Nézet

Magyar Pozsony – szerelmes levél. VEZÉRCIKK

Mint gyermek, aki pihenni vágyik, és furtonfurt a leckével macerálják még mindig, úgy haragudtam rád, te Pozsony, amikor alig tizennyolc évesen megérkeztem ide.
author
Cs. Liszka Györgyi

2022. június 22. 07:00

Vasárnap
- Canva

Csúnya, szürke, lepukkant hely, omladozó oromzatokkal, gigantikus munkásőrszobrokkal meg partizánokkal, a régi várost idéző házak, utcák hűlt helyével, gombamód szaporodó színtelen nyúlketrecekkel a Duna-parton, ízléstelen szocialista-realista hasábépületekkel a belvárosban is. Valahogy ki kell bírni ezt az egyetemi öt évet, gondoltam, és minden hétfőn a pénteket vártam, amikor utazhattam haza, a szülői házba. Aztán hamar megtaláltam a JAIK-ot, a magyar diákok József Attila Klubját, ahol hasonszőrűekkel értelmesen vitázva, okos beszélgetéseket, programokat szervezve múlattuk az időt. Pozsony, téged akkor sem szerettelek, a JAIK-ot viszont nagyon. Volt, hogy egy előadás miatt még a hétvégére is maradtam. A kultúra s a közösség áldásos hatása. (Ezért is nagy bűn, amikor hatalmilag e kettőre tenyerelnek rá.) Tavasszal már rendszeresen pendliztem a Csalogányvölgy, a Šafárik és a Május 1. tér között, a kollégium, az egyetem és a Csemadok-székházban működő ifjúsági klub háromszögében. Ha még a nap is sütött, már nem is láttalak olyan csúnyának, Te Pozsony, sőt, mikor rájöttem, hogy boldogulok én itt magyarul is, már meg sem láttam az ormótlanságaidat, az Egyetemi Könyvtár, a Mihály-kapu, a várba vezető szűk kis utcák szépségét csodáltam. Mondjuk, a Dóm a tövébe épített híddal és autóúttal továbbra is nagyon idegesített, ám hirtelen más érdekeltségeim lettek, férjhez mentem egy pozsonyi fiúhoz. Akinek a gyökerei a szülőfalumba nyúltak, úgyhogy együtt is azon ábrándoztunk, hogy telepedünk le majd ott, és virágoztatjuk fel a magyar közoktatást és közösségi kulturális életet. Még telket is vettünk.

Aztán magasabb erők úgy akarták, hogy ne kelljünk a falunak, te, Pozsony viszont befogadtál. A telket eladtuk, lettünk először püspökiek, majd főréviek, de hétvégenként rendre utaztunk haza. Minden alkalommal megdobogott a szívem Kisújfalut elhagyva a köbölkúti halálkanyar tájékán: itthon vagyok. Mígnem egyszer az történt, hogy visszafelé, Szencet elhagyva, igen, pont a ronda Slovnaft füstöt okádó kéményeit megpillantva, kezdett szaporábban verni a szívem, és be kellett látnom, akármilyen vagy is, te Pozsony, nekem már ez az otthonom. Ide köt minden. A munkahelyem, a gyerekeim óvodája, iskolája, a magyar lapok szerkesztőségei, a könyvkiadók, később a magyar kulturális intézet, a helyem a létben. Akkortájt állt elő Bolemant Éva a Pozsonyi Kifli ötletével, tisztán emlékszem, amilyen hévvel magyarázta nekem, hogy ugye én is, mennyire nem szeretem Pozsonyt, s ennek véget kell vetni valahogy, mert te igenis szerethető vagy, csak meg kell mutatni, hogy mitől. És jött a Kempelen-könyvvel, mint aki ráérzett, a mese még engem is leköt és elvarázsol, aztán a városnéző programokkal, a pozsonyi sétákkal, amelyek során rengeteg rejtett csodát, szépséget fedezhetett fel az ember, és mint egy csúnya nő (vagy férfi), aki beszélni kezd, s kedves bájával, szeretetteljes okosságával egyre szebb és szebb lesz, míg már nem is érti a távolságtartó, miért is látta őt valamikor csúnyának, úgy lettél nekem egy csapásra gyönyörű.

Hogy miről jutott ez éppen most az eszembe? A Több mint szomszéd magyar kulturális hét keretében a sok jó program mellett Magyar Pozsony címmel újabb kültéri kiállítást rendezett a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás. Ahogy a panelek egyikén olvasható is, Pozsony 1563-tól 1830-ig volt a magyar királyok koronázóvárosa, 1848-ig számított a történelmi Magyarország fővárosának. Máig fontos szerepe van a magyar művelődéstörténetben. A kiállítás 10 oszlopon magyarul, szlovákul és angolul mutatja meg Pozsony szerepét a magyar történelmi és kulturális emlékezetben, felhívva a figyelmet a mai magyar jelenlétre is, igen, a panelok egyikén többek között ott a Vasárnap, a szerkesztőségünk, mint ennek a jelenlétnek egy fontos letéteményese. Azzal is, hogy megszerettelek, te Pozsony, hogy itt maradtam. És ehhez még hozzájött a Vígszínház vendégszereplése, Fesztbaum Béla Molnár Ferencet, az újságírót idéző Szülőfalum, Pest bravúros előadása, mintegy igazolva mindazt, amit irántad érzek, szülőfalum, Pozsony.

Szeretlek.

Lucetta és Farfrae, mint két pillangó, úgy röpdösött a városban hétköznap is, nemcsak VASÁRNAP.

Thomas Hardy: A weydoni asszonyvásár

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2022/25. számában jelent meg

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
ifj. Vidnyánszky Attila

Háromszor kapott már behívót

SZÖRNYŰ: Berántotta a bálázógép a 45 éves férfit

SZÖRNYŰ: Berántotta a bálázógép a 45 éves férfit

Felgyújtották a polgármester-jelölt autóját

Felgyújtották a polgármester-jelölt autóját a lánya születésnapján

koronavírus

Hány új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak Szlovákiában? Mutatjuk!

Vlagyimir Putyin Aljakszandr Lukasenka

Moszkva atomtöltet hordozására alkalmas rakétákat szállít Minszknek

Élisabeth Borne

Macron megbízta eddigi miniszterelnökét egy új kormány megalakításával

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.