Nézet

Laknak nálatok állatok?

„Gyönyörű júniusi vasárnap reggel, falják a rigók a kertben a cseresznyét, a csigák az epret, a kolorádóbogarak lárvái pedig a krumplit.” Mintha a mi kertünkben honoló idillt írta volna meg Veres Pista az egyik Vasárnapban.
Vasárnap

2020. augusztus 7. 11:13

v
Kép: Braňo Bibel

Folytatom a sort: a hangyák már csipkésre lyuggatták a rukkola levelét, most a málnáéra tértek át, de néha azért átrándulnak a közeli kelbimbóra is, hogy felzabálják mindazt, amit a tetvek meghagytak. A galambok továbbra is leszállópályának használják a borsót, pontosabban a hűlt helyét, és reményvesztetten kutatnak egy-egy elhullott szem után. A diófúró legyek – vagy hogy is hívják őket tudományosan – még kivárnak, hadd higgyük, hogy idén beérik a termés, és jut majd a karácsonyi bejglibe. Egy aranyos, pici zöld hernyócska nagy gondosan csinos spirált rágott a sárga rózsa bimbódzó bimbójába. És akkor hol vannak még a paradicsom levét módszeresen szívó tetvek, az érett őszibarackban lubickoló darazsak, a minden nemű és fajtájú kukacok, amik nem átallanak belefúrni magukat a szilvába, almába, körtébe, és hol vannak még a szőlőfaló seregélyek tömött csapatai?!

Az ember a tápláléklánc csúcsa, legalábbis egy mérsékelt övezeti haszonkertben, hinnénk, pedig nem így van: elég néhány aprócska rovar, tetű, kövér lárva, cuki madárka, és oda a táplálék, meg a lánc is. Az a baj, hogy az állatok nem olvasnak szakirodalmat, mert akkor tudnák, hogy ha naponta kávézacc zúdul a nyakukba, bocsánat, valamelyik ízükre, illik megfutamodniuk legalább a szomszéd kertbe. Ha a nagyon bio ragasztós lapocskákon átgázolnak, beleragadnak (de nem ragadnak bele!), és keservesen kínlódva kimúlnak, ezért jobb, ha veszteg maradnak, és nem akarnak fára mászni. Hogy a napokon át kitartóan rohasztott csalán leve nemcsak az emberek számára elviselhetetlenül büdös, hanem ők sem bírnak miatta tovább maradni a kipécézett levélen, és inkább tovább állnak. A népi nevén büdöskének nevezett virágaink garmada sem bír komolyabb taszító erővel, lehet, hogy nálunk csak a nem túl jó szaglással rendelkező, nyugdíjas hangyák és tetvek garázdálkodnak?!

Állataink nem olvasnak szakirodalmat…, de nagyon is jól látnak! A kertünkbe járó rigók például remekül felismerték, melyik eper érett, és még véletlenül sem kóstoltak bele a zöldbe. Nosza, szerkesztettünk is egy madárhálóval (értsd madarak elleni hálóval) borított „eprec” névre keresztelt ketrecet az eper fölé. Azóta csak a csigákkal osztozunk a termésen, és minden látogatónk azt hiszi, hogy egzotikus madarakat tartunk. Apropó, csigák! Meg kell, hogy állapítsam, igazán jól tájékozódnak a sötétben, sokkal jobban, mint én elemlámpával felszerelkezve. A nappal számunkra ismeretlen helyen punnyadó puhatestűink bámulatos pontossággal találják meg az állomány legérettebb eprét. Ha így folytatják, úgy járnak, mint Micimackó: befelé a hálón meztelen csigáink még könnyen átcsusszantják hájas testüket, visszafelé azonban, bélcsatornájukban a kert legillatosabb gyümölcsével, könnyen fennakadhatnak, és – a nem túl humánusan rájuk szórt – konyhasó martalékává válhatnak.

A kert él és burjánzik, jól érzi benne magát a gaz és a környék összes kóbor macskája. Hiába jelezzük nekik, hogy nem kívánatos vendégek, és máshol hagyják – hogy is fogalmazzak – a bélcsatornájukon túljutott végterméket, a hangos és többszöri „Sicc!” kiáltást mintha hívogatásnak vennék (lehet, hogy nyelvi nehézségeik adódnak, mert szlovákul máshogy kergetik a macskát?), és csak akkor méltóztatnak arrébb vinni a hátsójukat, ha már egészen közel jár hozzájuk az ember.

A három gyíkunkra nincs panasz, hacsak nem annyi, hogy mindig nekem mutogatják magukat. Lehet, hogy azt várják, mikor sikkantom el magam végre. Mióta gyerekeim vannak, kevésbé vagyok ijedős. Na jó, ha egy aligátor cammogna elő a farakás alól, biztos hatalmasat visítanék.

Az óriási varangyos békánkat, amelyik az angol rózsánk alatti üregben lakik, csak a férjem elbeszéléséből ismerem. Vele, bevallom, nem szívesen találkoznék, de elnéző vagyok: remélem, hatalmasakat fal a kertet esténként megszálló szúnyogokból.

Benyovszky Mánya Ágnes

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2020/32. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
váróterem

Már csak egy hétig lehet egészségbiztosítót váltani

koronavírus utazás

Szlovákia felkerült az Egyesült Királyság „vörös listájára”

időjárás eső

Pénteken a nyakunkba szakad az ég

rendőrség amerikai

Autópályára zuhant egy kisrepülőgép Texasban, halottak

Bayern München

Európai Szuperkupa – A Bayern nyerte Budapesten a trófeát

koronavírus

Lengyelországban rekordmagas az új esetek száma

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.