Nézet

István-ünnep színszlovák faluban

Az eperjesi kerületi Nová Kelča (Újkelcse) községben, mely nagyon távol fekszik a magyarlakta falvaktól a domašai víztározó partján, minden évben az augusztus 20-a előtti utolsó vasárnapon ünneplik meg régi templomuk búcsúját, amelyet Szent István királyunk tiszteletére szenteltek fel.
Vasárnap

2020. szeptember 22. 11:25

koperta

Az első írásos utalás a Kwlche településre Luxemburgi Zsigmond magyar király 1404. február 6-ai levelében található. Ennek tartalmából arra lehet következtetni, hogy Kelcse I. Lajos (1343–1382) uralkodása alatt a király tulajdonába tartozott. Azóta a falu nevének évszázadokon át sok változata volt: Kewlche, Kulche, Kelce, Kewche, Kelcze vagy Kelche, Kelcze vagy Kelcse, Kelcza, Kelcsche, Kelče, Kelča, Kelcse, Kelča (1920–1966). 1966 óta pedig Nová Kelča, amikor is a falu megszűnt létezni. A házakat és más épületeket a domašai víztározó nyelte el. Hasonló lett a sorsa további öt falunak az Ondava e térségében. Ezt az intézkedést az akkori lakosok egy része csak nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem tudta feldolgozni. Egyesek lakóhelyet változtattak, mások az elárasztott falu feletti magaslaton épült egyforma házakat foglalták el. Az újonnan létesült település a Nová Kelča nevet kapta, jelenleg 383 szlovák nemzetiségű lakosa van. Az eredeti faluból csak az egykori erdészlak, a temető és a magas gáttal körülvett, báró Vécsey által építtetett templom maradt meg. A barokk-rokokó stílusú templom terveit Urlespacher Gáspár eperjesi építész és szobrász készítette. Munkájának eredménye mai szemmel nézve is egyedülálló mind művészeti, mind történelmi szempontból. Maga a templom egyhajós, félkör alakú szentéllyel, két kör alakú földszintes oldalsekrestyével és széles, kéttornyos bejárati homlokzattal, monumentális építményként hat látogatójára. A homlokzaton a Vécsey család címere mellett fel van tüntetve a templom építésének és felújításának évszáma. A maga idejében a magyar nemesség e jeles képviselője nagy gondot fordított a templom eszmei értékére is, erről tanúskodik, hogy védőszentjét Szent István személyében találta meg. A helyi hívő lakosok a kezdettől a mai napig mély és őszinte tiszteletet tanúsítanak a templom védőszentje iránt. A kelcsei búcsú augusztus 20-án nemcsak jelentős egyházi, hanem civil társadalmi esemény is volt mindig, valójában az emberek lelkében ma is az. Ezen a napon kinyílnak (az egyébként zárva tartott) régi templom ajtajai, és szentmisével egybekötve ünneplik és tisztelik a helyi lakosok régi templomuk védőszentjét. A szentmise után a templomból kijövet a gazdasszonyok szimbolikusan otthon sült finomságokkal fejezik ki vendégszeretetüket azok iránt, akik jelenlétükkel megtisztelték templomuk ünnepét. Van egy másik alkalom is, amikor a régi templomban ünnepelnek, ez a húsvét előtti szent három nap valamelyikére esik.

Sajnos a történelmi templom épületének állapota nem a legjobb. Ráadásul néhány évvel ezelőtt tolvajok fosztották ki, és vittek el csaknem minden mozdítható értékesebb tárgyat. Ennek ellenére tiszteletet és megbecsülést érdemel mindenki, aki bármilyen módon hozzájárul(t), hogy a templom évente legalább két alkalommal látogatható és szolgál eredeti küldetésének.

Mindezt írtam Kissi Miklós kassai barátom és helyi víkendház-tulajdonos elbeszélése, valamint Imrich Michnovič Kelča stará a nová, 1996-ban megjelent füzete alapján.

Buday Ernő, Kassa

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
koronavírus

Tömeges tesztelés: eddig több mint ötezer fertőzöttet sikerült kiszűrni

A Slovan elleni döntetlennel maradt az első helyen a DAC

GALÉRIA: A Slovan elleni döntetlennel maradt az első helyen a DAC

gyászhír

Hattal 165-re nőtt a koronavírus halálos áldozatainak száma Szlovákiában

tesztelés

SZAVAZZ: Te részt veszel az országos tesztelésen?

mma

A csúcson kell abbahagyni

Ifjú Szivek

Ifjú Szivek 20

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.