Hülyeség kora

sztakó

A közösségi médiát böngészve az emberben óhatatlanul alakul ki az érzés, hogy a hülyeség korát éljük, amikor a józan megfontolást sutba dobtuk, és minél nagyobb hülyeséggel áll elő valaki, annál nagyobb sikerre számíthat.

Ezért van az, hogy elég kinyitni a közösségi oldalunkat, és elönti a képernyőt az idiotizmus. Még az enyémet is, pedig én igyekszem megválogatni, hogy kit engedek oda.

Az emberek gondolkodás nélkül osztanak meg olyan baromságokat, amikről egy kis gondolkodással ők is beláthatnák, hogy mekkora baromság. Csakhogy az emberek nem gondolkodnak! Nem gondolkodnak, mert ez egyáltalán nem menő, és különben is, a gondolkodásról leszoktatta őket ez a digitális középkor és a mesterséges intelligencia, amely mindent kiszámít helyettünk. Ezért van az, hogy a valódi hírek helyett álhírek terjednek, hogy szembenézés helyett összeesküvés-elméletekbe menekülünk, mert ezek kínálnak olyan egyszerű válaszokat a világra, amit még a mi egybites gondolkodásunk is képes felfogni.

Mert szó se róla, a világ túl bonyolult, hogy egyszerűen felfogható legyen, és sokan ezzel élnek vissza.

Mondom, az emberek nem gondolkodnak, ehelyett megosztanak. Ez a megosztásgomb varázsa, amely azt az illúziót adja meg, hogy én is beleszóltam a világ folyásába. Én is vagyok valaki. És ehhez nem is kellett több, mindössze egy apró mozdulat, amivel megosztok egy újabb Covid-leleplezést. Hogy aszongya, hogy: az embereket arra biztatják, írják alá, hogy ők fertőzöttek. Mintha ez legalábbis egy aláíráson múlna, nem pedig a teszteredményeken.

Ha pedig valakinek mégis volna csöppnyi kétsége, hogy talán nem cselekedett helyesen, amikor megosztott egy újabb hasonló baromságot, ott a visszaigazolás a rengeteg lájk formájában, amelyek, mintha külön program generálná őket, menetrendszerűen érkeznek. És ezzel tökéletes az illúzió, hogy én igenis egy szabadságharcos vagyok, aki leleplezi a háttérhatalom ármánykodásait. A fej pedig rég nem arra való, hogy gondolkodjunk vele, hanem arra, hogy toljuk az arcunkba az ízesített szemetet.

***

Úgy tűnik, kifizetődő az embereket hülyének nézni, mert a siker szinte mindig garantált. Itt van rögtön a reklám, ami a nap huszonnégy órájában mossa át az agyunkat. Mindez pedig egyetlenegy célt szolgál, hogy fogyasztó zombivá változtassanak minket. És ez még akkor is így van, ha igyekeznek a valódi mondanivalót valami jól hangzó társadalmi üzenetbe, jópofa szlogenekbe csomagolni, hogy igazolják azt a szőnyegbombázást, amit véghez visznek.

Ezért van az, hogy az internetszolgáltatók úgy akarják eladni nekünk az előfizetési csomagjaikat, hogy a család fontosságáról készítenek megható reklámokat. Mintha nem hallottak volna azokról a kutatásokról, amelyek azt bizonyítják, hogy a műszaki kütyük a felelősek az elidegenedésért. Hogy a családban egyre kevesebb idő jut egymásra. Mert ma már több figyelmet szentelünk egy profilnak a közösségi oldalunkon, és jobban adunk a véleményére, mint a közvetlenül mellettünk élő családtagunknak, aki évtizedek óta ismer minket.

Hát ezt nevezem én a hülyeség korának.

Sztakó Zsolt


 

Marynek a hétköznapi ruhája mellett volt egy VASÁRNAPi öltözéke is – igaz, már rég homokszínűvé fakult.

Emma Donoghue: A cafka 

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 43. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene


 

Érdekes

Aki követni szeretné Hunčík Pétert azért, hogy 2025-ben és még az után is olvashassa a Vasárnapot, és megteheti, a következő számlaszámon tegye:


 

Československá obchodná banka, a.s.

Číslo bežného účtu IBAN: SK34 7500 0000 0001 2590 9023

Variabilný symbol: 999

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?