Lenőtt a hajam

naplo

Épp a vészhelyzet közepén. Most már olyan nagyon fehéres lett a fejem tetején. Elöl meg lassan belóg a szemembe. Ezt gyorsan levágom, olyan lett, mint egy régi kisiskolás frufruja, egészen bugyutára sikeredett.

Volt már ilyen, ha nem volt érkezésem, pénzem a fodrászosdihoz. Ki nem nagyon megyek, nincs is semmi nyitva, jó lesz így egy darabig, mondom, de a női hiúság csak megszólal hamarosan, hogy rettenetes, ez bizony nagyon ronda már, s öregít, csúnyít, de mennyire... Be kellene festeni, mondom, de a régebbi tapasztalataim csak tolják arrébb a gondot. Ritkán megyek fodrászhoz, nagyon drága, egyre drágább, s amikor legutoljára, akkor már javában olvastam a rettenetes vírusról. Meg is fordult bennem, hogy a fésűk másoknál is ugyanazok, törölközők, hajkefék..., nem kaphatok-e el valami furcsát, de még elhinni sem akartam, hogy itt is lecsap, hogy majd jön a szigorú védekezés, nem volt kötelező a maszk sem még, gyorsan kivertem hát a fejemből a dolgot. Károgó varjú vagyok, minden szerettem tudja, a napokban egy nagybevásárlóba hívott a húgom, te, mondom neki, ez a két fiatalember nekem nagyon gyanús. Neked mindenki, Zsuzska, mondja, azért csak megvárlak kint, mondom, visszafele az öregedő hajunk is szóba került, hétfőn vágatom le, mondja, én még nem tudom, mondom, de lenőtt, be kellene festeni. Puritán ő, soha nem festette, ha már hosszú, hogy ne legyen loboncos, néha levágatja egy ismerősével, nem egészen érti a nyűgömet.

Festeni, mondom harmadnap, sebaj, hogy eddig soha nem sikerült rendesen. Bekeverem a megadott mennyiséget, felhúzom a kesztyűket, kenem a fehér foltokat. S ahogy eddig mindig, csorog ám a nyakamba, a ruhámra, a törölköző, az egész karom csupa festék, nem baj, mondom, befestettem. Húsz perc múlva mosható. No, ez elég jó lett most, mondom, a fülem mögött nincs fehér folt, s mert elég felületes vagyok, sedre, ahogy gyerekkoromban hallottam a hozzám hasonlókra, sedrebedre, hát megelégszem ennyivel.

Másnap embernemérgelődjet játszom a rám bízott kicsi lánnyal, s véletlenül meglátom magam oldalról a kanapé melletti tükörben. Tejóég! Mitől lett világosbarna a hajam ott lenn, majdnem a nyakamnál? Soha nem volt világosbarna. Nem is világosbarna, ez olyan, mintha a szőke kezdene feketedni, vagy mintha egy rendes barna agyonsült volna a napon, vagy milyen ez... A fekete hajfesték úgy döntött, hogy a nagyon fehéret picit bekeni, a még nem egészen fehéret elkeni barnásra, a feketét meg le se fütyüli, hogy legyen az egész olyan seszínűre melírozott. A lányka nevet, mit nézegeted magad annyit, kérdi, igaz, én is szoktam, hogy szép vagyok-e, huncutkodik.

Este alaposabb szemlét tartok, hát, foltos maradtam, annyi szent, látom már, nem festek többet, fodrásszal sem fogok festetni, elég ebből a tortúrából, nőjön, ahogy akar, levágatom, kész, s majd eljön az idő, amikor csak tiszta fehér, patyolat marad, olyan egyszerűen természetes, ahogy hozta a természet. Amúgy is mindig tetszett nekem a tiszta fehér haj, jó, azért igazából az tetszett a legjobban, amikor a fehéret befuttatja egy kis kékes-lilás árnyalat, az olyan romantikus...

Most viszont egy tarka tehénre hajaz a fejem, holnap meg postára is megyek, boltba is, egyéb ügyeket is kell intéznem, s csak reménykedem, hogy nem lesz hasonló élményem, mint egyszer régen, amikor még jóval fiatalosabban divatozni akartam, s megvettem egy feketés-vöröses festéket, ami a hajamból égő pirosat alkotott. Sose felejtem el, amikor egy lányka hangosan mondta az anyukájának, nézd, a néninek minden szál haja vérzik; nem illik, te, mondja az anyuka, maradj csendben...

Jó, átgondoltam, hamarosan felhívom a régi fodrászomat, nyírni, festeni kellene, mondom majd, s ő majd megkérdi nevetve, amikor vágja, festi: megint alkotott?

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2020/26. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?