Nézet

Menekültáradat Kassán. KOPERTA

A szocializmus alatt csak azok a hírek kerülhettek nyilvánosságra, amelyeket az állami kommunista apparátus jóváhagyott – ez nem volt jó. De a mai demokratikus időben az sem jó, ha sokan érzik úgy – mert orruk van a két fülük között –, hivatottak nézeteket, véleményeket kiadni és terjeszteni.
author
Vasárnap

2022. május 13. 10:40

Vasárnap
Kép Unsplash

Elérkezett az az idő, amit a 89-es rendszerváltáskor hozzánk látogatott nyugati politikusok jeleztek, minket is érint majd a híráradat, nehéz lesz közöttük eligazodni.

Mostanában ismét beigazolódni látszik, hogy nem minden álhírnek mondott hír álhír, mert tulajdonképpen a valóság sokszor még az álhírnél is rosszabb. A hosszan tartó puskaporos orosz–ukrajnai viszony háborúvá fejlődött, ebben mindkét fél ludas, különböző mértékben. Ismerni kell a keleti szláv mentalitást, amely némileg eltér Nyugat- és Közép-Európa népeiétől. Most ezen a helyen valójában gazdasági világhatalmi harc folyik, de mindkét ország elnökének illene tudnia, hogy a háborúban csak vesztesek vannak. Nem ismerik a régi mondást T. G. Masaryktól – a nemzetért élni kell, nem meghalni!

Az orosz letámadás február 24-én kezdődött, négy napra rá, március 1-jén éjjel megérkezett az ukrajnai menekültek első áradata Kassára. A vasútállomáson kerestek menedéket, amire itt senki sem volt felkészülve. Egy-két napig zűrzavar uralkodott, de a kezdeti nehézségek után a létrejött válságstábok segítségével több téren rendeződött a helyzet, mint például elsősegélynyújtás, befogadó menhelyek felszereltsége, szállások kialakítása, étkezések megszervezése, hivatalos intézkedési helyek, sátrak felállítása és a továbbutazás bebiztosítása. Mindebben fontos szerepe volt az állami és a városi rendőrségnek is. Ám ki kell emelni az első görögkatolikus karitászt, akik a legszükségesebb dolgokban segítenek a bajba jutott embereken. A helyi állapoton az is könnyített, hogy a menekülteket Nagymihály (Michalovce) és Homonna (Humenné) is fogadta, akik aztán többnyire továbbutaztak más országokba.

Az első héten főleg gyermekes családok, anyák jöttek, az állapotukról húszéves egyetemista, önkéntes tűzoltó unokám könnyes szemmel tájékoztatott. A második héten már idősebb férfiak is, a harmadikon ukrán–roma családok is érkeztek. Mindenesetre a háborút elindító, becsvágyó elnököket, politikusokat a történelem kellőképpen fogja értékelni, beszámítva az emberi és tárgyi áldozatokat. Ha a jövőben is békét akarunk, és akarunk, akkor a jognak is szerepet kellene játszania, mint 1945-ben a nürnbergi bíróságon, vagy a hágai ítéletekben a volt jugoszláviai vérengzésért!

A Vasárnap 12. számában megjelent Körkérdés nagyon érdekes és értékes volt, köszönet érte. A válaszolók túlnyomó része aggodalmát fejezte ki a történések kapcsán. Igen, ezt tapasztalhatjuk lépten-nyomon mindenhol, amikor találkozunk az utcán, üzletben, vagy kijövet a templomból. A háborútól való félelem velünk van, de legyen mementó is számunkra, fontos emlékeztető, hogy valamelyik túl okos, túlbuzgó idióta (bocsánat a kifejezésért) nehogy nagyobb bajt idézzen elő. Számunkra mi más marad, mint hogy bizakodjunk az emberi józanságban, tiszteljük embertársaink méltóságát, mert nagyon is szükségünk van egymásra.

Buday Ernő, Kassa

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
čaputová

Čaputová: Az egyszerű emberek szenvedik meg az orosz agressziót

vendéglő

193 ezer állástalan, 87 ezer betöltetlen munkahely

Volodimir Zelenszkij

Zelenszkij: Ki kell űznünk a megszállókat, akik foszforbombával gyilkolják népünket

Komáromi Kulturális Nyár

Eseménydús lesz a nyár Komáromban

új szó

Miről ír a pénteki Új Szó?

d

KVÍZ: Felismered a híres magyar versek szlovák fordítását?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.