Nézet

Játszma. Játssz ma!

A kérdés az, vajon játszmázol, vagy – egyszerűen csak – ma játszol? Látszólag két egymáshoz közel álló kifejezés, mégis fényévnyi távolság van köztük jelentéstartalmukban.
Vasárnap

2020. július 13. 09:29

llf

A játszma szófordulatát Eric Berne óta ismerjük, egészen pontosan Emberi játszmák című könyvét szentelte a témának. Nem jövök itt az általa feszegetett tranzakcióanalízissel, ennél sokkal egyszerűbb, emberibb oldaláról közelítem meg. A legtisztább, a legegyszerűbb oldaláról, úgy, ahogy egy gyermek képes az önfeledtség állapotában a játék(á)ba alámerülni.

Játszma – két ember között olyan cselekmények sorozata a játszmázó fél oldaláról, melyeknek minden részletes pontja előre ugyan nem biztos, hogy ismert, mégis egy bizonyos szintig megtervezett, s rendszerint valamilyen indítéka, szándéka van. Nem pusztán ok vagy feltétel nélküli szeretet alapú működés, hanem annak éppen ellenkezője. Sokszor tudattalanul, de még gyakrabban tudatosan használt akció.

Játssz ma – tegnap, holnap, a pillanatban és mindenkor. Az önfeledtség állapota, melyet valóban leginkább egy gyermek, vagy a gyermeki énünk ért meg. A tiszta, igazi, tét nélküli játék, a mindennapi örömünkért végzett tett, cselekedet, játék. Szándéka tiszta, egyszerű.

Az igazán elgondolkodtató és olykor félelmetes, hogy a játszmát olyan természetességgel űzzük, mint amilyen természetességgel feledkeztünk el a játék igazi, szenvedéllyel, örömmel és átéléssel teli mindennapi megéléséről.

Te melyiket választod, ma, holnap és mindenkor?

Ambrózai Zsuzsanna, Ember_kép

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
parlament k

A mutációk indokolta veszélyhelyzet

időjárás tavasz

Derűs, meleg idő váltja a reggeli ködöt

Milan Krajniak

Krajniak: Ha veszélyhelyzet van, ingyen szállíthatjuk ki a védőfelszereléseket

Varga Anikó

Magyar vagyok. Mit jelent Önnek ez a mondat? Aki válaszol: Varga Anikó

Messenger

Akadozik a Messenger Szlovákiában

országos tesztelés

Újabb tesztelési körre készülnek a települések

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.