Nézet

Kassai karácsony és szilveszter

Húsvétkor még nagy meglepetésnek számítottak a korlátozások, de többnyire tudtunk alkalmazkodni az új körülményekhez, és az ünnepek aztán nem is voltak olyan szomorúak.
Vasárnap

2021. február 9. 09:30

Kassai karácsony és szilveszter
Canva-felvétel

A mindenszentek és a halottak napja már nem hozott új meglepetést, habár szokatlan volt a temetőlátogatások szigorú tilalma. Adventre felkészültünk, látogathatóak voltak a kora reggeli gyertyafényes roráték a templomokban, ám a Szállást kér a Szent Család akciót nem lehetett megvalósítani. A karácsonyi ünnepek alatt a templomok még nyitva voltak, az éjféli és a többi szentmisére csak a rendeletekhez megfelelően kellett alkalmazkodni. Kassán már nagyon sok éve hiányoznak a betlehemesek. Az ünneplés viszont szűk családi körben zajlott, attól függően, ahogy Gábor Bertalan szepsi esperesplébános említette a Vasárnap 53. számában a De mi történik akkor, ha siet című cikkében, hogy a novemberi sírokon lévő gyertyák és a decemberi karácsonyi gyertyák fényei mennyire találnak helyet a szívünkben, a megbékélés érdekében. Sajnos, voltak családok, akik karanténba kerültek, voltak, ahol végső búcsúra kényszerültek.

A város élete ment a maga korlátozott módján, az Óvárosban már november végén felszerelték a karácsonyi fényeket, felállították a 18 m-es karácsonyfát, és Mikulás-nap előestéjén ünnepélyesen kivilágították. Ha az emberek nem mehettek kulturális rendezvényre, akkor a kultúra ment az emberekhez, azaz Koncertek az erkélyek alatt címen a nevezetes kassai énekes, Marián Čekovský két társával december 16-án sötétedés után az ötvenezer lakosú Nyugat városrész panelházai között koncertezett a lakók nagy örömére, akik az ablakokból, balkonokról nézve hálásan megtapsolták az előadást. Nem volt viszont a Fő utcán karácsonyi vásár, sem jótékonysági káposztaleves-osztás, mely különben egy kétezer literes üstben lett volna megfőzve. Elmaradtak a koncertek, előadások, elmaradt a nagyon népszerű Nemzetiségi est a történelmi Városházán, melyen a magyar, roma, ukrán, ruszin, lengyel, cseh, orosz, német, bolgár és vietnámi énekkarok szoktak fellépni. Karácsony második napján elmaradt a nevezetes István-bál is.

December 11-én egy szomorú esemény történt a Dargov városrész egyik magas panelházában, ahol az egyik 5. emeleti lakás teljesen kiégett, állítólag az adventi koszorú gyertyájától. Voltak sérültek, füstmérgezéssel korházba szállítottak, sokan ideiglenesen iskolai tornateremben kaptak szállást néhány napig, segítséget a polgármesteri hivatalok nyújtottak.

Szilveszter különben a vidámság, a szórakozás napja, de mivel elmaradtak a közös mulatságok, maradt az otthoni papucskultúra, a tévé előtt. A kínálat csalódást nem okozott, maradt minden a régiben, az utóbbi évek szokásos gyenge szilveszteri műsorainál. A magyar tévécsatornák abszolút megbuktak, a szlovákokon valamivel jobb programok mentek, de példaképnek a cseh csatornákat lehet állítani, amelyek ilyenkor minden évben ontják a szórakoztatóbbnál szórakoztatóbb műsorokat. Szilveszter estéje a Fő utcán tűzijáték nélkül maradt, a belváros kihalt, a szórakozóhelyek zárva maradtak. A külső városrészek lakótelepein viszont a hagyomány megmaradt, ami a petárdázást illeti.

Már szócséplésnek számít, hogy a járvány mennyire negatívan befolyásolja az életünket, és még távolról sem vagyunk a végén. Olyan korlátozások közt élünk, mintha háborús időkben lennénk. Nem könnyű, de dédapáinknak sem volt könnyű 1920-ban, amikor egyik napról a másikra egy más ország lakosai lettek. A járványon kívül más tények is negatívan befolyásolják hangulatunkat, éspedig a különböző rossz és még rosszabb hírek áradata, beleértve a mindenféle konspirációs elméleteket. Manapság dúlnak a politikai harcok bizonyos érdekek mentén, előnyök megszerzéséért, háttérbe szorítva a társadalmi jólétet. De itt vannak közöttünk azok az emberek, akik nap mint nap biztosítják az életünket, gondolom, nem csak a magam nevében beszélek, amikor kötelességemnek érzem kifejezni elismerésünket, köszönetünket és hálánkat az egészségügyi, a szociális, a karhatalmi dolgozóknak, beleértve természetesen az alapszolgáltatásokat biztosítókat is.

Buday Ernő, Kassa

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Eduard Heger

Heger: léptünk egyet a szabadság felé

b

Tragikus baleset Naszvadnál

a

Danko: a magyarok viszik a Szputnyikot

Vlagyimir Putyin

Ennyit keresett Putyin 2020-ban

kézilabda

GALÉRIA: A magyarok kiütötték az olaszokat

koronavírus rendőrség határ

A Szlovákiába érkező személyeknek karanténba kell vonulniuk

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.