Nézet

Már nem csodálkozunk

Magyar nyelvi közegben is elterjedt a pandémia szó, amelyet én például nem használok, mert Halász Judit Panda maci dalát juttatja eszembe. Ez a kedves dal ugyebár a mackóról szól, arról a mackóról, akivel soha nincsen semmi baj.
Veres István

2021. január 26. 13:22

Veres
Kép: Somogyi Tibor/Canva

Hanem van a szerzeményben egy passzus, ami valamilyen érthetetlen okból így sikerült. „Panda! Papanda! Pandada! Panda pa papanda panda panda pan-da!” És egyéb variációk – a koncerteken az előadóművész előszeretettel tornáztatta a közönséget ezekkel a sorokkal. Szóval nekem a pandémia olyan, mintha a panda és az akadémia szavakat rántotta volna össze karanténbeli unalmában egy kísérletező kedvű ember, megalkotva a pandaakadémia kifejezés rövidebb és szerethetőbb változatát.

A tavalyi tavasz még olyan volt, mint egy természetfilm. Bizonyos élőlények, az emberek néhány hétre átszervezték picit az életüket, vagy átszervezte nekik más. Jöttek a rácsodálkozások, hogy nem is gondoltuk volna, milyen nehéz együtt élni azokkal, akikkel együtt élünk, és akikkel eddig állítólag több időt szerettünk volna együtt tölteni. Amikor igent mondtam neked, nem gondoltam, hogy majd mindennap látlak – mondja az egyik karikatúrán egy fiatal feleség a férjének. Egyesek feljegyzéseket készítettek a karantén „csodáiról”, furcsaságairól vagy csak arról, hogyan érezték magukat a négy fal között hétfőtől hétfőig. Egyesek könyvet írtak az új jelenségről, mások pedig kiálltak az erkélyre, és adtak a szomszédoknak egy-egy ingyenkoncertet. Nyáron egy kicsit kipihentük a pihenést, majd mint a diákok az iskolakezdésre, agyilag igyekeztünk visszarendezkedni a második hullámra, amelyre egyfajta megismételt első hullámként próbáltunk tekinteni, vagy inkább sehogy.

Az első hullám március közepétől júniusig tartott, és hosszúnak tűnt. A második hullám korlátozásai október közepén kezdődtek, és még mindig tartanak, vagyis jóval hosszabb ideig van velünk, bár a korlátozások mértéke nem is mindig összehasonlítható. Rácsodálkozni pedig már valahogy nincs is kedvünk, már nem úgy tekintünk rá, mint valami érdekességre, csodálnivalóra. Közben emberek betegszenek és halnak meg, most már tényleg. Nincsenek erkélykoncertek, helyette a művészek a közösségi portálon terjesztik produkcióikat, amelyeket kénytelenek belépős regisztrációval közvetíteni, hogy valamilyen bevételre tegyenek szert. Van olyan művész, aki haragszik a karanténra, mert elveszítette a megélhetését, van olyan is, aki hálás a korlátozásoknak, mert végre ki tudta pihenni magát, vagy jut ideje valamire, amire eddig nem jutott.

Lesz egy alapvető probléma a 2020-as és a 2021-es évvel, pontosabban már van is. Bármi, amit az ember leír erről a két évről, akár csak egy pici kis történetecskét, illetve tapasztalatot onnan kezdve, hogy nem jött a vonaton a kalauz, azon keresztül, hogy kiváló hűtött pacalhoz jutott az egyik hentesnél, egészen odáig, hogy lejárt az autójának a műszaki vizsgája, és meg kellett újíttatnia, ez mind csak úgy lesz hitelesen értelmezhető, ha a szerző ad valamilyen minimális támpontot a vírushelyzettel kapcsolatban is. Mert ha nem ad, az olvasóban felmerül a kérdés: azért nem jött a kalauz, mert a második hullám idején már buszsofőrök és kalauzok is megritkultak? Vagy ez még az első hullám idején történt? Az a kiváló hűtött pacal azért volt olyan kiváló, mert kijárási tilalom idején sikerült beszerezni, amikor kevesebb volt a hentes megrendelése, így a kiváló pacal megmaradt? Eddig ugyanis sose maradt meg, elkapkodták. Ha tehát történetet mesélünk erről a két évről, ebből a két évből, vagy akár egy 2020-ból származó verset olvasunk majd 2043-ban, az értelmezés vagy a nem értelmezés során eszünkbe fog jutni, hogy igen, ez volt az az év. A kérdés tehát: lehet, illetve szabad úgy történetet mesélni 2020-ból és ʼ21-ből, hogy nem foglalkozunk a járványhelyzettel? 1945-ben lehetett írni valamiről, ami valamilyen módon nem érintette a világháború témáját?

Ha ennek az egésznek egy haszna lesz, akkor az az legyen, hogy megtanulunk jobban vigyázni az egészségünkre. Aztán elmondhatjuk legalább, hogy mi ezt tanultuk a pandaakadémián.

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/3. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
útlevél k

Továbbra is hatályban marad az állampolgársági ellentörvény

Igor Matovič
Frissítve

Matovič továbbra sem árulja el, miben állapodtak meg a szakértőkkel

Németh Krisztián

Magyar vagyok. Mit jelent Önnek ez a mondat? – Németh Krisztián válaszol

cukor

Kevesebb hazai cukor, felfelé araszoló árak

kajak

Nagy fába vágta a fejszéjét a somorjai kajakvilágbajnok

Komárom

Stagnál a járványhelyzet a Komáromi járásban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.