartva is rossz arcú férfiak ábrázatját kénytelen nézni majd két óra hosszat egyhuzomban. Egyik bárgyúbb, mint a másik, holott mind igyekszik, láthatóan erőltetné a mosolyát, de valahogy mégsem hiteles. És mind azt kéri, vele tartsak, amelyik meg egyedül van, az hirdeti a legjobban, hogy együtt sikerülni fog. Bajcstól Perbetéig gondolkodtam rajta. Vajon kivel együtt? Honnan tudhatnám én ezt meg? S az életmesék faluját elhagyva hirtelen megvilágosodtam: hát velem együtt! Ez felkérés a keringőre. Ő meg én, a választópolgár, nekünk kettőnknek sikerülni fog. No, tudod, mikor, dünnyögtem, s felidéztem újra a Pozsonytól látott óriásfejeket, nem is olyan rég még miniszoknyás, ritiklis lányok grasszáltak ugyanott, az út szélén tűsarkúban csetlő-botlón, most meg átvették helyüket az urak. Ki találhatta ezt ki, hogy nyúzott képű, borostás vagy borotvált pasasok kínálgassák magukat? Szóval erről akartam írni egyet, valami szellemeset, de mikor ott tartottam, hogy nyomják fejüket a tulipánok, meg biztosan kinyílik hamarost a pitypang is, megszólalt a telefonom, s Gazdag Jóska gyönyörű baritonján bemondta: Györgyi, kitört a háború. Napra pontosan két hónapja volt ez, úgyhogy a pitypang után már nem tértem rá az útszéliekre, és már nem is kell. Úgy látszik, nem csak engem fogott meg a látvány, Szászi kolléga éppen ezt írta meg a Naplóban.

Ám azóta ez a kitört háború is annyi, de annyi emberi csalódást okozott, hogy olykor legszívesebben kigyalogoltam volna a világból, mindegy, merre, csak embert ne lássak, halljak (itt azért mégis találkozik az útszéli vizuális szmog az audioszmoggal), annyiszor kényszerülök szégyelleni magam hajdan értelmesnek, gondolkodó, friss elmének tudott ismerősök miatt. Úgyhogy a pitypang után már nem térek rá az orosz meg mindenféle propagandát szajkózókra, arra, hogy micsoda káros következményei lettek a fésznek, annak, hogy bárki bármit megkérdőjelezhet, s a szólásszabadság álruháját magára öltve orrba-szájba terjesztheti marhaságait, hiteltelenné téve minden mérvadót, de legalábbis a gyanú árnyékát vetítve mindenre és mindenkire.

Elhatároztam hát, hogy megkímélem magam legalább egy időre ettől a mérgező közegtől, nem olvasok híreket, véleményeket, legfeljebb a divatról, hogy valamiben azért csak képben legyek. No, nem fogják elhinni, de úgy, de úgy összezavarodtam ott is, hogy divatszakértő legyen a talpán, aki engem helyreállít. Amiről megtudtam az egyik tanácsadótól, hogy divatjamúlt és ápolatlanná tesz, arról, de pont ugyanarról a másik azt állítja, merész leszek benne és trendi. Úgyhogy most azon vacillálok, hordhatom-e még a kötött kardigánom, merthogy valóban újra divat, vagy eszembe se jusson, ha nem akarok a saját nagymamám és a nevetségek nevetsége lenni. Ugyanaz a portál egyik gyűjteményében összeszedi, mit nem szabad ötven felett, sőt mi az, ami egyenest tilos, egy másik gyűjteményében meg felsorakoztatja ugyanazokat, mint az ötven felettieknek ajánlott üde választékot. Komolyan mondom, itt már senkinek nem lehet elhinni semmit. Kénytelen leszek továbbra is magamra és a megérzéseimre hagyatkozni, vagyis az adott ízlésemre, olvasni meg, mese nincs, csak könyveket szabad (a Vasárnap mellett), a magam választottakat. Legjobbak a klasszikusok, próbálják csak ki, nagyot fognak csodálkozni, hogy szinte mind a jelen korunkról mesél. Arról nem is beszélve, hogy ha hiszik, ha nem, divatba jött a könyv, megint úgy, mint kislány koromban, amikor színre vették, meg méterre a szőnyeghez illőt az ebédlőfalba. Fél méter zöld könyvet kért valaki a boltban, azóta ez is szállóige nálunk, s most, hogy e héten szabadságoltam, Selmecbányán jártam párban, ahol minden kis zugban, kávézóban, várban, boltban, kocsmában, kiállítóteremben könyvek díszítik a tereket. Ez ütött ott szemet most (fület más, arról majd legközelebb), aztán itthon egy népszerű lakberendezési áruházban ugyancsak ezzel szembesültem. Könyv könyv mellett és felett, állítva, fektetve, egymáson, külön, akárcsak itthon, tán még az ágy alatt is. Ha nem olvassa senki, lehet vele lakberendezni.

Nem igaz?

 

 

A cselédek hallgattak a konyhában, belemerültek a könyvbe, amelyet fiatal úrnőjüktől kaptak kölcsön VASÁRNAPi olvasmányul, ahogy ő mondta.

Charlotte Bronte: Shirley

Érdekes

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2022/18. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?