Kelet nagyjai lexikon

Vasárnap

Tetszetős és igényes kivitelű könyv jelent meg Zvolenský Gabriella összeállításában „Szavakkal alkotni maradandót” címmel, Bodrogközi és Ung-vidéki írók, költők szótára alcímmel.

A szabályos négyzet alakú album oldalain a krémszín váltakozik a barnával, egyébként pedig képek szöveggel: minden jelentős régióbeli értelmiségihez tartozik egy portré, Nagy ENZOE Zoltán alkotásai, valamint életének és életművének rövid foglalata, szemelvénnyel, két nyelven: magyarul és szlovákul. Az írók-költők tágan értelmezendő: belekerült a könyvbe minden szellemi munkás, a nyelvésztől a történészig, a publicistától s a pedagógustól a politikusig, lényegében minden önálló kötettel rendelkező írástudó megtalálható benne. Az időbeli merítés a teljességre törekszik s több száz évet fog össze, a 17. század elején élt Lorántffy Zsuzsannától a legfiatalabb, 1978-ban született Cap Györgyig. A lexikon szereplői két fejezetbe szerveződnek: a bodrogközieket és az Ung-vidékieket külön tárgyalva (az első fejezetben 27 személyiség kapott helyet, a másodikban 14), ezen belül ábécérendben. Az előszó arra is felhívja a figyelmet, hogy nem mindenkinek jutott hely ebben a könyvben, de készül már a bővített kiadás.

A kiadvány mind küllemét, mind tartalmát tekintve reprezentatív munka: azok forgathatják haszonnal, akik a két régió szellemi értékei, egyéni teljesítményei iránt érdeklődnek, mert függetlenül attól, hogy az illető személyiség életműve esetenként nem a Bodrogközben vagy az Ung-vidéken teljesedett ki, ezekre e szűkebb pátria lakói feltétlen büszkék lehetnek. Mondhatjuk, ők e vidék nagy és elismert szülöttei, s az ide utazó látogató egy kötetben kézhez kapja mindazokat, akik innen származtak s a magyarság szellemi életében szerepet játszottak. Vagy játszanak, hiszen a bemutatottak egy része ma élő kortársunk. Csak illusztrálás végett említsük meg néhányukat a Bodrogközből: a királyhelmeci születésű Bodnár Gyula, Hogya György és Szunyog Zsuzsanna; s az Ung-vidékről: a nagykaposi Albert Sándor, az abarai Erdélyi Géza és Popély Gyula, a deregnyői Koncsol László... A már nem élők közül innen indult útjára a királyhelmeci Dobos László, a szentesi Kulcsár Ferenc, a hardicsai Kulcsár Tibor, a hernádszentistváni Mécs László, a bélyi Perhács János, a kistárkányi Tolvaj Bertalan, a leleszi Török Elemér; a mokcsarészi Géczi Lajos és Gyüre Lajos, a nagyráskai Jakab István, a nagykaposi Kiss József és Skultéty Csaba... A sor hosszan folytatható. S van, aki nem innen származik, mint pl. a rimaszombati Mihályi Molnár László, de akinek munkássága itt, keleten teljesedett ki.

A lexikonban a gondos figyelem dacára van néhány elütés, hiba (egy rögtön a címében, mely az „ung-vidéki” alakot tartalmazza a helyes Ung-vidéki helyett) és tévedés, így például a Kiss József címszó alatt szereplő versidézet nem a történész-publicista, egykori Új Szó-főszerkesztő Kiss Józseftől (1944–2013), hanem a Nyugat előfutárának tartott, A Hét című politikai és irodalmi szemle alapító szerkesztőjétől, a költő Kiss Józseftől (1843–1921) származik. De ezek mit sem vonnak le a kiadvány szépségéből és hasznosságából, ráadásul egy majdani újabb, bővített kiadásban ezek helyreigazíthatók.

A származás a valahová tartozás, a helyi érték erősítése – elsősorban az ott lakók számára. De reprezentáció is: az alkalmi ide látogatóknak. Egy könyv, mely összefogja azokat, akik az írott szóval megemelték nemcsak saját természetes közegüket és közösségüket, hanem azt a másikat is, ahová az élet sodorta őket. Mert, s erre ez a könyv kiváló példa, aki sokra vitte, vagy legalább többre, mint az átlag, azt a szülőföldje sem felejti el. A bodrogköziek és az Ung-vidékiek igazán büszkék lehetnek erre a szellemi hagyatékra.

 

PaedDr. Zvolenský Gabriella–Biacsko Edit szerk.: „Slovami tvoriť dielo trvácne“, Slovník spisovateľov a básnikov Medzibodrožia a Použia – „Szavakkal alkotni maradandót”, Bodrogközi és Ung-vidéki írók, költők szótára. Illusztrálta Nagy ENZOE Zoltán. Kiadta a Bodrogközi és Ung-vidéki Közművelődési Intézet, Királyhelmec, 2020

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/17. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!