Ilyennek, amilyen

Vasárnap

Csörög a telefon. Felveszem, de szólni nem érkezem, mert a másik oldalon már hallom is a hangot. Jól ismerem, a hangot és a hozzá tartozó személyiséget is, pont úgy, mint ezt az élethelyzetet.

Azt, amikor annyi időm sincs, hogy beköszönjek a másiknak. Mert csak mondja. Mondja és mondja. Néha olyan érzésem van, mintha egy emberöltőig tartana. Tudom, ilyenkor nincs mit tenni. Hidd el, már megpróbáltam mindent. Akkor, amikor még azt hittem, tennem kell valamit ebben a helyzetben, hogy a másik azért hív fel, mert tanácsra van szüksége, jó szóra vágyik, esetleg a véleményemre kíváncsi.

Ebben a helyzetben nincs mit tenni. Két dolgot ismertem fel: nincs mit tenni, mert szinte szóhoz sem jutok, s másfelől pedig nincs is szükség tenni bármit is.

Hogy miért mondom? Mert már megpróbáltam mindent. Annak nem lehet segíteni, aki nem hagyja. Tovább megyek, annak, aki nem is igényli. Tudod, nagy tanítóm volt ő. Sok mindenre ráláttam jómagam közben, miközben őt hallgattam a túloldalon.

Hogy mi? Dehogynem, levegőt azért persze vesz, de nincs esélyed megszólalni. Ha pedig egy pillanatra lankadna mondókájának a sebessége, ne hidd, hogy közbe tudsz vágni. Mondom, nagy tanítóm volt ő. Már nem akarok. Mármint közbevágni. Tudom, hogy nem kell szólni. Vannak olyan helyzetek az életben, amikor egyszerűen csendben kell maradni.

Mit miért csinálom? A beszélgetést? Ez kérdés? Mert szeretem. Ilyennek, amilyen, s úgy, ahogy van. Pont. Csend.

Szöveg Ambrózai Zsuzsanna, Ember_kép

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?