Miben más a mostani advent az előzőeknél? Válaszol L. Juhász Ilona néprajzkutató

L. Juhász Ilona

Az advent más üzenetet közvetít a hívő, és mást a nem vallásos emberek felé. Míg az utóbbiak számára egy családi ünnepre történő várakozás, a vallásosaknál a megváltó Jézus születésének várása.

Az idei advent a járvány miatt külsőségek szempontjából valószínűleg nem tér el a többitől, akik eddig is feldíszítették lakásukat, házukat, most is megteszik, s az ünnepi bevásárlást is meg tudják majd oldani, az üzletláncok kínálata, véleményem szerint, az idén sem lesz kisebb. Az kérdéses, hogyan valósulnak meg például a mára hagyományossá vált karácsonyi vásárok, egyáltalán sor kerül-e ezekre. A rendszerváltást követően aránylag rövid időn belül nálunk is elterjedt az adventi koszorú és az adventi naptár. Nagyjából egy szűk évtizede jelentek meg a települések központjában a nagy közösségi adventi koszorúk. A misékkel/istentiszteletekkel, s a koszorúk felszentelése/megáldása alkalmával, a későbbi gyertyagyújtásokon nem csupán vallásos emberek, hanem az adott közösség más tagjai is részt vesznek.

Komáromban a Klapka téri Edit virágbolt tulajdonosa és baráti köre volt a kezdeményező azzal az elképzeléssel, hogy valóban közösségi élmény legyen, vagyis a helyiek díszítsék ki az otthonról hozott, esetleg saját készítésű díszekkel a téren felállított hatalmas fenyőkoszorút. Hogy az adventi koszorú négy gyertyájának vasárnaponkénti meggyújtása alkalmából az idén sor kerülhet-e a találkozásra, vagy a vallásos hívek részt vehetnek-e majd az adventi miséken és a karácsonyi éjféli misén, egyelőre nem tudni. Ebben az évben a járvány miatt többen elveszítették munkájukat, ezért nem szabad megfeledkeznünk a jótékonykodásról, mások segítéséről sem.

A járvány nem akadályoz meg senkit abban, hogy otthonában külsőségekben is megteremtse a karácsonyi hangulatot, s hogy bensőséges, szép legyen a családi ünnep. A fertőzés miatti aggodalom azonban bizonyára rányomja bélyegét az advent és karácsony ünnepére. Akik ebben az évben veszítették el valamelyik hozzátartozójukat (sok helyen még mindig szokás, hogy megterítenek az elhunyt családtagnak is, mintha ott lenne velük), vagy a családból valaki megfertőződött, esetleg maga a család kerül karanténba, azok számára szomorú és más lesz az ünnep. Az idei advent aggodalmakkal teli időszak lesz, a fertőzéstől való félelemmel teli. Egy ideje megfigyelhető, hogy egyre több ember piros karkötőt visel, azok is, akik korábban ezt nem tették, bíznak a hiedelemben, hogy a piros szín megvédi őket más egyéb mellett a betegségtől, a vírustól is.

Fotó: Liszka József

A teljes írás a Téli kalauz mellékletben jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?