Mikulás, Mikulás...

Vasárnap kép

Pad alatt, pad alatt egy kis ház, / abban lakik Mikulás, / kértem tőle szalonnát, / azt mondta, hogy pofon vág. / Ha pofon vág, meghalok, / elvisznek az angyalok, / répafődbe temetnek, / ráírják egy posvadt tökre, / itt nyugszik a világ ökre.

A fenti mondókát kis változásokkal Nádszegen gyűjtötték a gugli szerint, Nádszeg meg közel van Vásárúthoz, ahol meg mi a fenti szerint gajdoltuk. Meg azt is, hogy: Mikulás, temetőbe lukat ás! Hogy miért ássa a lukat, s mért pont a temetőben, az persze nem derült ki, nem is érdekelt minket, mert a mikulásos gyerekkorunk így volt igazi szép.

Ez csak azért jutott eszembe, mert nemrég ezt hallottam az egyik boltban:

Akarooom, ezt akarooom, nyafog a lányka.

Hú, ez drága, s van neked már hasonló – így az anyuka.

Akkor is, akkor is, Mikulásra úgyis kell valamit venned! – hajtogatja tovább a gyerek.

Hm. Kell valamit venned. Miért kell? Nem értem én ezt a módit, bizony nem, pedig naponta ilyenekkel találkozom. S nosztalgiával gondolok az én régi Mikulásomra, aki egy zacskó cukorkát hozott, s anyánk naponta adott belőle pár szemet. Olyan jó volt! S olyan jók voltunk.

Pedig akkor átneveztek Télapónak is, ahogy ma meg átcsomagolnak a színes papírba hol húsvéti nyuszinak, hol másnak. Marketingfogás lettél, napod ünnepén is csak venni, venni kell, költeni, mindenáron ajándékozni, fogyasztani a fogyasztói társadalomban.

Mikulás, Mikulás, ha tudnád, hogy alig gondolunk már az eredetedre, a régi mikulási szokásokra, jó is hát, ha olykor megkeresünk a neten akár. Sok érdekes történetet, legendát, mesét találni, egyik szebb, mint a másik. Oly régtől vagy velünk, hogy már alig tudjuk, cseh eredetű vagy, egyes történetek szerint valaha a mennyben éltél, segítőid manók, angyalok, krampuszok voltak, ma meg állítólag lappföldi lennél, rénszarvasok húzzák a szánodat, a segítőid meg elmaradtak. S lám, egy ilyen ódon történetet is találtam:

A Mikulás.

A napot homály előzi meg; karácsony ünnepének verőfényes örömét meg a fehér szakállu Mikulás és ördöngős szolgája, kik csak büntetni tudnak s nem jutalmazni, aszalt szilvából csinált rettenetes kéménysöprőkkel s vörös nyelvű krampuszokkal ijesztenek rá az apró cselédekre. A piaczon a nagyfejü káposzták s köpczös répák, a fonnyadt szőlő s piros arczu almák, a koppasztott kappany s a tojásgarmada mellé, csodálatos portékák csatlakoztak egyszerre. Mint ha csak éjnek idején valami boszorkányság által bújtak volna ki a földből az apró sátrak, melyek alatt viaszból gyúrt, gyermek arczu s gyapot szakállu püspökök, gyönyörű, aranyos misemondóban s hófehér süvegben valóságos papirosból vannak szépen glédában fölállítva. Háromrétben fölkunkoritott farku, szikrázó szemű, szarvas Luciferek zörgetik pipadrótból kötött szörny bilincseiket, melyekkel sorra fűzik a szófogadatlan gyermeket s hetesével nyolczasával kanyaritják a borzasztó puttonyba, hol aztán hasztalan rimánkodnak, mert onnan nincs szabadulás. Úgy kell nekik, viselték volna jobban magukat!”

Ezt a ládikót rakta fel elsőként arra a kocsira akkor VASÁRNAP, így már én is biztos voltam benne, hogy ennyi kincs között akad parittyagumi is.

Tóth Erzsébet Fanni–Vibók Ildi: beszÉLJ! Hogyan tárjuk fel a családi múltat

Érdekes

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2022/49. számában jelent meg

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacen

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?