Nézet

Karácsony előtt

A nyolcvanas évek derekán jártunk, közeledett a karácsony. Nem tud a lányom hazautazni az ünnepekre, közölte szomorúan a kolléganőm. Egyedül leszek.
Vasárnap

2021. december 29. 09:16

Vasárnap
- Fotó: Unsplash

Mehetsz szabadságra, tette még hozzá rezignáltan. Sajnáltam őt, de titokban a szívem majd kiugrott a helyéről. Ez egy váratlan karácsonyi ajándék, gondoltam.

A húgom is hazajött a fővárosból. A szüleink családi házában, egy dombokkal körülölelt kis faluban készültünk az ünnepekre. A lányaim nyolc- és tízévesek, imádtak a nagyszüleiknél lenni. A december nem fukarkodott ajándékaival, vastag hótakaró borította be a lankákat, a kertekben a bokrok és fák ágai földig hajoltak a súlya alatt. A közeli dombokon naponta megjelent a falu apraja-nagyja. Volt, aki síléceket cipelt, szánkót vagy szalmával kitömött zsákot húzott maga után. Hangos kacagás, kiabálás verte föl a dombhát mellett terebélyesedő erdő téli csendjét. A falu végén befagyott kis tónak is naponta voltak vendégei. Harsány fiúcsapat kergette fényesre csiszolt tükörfelületén megszállottan a fekete korongot. Már szürkült az égalja, a lelkes társaság is kezdett szétszóródni, csak a hirtelen felkerekedett szél uralta a hepehupás dombokat, söpörte végig a kis tó megsebzett jégfelületét. Hazafelé fáradtan tettük meg az utolsó lépéseket. Belépve kellemes meleg, gőzölgő tea és finom vacsora fogadott. A lányaimnál bő egy óra múlva nyoma sem volt a fáradtságnak. Rövid kutakodás után előkerültek a ruhásszekrény kincsei, régen elfelejtett fura hosszú szoknyák, széles tarkabarka sálak, egy-két viharvert kalap, bohókás sapkák. A lányok énekeltek, tündértáncot lejtettek, ugrabugráltak. Mi tapsoltunk és bekiabáltunk egy-egy jelenetük után.

Hirtelen furcsa zaj ütötte meg a fülünket. Hangszórón közölték a falu népével, hogy tűz van a felvégen. Aki tud, vigyen vödröt, segítsen. A játszás abbamaradt. Gyorsan felöltöztünk a húgommal és apuval, a többiek az ablakból kukucskáltak. Az utcai lámpák fényében milliónyi apró hócsillag sziporkázott, Holle anyó alaposan kirázta vastag dunyháiból az égi fehérséget. Az a bizonyos ház közel volt. Az udvarán már dolgoztak a falu tűzoltói, hordták ki a dunyhákat, párnákat, ruhákat, oltották a tüzet. Ajtaján vastag fekete füst áradt kifelé, szürkén betakarta az udvar hófedte fehérségét és a kimentett holmit. Egyedül élő, harmincas férfi volt az öreg ház lakója. Szegényesen, alkalmi munkákból tartotta el magát. Nem ismertük, nem tudtuk, ki fia-borja? Nagyanyám mondta így. Erős dohányos volt, biztos elaludt, az égő cigaretta meg lángra kapott. A bámészkodó falu népe találgatott. Eltelt egy óra, vagy kettő is talán, kiderült, valóban a cigaretta volt a ludas. A tüzet eloltották, az emberek szétszéledtek. Csak a csizmák nyoma maradt a frissen hullott hóban. Mi is hazamentünk, nagyanyám kérdések tömegével fogadott. Hirtelen egymásra néztünk a húgommal. Mi lesz most azzal a szerencsétlen emberrel a fagyos éjszakában? A szüleink is segíteni akartak rajta, gyorsan fölhúztuk a csizmát, magunkra dobtuk a kabátot a húgommal. A férfi összekuporodva ült a hideg konyhájában, a foga vacogott. Hazavittük. Kegyetlen, orrfacsaró szagok szálltak a ruháiból. Betuszkoltuk a fürdőszobába. Csak nézett. Talán életében akkor látott először fürdőkádat. Talán szégyenkezett is. Magára hagytuk a kikészített tiszta ruhaneművel. Az asztalon meleg vacsora várta, habzsolva falta az ételt. Ki tudja, mikor evett utoljára. A konyhánk sarkában sezlon terpeszkedett. Fekvő- és ülőhely, mikor milyen célt szolgált. Most ennek az idegen férfinek nyújtott éjjeli menedéket. Az óra éjfélt ütött. Kint az utcán táncot jártak a hópelyhek. Szüleim házát békés csönd és nyugalom, kellemes meleg járta át. Néhány nap, és itt a karácsony, súgtam alvó lányaim fülébe.

 

Balla Gyönyör Rózsa, Léva

 

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
oltas

Futótűzként terjed az omikron variáns a gyerekek közt

27 új koronavírus-fertőzött Szlovákiában

Nagyszombat megye: A Dunaszerdahelyi járásban van a legtöbb pozitív eset

DAC

DAC: Kazahsztánba igazolt a középhátvéd

Ivan Korčok

Korčok: Az álhírterjesztők féligazságokat mondanak, mi a tényeket

v

Párkány: a holokauszt nemzetközi emléknapján koszorúztak

Orkán erejű szél és havazás várható

A Dunaszerdahelyi és Komáromi járásra figyelmeztetést adtak ki a meteorológusok!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.