Nézet

Kassán júniusban sem unatkoztunk

Koronajárvány ide, koronajárvány oda, annak ellenére, hogy még mindig korlátozzuk a családi látogatásokat, ahogy lassan nálunk is oldódtak a szigorú kormányzati rendeletek, egyre több kulturális rendezvény kicsalogatja az otthon ülő embereket, persze ehhez hozzájárult a meleg nyári idő is.
Vasárnap

2021. július 23. 08:54

Vasárnap
- pixabay

A gyerekek napját június 1-jén két helyen ünnepeltük. Az egyik a Fő utcai parkokban zajlott számos játékkal, a másik a dombos Kavocsán városrészben levő állatkertben. Mint minden évben, sok érdekes látnivaló tanúi lehettek az odalátogató családok.

A nemzeti összetartozás napjára, június 4-én a Csemadok városi választmánya szabadtéri zenés rendezvényre hívta a kassai magyarokat a Domonkos téri piacon álló Veritas kultúrközpont elé. A jelenlevőket Hanesz Angelika alelnök üdvözölte. A programban Horňák Marek és Zsuzsanna, a buzitai alapiskola tanárai megzenésített verseket és népdalokat adtak elő.

A június 20-ai apák napja, s vele a nagyapák, a dédapák és a nevelőapák kellő megünneplése a társadalomban még mindig nem eléggé megfelelő. A családokon belül elhangzottak jókívánságok, az egyházi szertartások alatt a papok meghatóan fejtegették az apák fontos szerepét, a szlovákiai médiák azonban hallgattak. Nem így a közkedvelt magyar hetilap, a Vasárnap, amely a 24. számában több érdekes írást is szentelt az ünnepnek. Külön ki kell emelni Cs. Liszka Györgyi főszerkesztő Apám hitte cikkét, melyben példamutatóan beszámol az apa-gyerek szép kapcsolatról. Köszönet érte!

Memento 1941 – Kassa – 2021 címen június 26-án a Henszlmann Imre Történelmi Társaság Halász György elnök vezetésével megemlékezést tartott a kassai köztemetőben a város bombázásának 80. évfordulója alkalmából. A mai napig nem tisztázott, hogy kik bombáztak 1941-ben, csak feltevések léteznek a szovjetek felé. Ürügy volt ez arra, hogy Magyarország belépjen a II. világháborúba.

Az idei kassai Art Film Fest június 23–27. között került megrendezésre, de a járvány miatt csak ötnapos, rövidített időtartamban, és a műsorok választéka is szerényebb volt a szokásosnál. A Kunsthalle kultúrház nagytermében vetített 45 film között voltak hazaiak, de túlnyomó részük külföldi, cseh és rangos fesztiválokról (cannes-i, velencei, berlini) ismert filmek, de voltak premierek is. Szokás szerint idén is több díj lett kiosztva, mint a legjobb film, rendező, szereplő, aranykamera, műalkotás stb. A fesztivál elnöki díját Milan Lasicától a cseh Petr Nárožný színész vehette át. Az évek folyamán nagyon sok kiváló hazai és külföldi művész részesült díjazásban, köztük magyarok is, Törőcsik Mari és Cserhalmi György személyében. A fesztivál filmjeit több ezer néző nézhette meg, ezen kívül rendeztek kiállítást és vitaműsorokat is.

Ha kánikula, fürödjünk is – igen ám, de a város illetékeseinek mulasztásai miatt nem üzemelnek kellőképpen a strandok, így az úszást kedvelők leautóztak a Kassához közeli (10 km) Idabukóc (Bukovec) tavához. Itt is nagyon sokan lubickoltak a 26 fokos vízben. A falu, a tó környéke nem alkalmas az oda áramló autók tömegének fogadására, itt is jó lenne néhány dolgot figyelembe venni.

Június közepétől egyre jobban lehetett érzékelni a kacifántos iskolaév végét. Egy év szünet után ismét iskolai kirándulásokra jöttek Kassára a vidéki alap- és középiskolások. Hogy a bizonyítványosztásnál ki hogyan örült vagy szomorkodott, az már a múlt kérdése. Hurrá, elérkezett a vakáció, örüljünk, de akárhová megyünk, figyeljünk magunkra és a környezetünkre, mert az alattomos Covid–19 nem alszik, támad tovább új és új mutációkkal. Jó egészséget, szép nyarat a Vasárnap szerkesztőségének és minden kedves olvasónak!

Buday Ernő, Kassa

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
turizmus

Hazai mentőöv a szlovákiai szállodáknak

alma

Nincs elég idénymunkás, a fákon rohad a termés

FFP2

A lépcsőházban is viseljünk maszkot, a liftet inkább ne használjuk - ajánlja a Közegészségügyi Hivatal

baleset rigó

Balesetet szenvedett Rimaszombat alpolgármestere

b

Súlyos baleset történt Érsekújvár és Udvard között

radar

Érsekújvár: Sebességet mérnek a városi rendőrök

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.