Nézet

Lesem, lesem reggelente

Esett-e már valamicske? Mintha hó, hóféle, havacska, pici pehely, olyan egyefenepinduri, vagy valami... Istenuccse, felkiáltanék, gyerekként kiáltanék fel: esik a hó! Rég felnőtt fiaim meg, ha épp itthon lennének, biztosan felkapnák a fejüket, valami baj van, anya?.
Hegyi Zsuzsanna

2021. január 13. 15:36

f
Kép: Váji-Nagy Valéria/Canva

„Még jobban szerettünk a hóban játszani. Akkora hó volt, hogy alig látszottunk ki belőle, ástunk is benne akkora barlangokat, hogy akár a medvék királya ellakhatott volna bennük. Persze a medvének több esze volt, minthogy hópalotában lakott volna. Nem is fagyott le se keze, se lába, mint nekünk. Legkülönb mulatság mégiscsak a szánkázás volt.” (Móra Ferenc: A szánkó)

Olyan már ez a hó mifelénk, mint a fehér holló. Lassan csak a hegyekben látjuk, ha azt is láthatnánk mostanában. Hótalan, ködös, nyálkás volt a január elseje is. A balkonom előtti kert hatalmas diófáján seregnyi varjú feketéllett. A macskák is a lucskos, pocsétás fűben várták, hogy kidobjak valami finomat a karácsonyi maradékból. Én meg olthatatlan vágyat éreztem a nyakig érő fehérség után. Jó, azért a csúszós út nem az álmaim netovábbja, mert elég csetlő-botló szoktam lenni, olyan betojiféle. De a hó, a hó, a hatalmas pelyhekben hulló, csodafáimat vattával ölelgető! Az lenne ám a valami!

Nem baj, ha most éppen nem, akkor nem. Akkor jönnek, előjönnek a tündéri havas, jeges, zúzmarás gyerekkori emlékek. Az ember egy bizonyos kor után már egyre többször emlékezik. Egyre többre. Hatalmas volt a tél, nagy a hó. A három lány, testvérek, meg elindult gyalog a szomszéd faluba, hogy megnézze az Etelka nagynéniék karácsonyfáját. A vendéglátónak illett adni egy csomó szaloncukrot meg színes papírba csomagolt csokifigurát. Egyenesen a fáról. Bukdácsoltunk a hatalmas fehérségben, félúton még rá is tett a fentlévő, zuhogott a szemünkbe is. Mégsem fázott a kalocsnis lábunk, se a fülünk, se az orrunk. Micsoda élmény volt!

Meg az is, amikor kisiskolásként úgy megdobáltak a fiúk iskolából haza, direkt be a nyakamba, a kabátom alá, hogy a seggemet is csiklandozta a hólé. Valahogy nem volt még divatban az ilyen fiússágokra úgy reagálni, hogy elmész ám te a f..sz..mba, hülye ló...sz, inkább adj egy cigit, b.sz... meg, ahogy tavaly hallottam (s mennyi ilyet állandóan!) egy csinoskától az egyik iskola előtt. Én nem panaszkodtam ám senkinek a nyakamba gyömöszölt miatt akkor, sőt.

A falubéli nagymamánkhoz meg december elején mentünk Etel-napra, csetlettünk-botlottunk a havas úton, boldogan pedig. Mert nem volt olyan, hogy hótalan december. Csak örömködő botladozás. Nagy névestékre emlékszem, igaz, csak a férfi rokonokét ültük meg, kivétel az Etel nagymama volt. Az idő azóta messze elsodorta az unokatestvéreket is. Ahogy annyi mindent. A nagymama meg mindig adott tíz koronát karácsonyra. Minden unokájának kijárt a tízes. Én többnyire futottam vele a falusi bankba, ami a Sommer bácsiék családi háza volt, írják már be a piros könyvecskémbe a tízest. Tán nem is többnyire, mert már akkor is könyvekre herdáltam el a sok pénzt.

Ilyenek jutottak eszembe január elsején, amikor nem sokkal az éjféli egyebek után vidáman ébredtem, mert az évváltást bizony édesdeden átaludtam. Aztán csak lesem, lesem reggelente... Csak nem hoz szégyent a telünkre ez a Fehérszakállú! Csak lesz azért valami. Az íze miatt legalább, na. Egy kis jó fehér hó, amit anno marokszámra ettünk, nem is voltunk betegek, ha mégis, akkor is kint szaladt a nyakunk mindig, s jókat röhögtünk egymás sutácska hóemberén.

 

*

Akinek 2021-ben is módjában áll segíteni, hogy 2025-ben és még az után is olvashassuk a Vasárnapot, kövesse Hunčík Péter tavalyi nagyvonalú kezdeményezését, mi pedig mindenképpen megteszünk mindent, hogy méltók legyünk rá. Köszönjük. A számlaszám változatlan:

 

Československá obchodná banka, a.s.

Číslo bežného účtu IBAN: SK34 7500 0000 0001 2590 9023

Variabilný symbol: 999

 

Ő mindig mindennek megadta a módját! Ahogy az anyám is! Akkor VASÁRNAP. A történetet is akkor folytatom.

Szászi Zoltán: Télig mese

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/2. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
koronavírus

Hogy áll a szlovák vakcinaprogram?

Szputnyik V

Láthatjuk-e valaha a Szputnyik-szerződést?

dac
Frissítve

GALÉRIA: A besztercebányaiak kiejtették a DAC-ot a kupából

drog

GALÉRIA: 500 adagnyi droggal fogtak el egy dílert a Dunaszerdahelyi járásban

mikulec

Már a csalók is készülnek a májusi népszámlálásra

Vlagyimir Putyin

Putyin megkapta a védőoltás második komponensét

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.