Nézet

Kassa a 2021-es év elején

A közmédia semmi örömteli hírrel nem szolgál, a tévéadások, az újságok túlnyomórészt két dologgal foglalkoznak. Az egyik a jelenlegi politikai helyzet, a kormányválság.
Vasárnap

2021. április 28. 08:30

Vasárnap
Fotó: Unsplash

Igaz a mondás, hogy minden nemzetnek olyan kormánya van, amilyet megérdemel. Harminc év alatt volt néhány kormány, kérdezem, melyik volt valójában legalább jó, ha már legjobbról álmodni sem lehet? A másik dolog a járvány. A nap 24 órájában a Covid ilyen meg olyan formában van emlegetve, ahogy mondani szokás, még a vízcsapból is Covid folyik. Nos, most zárjuk el a vízcsapot, legalább egy kis ideig.

Mert a kassaiak is élik a maguk módján bonyolult életüket, mint szerte az országban. A hangulat nem egészen olyan rossz, hogy még rosszabb nem is lehetne, hát kénytelenek vagyunk alkalmazkodni a körülményekhez. Március elején jártunk, a keresztényeknél a böjti időszak derekán, de külsőleg semmi változás az elmúlt hetekhez, hónapokhoz képest. Be kell tartani a szigorú szabályokat, rendeleteket, ezért nincsenek bálok, mulatságok, mint két éve, tehát hónapok óta folytatódnak a külsőleg szürke, eseménytelen hétköznapok. De az élet azért mégis megy tovább. Minden év elején meg szoktunk emlékezni különböző magyar vonatkozású történelmi eseményekről, sajnos most ez nem valósulhatott meg hagyományaink szerint, csak szolidan, összejövetelek nélkül. Duncsák Mária, a Csemadok kassai szervezetének alelnöke ismertető körlevelei alapján emlékeztünk, melyeket interneten továbbítottunk a kassaiaknak: * január 22-én a magyar kultúra napjáról, amikor a nemzeti imádságunk, a Kölcsey Ferenc írta Himnusz születésnapját ünnepeltük; * február 15-én a kassai magyar kultúra és történelem napját ünnepeltük, ezen a napon 1833-ban Katona József Bánk bán című drámájának ősbemutatójára került sor Kassán a régi színházban, amely a mai, Láng Adolf tervezte színházépület helyén állt; * február 21-én a legeurópaibb magyar íróra, a kassai születésű Márai Sándorra emlékeztünk, aki e napon 1989-ben, életének 89. évében, kaliforniai magányában önkezével vetett véget életének. * Február 16-án, a Vasárnap 7. számában hírt adtunk arról, hogy január második hetében példamutató segítséget kaptak a kassai L. Pasteur és az eperjesi J. A. Reiman Egyetemi Kórház kimerült egészségügyi dolgozói a római katolikus egyháztól, ahonnan 40 pap önszántából jelentkezett kisegítő munkákra. A hír valamilyen módon elérkezett Rómába, pontosabban a Vatikánba – no, nem kicsi a világ? Az ügy kapcsán Ferenc pápa, ahogy befejezte háromnapos iraki misszióját, pápai áldással ellátott köszönőlevelet küldött a Kassai Főegyházmegyének. A papok válaszként hálával köszönik Ferenc pápa buzdító szavait, amelyek újabb erőt adnak nekik a járvány leküzdésében.

Két jótékonysági esemény: Március 2-án a pozsonyi jégkorong Tipos extraliga mérkőzésen a kassai HC csapata a Slovan Bratislava ellen, amelyet 5:3-ra elveszítettek, nem a saját mezében lépett fel, hanem vöröskeresztes fehérben. A csapat a dresszeket egy közeli árverésen szeretné értékesíteni – a két kassai egyetemi korházat és a Vöröskeresztet kívánják a bevétellel megtámogatni. Figyelemre méltó cselekedet, hiszen maga a sportklub is anyagi gondokkal küzd.

Az már nálunk hagyomány, hogy majdnem minden jó igyekezet ellen felszólalnak a magukat jogvédelmezőnek kikiáltó egyének, szervezetek. Ez az eset sem volt kivétel, panaszt emeltek a Vöröskereszt svájci központjában, amely utólag is helyeselte a kassai cselekedetet. Egyes forrófejűektől még olyan kifogás is elhangzott, hogy a kassai csapat a svájci jégkorong válogatott mezét vette magára. Ha a butaság virágozna…, hisz a svájci válogatott meze éppen hogy fordított a kassaihoz képest, maga a mez piros, a kereszt fehér.

Ótátrafüred (Starý Smokovec) egyik konyhájában elhatározták, hogy saját készítésű képviselőfánkkal kedveskednek a járványban tevékenykedő egészségügyi és egyéb dolgozóknak. Az ötletet több cég és személy is támogatta, így március második hetében több mint ötezer képviselőfánknak örülhettek a kassai L. Pasteur Egyetemi Kórházban is.

Buday Ernő, Kassa

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
suli

Ettől a héttől még több iskola nyithat ki

Mária Kolíková
Frissítve

Kolíková marad az igazságügyi miniszter

időjárás tavasz

Szikrázó napsütés, nyárias meleg

Tibor Gašpar
Frissítve

Őrizetben marad Tibor Gašpar és több volt magas rangú rendőr is

usz

Miről ír a keddi Új Szó?

Önök küldték: Csicseren rendelt a fák doktora

Önök küldték: Csicseren rendelt a fák doktora

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.