Nézet

Gondolták volna?

Még mindig álljuk a sarat. Még mindig a Vasárnap a legnagyobb példányszámú magyar lap Szlovákiában, holott ránk is ólomsúllyal nehezednek a világjárvány hozta terhek: a betegség, a családi tragédiák, az árak eszméletlen emelkedése, az online felgyorsult térhódítása, a bezártság, a távolság, a túlterhelt internet, és sorolhatnám napestig, mi minden nehezíti a munkánkat, őrli lassan, de kitartóan az idegeinket.
author
Cs. Liszka Györgyi

2021. november 3. 09:45

Vasárnap
Canva/Somogyi Tibor-felvétele

Néha úgy dolgozunk, mint a serpák, nem elég, hogy fel kell érnünk nap mint nap a csúcsra, közben mi magunk cipeljük hátunkon a súlyos raktárkészletet is. Ám ugyanezek biztosítják a létünket, a boldogságunkat is. Hiszen az, hogy egy-egy család tragédiája a mi tragédiánk is, bizonyítja, családtagok vagyunk, rengetegen tartoznak hozzánk, rengeteg emberhez tartozunk. Vagyis, amikor valaki úgy érzi, az egész világ elhagyta, hozzánk még mindig lehet fordulnia, s ha csak egy mód van rá, segítünk is a hozzánk fordulóknak. A tizenhat év alatt, csak amióta én itt vagyok a Vasárnapban, száz meg száz embernek, családnak enyhítettünk baján, jártunk közben ügyes-bajos dolgaikban. És adtunk reményt további tízezreknek, hogy ez nekik is sikerülhet. De fordítva is igaz ám! Csak ez alatt a tizenhat év alatt rengeteg támogatást, segítséget kaptunk mi is e széles családtól, a Vasárnap olvasóitól, kezdve a szponzori tevékenységgel, a szebbnél szebb ajándékoktól, melyeket aztán tovább küldhettünk hűséges olvasóinknak, hogy örömet szerezzünk vele, a lelki támogatáson, a biztatáson és sok köszönő szón át az anyagi juttatásokig, melyek még mindig csordogálnak, enyhítve némelyest a drágulással járó terheinket. És az oly sokat kárhoztatott online! Hát mi lett volna velünk, e széles nagy családdal ebben a járványban, ha nincs a virtuális tér, melynek segítségével otthonról is végezhetjük a munkánkat, még ha háromszor oly nehéz is! Amiről olykor azt hiszi az ember, átok, ugyanaz az áldás is, hiszen például enélkül hónapokig nemhogy a lapok nem jelenhettek volna meg, de esélyünk nem lett volna látni sem egymást, nekünk, munkatársaknak sem.

Így meg még az élet adta személyi változásokat is megugrottuk. Ha valaki nekem ezt meséli madáchos koromban, amikor az oly sokat emlegetett nagyszerű csapatba kerültem a korrektorok közé, ahol többet tanultam a szakmáról, mint az egyetemen, hát jól körbenevetem a fejét, és legfeljebb arra gondolok, Vernét olvas még mindig. És tessék! Én magam küldöm fénypostával a leveleket, és veszek fel anélkül embereket, hogy személyesen találkoztam volna velük. Novemberre a régi gárdából már csak hárman maradtunk. Legrégebbről a Laci, Szabó G. kollégánk, aki most is naprakész emlékezést hozott nekünk Venczel Veráról, aztán Vrabec Mari, a minden lehetségesnek és lehetetlennek utánanéző és jómagam plusz Editke, a lelkes lapmenedzser. Főszerkesztőként egyedül az én felelősségem, kik és hogyan biztosítják a lap tartalmát. Ezért sem egyszerű személyi változásnál a döntés. A gyomrom egyben, a fejem fáj, mi lesz velünk egy-egy nyugdíjba vonulás, anyasági szabadság után? Hogyan oldjam meg az olvasóink által is szeretett kollégák hiányát? De szerethetnek az angyalok, az összes jószellemek, szeretik a Vasárnapot, mert tálcán kínálják a legjobb választékot. Ennek bizonyítékát már Önök is láthatják éppen ebben a lapszámban: Réka helyett a Lélek már Horváth Bianka gondozásában jelent meg, Szászi Fanni pedig már a Vasárnapi asztalt is átvette Évától, s meg vagyok róla győződve, hogy ők is, mindketten megkönnyebbültek, látva eddigi munkájuk méltó folytatását.

Júniusi vagy júliusi ragyogó délután volt, emlékszem, meleg nyár, amikor megszólalt a telefonom, Gazdag Jóska hívott, a futballfüggő, aki akkorra már letette a Pátriát, s én jó rendesen el is sirattam a műsorát. Szó szót követett, hogy ilyen szokványos mesei fordulattal éljek, aminek az lett a végeredménye, hogy mikor Önökhöz ez a lapszám eljut, talán épp, amikor ezeket a sorokat olvassák, Gazdag József belép a Vasárnap szerkesztőségébe. Kellett hozzá a lapigazgatónk elszánt segítsége, a Récsei Noémit helyettesítők anyagi áldozata, de egy zokszó nem sok, annyi nem hangzott el, én meg lebegek az ő fiatalságukon, és boldog vagyok, mert ismét összeállt a széthullani látszó nagy csapat. Szeressék őket!

Kérem.

 

Úgy érzi, lebeg: az ő fiatalságukon, a maga pénzén, a júniusi délután ragyogásán, s amit az ígér, hogy a VASÁRNAP elég szép lesz

John Updike: Nyúlháj

Akinek 2021-ben is módjában áll segíteni, hogy 2025-ben és még az után is olvashassuk a Vasárnapot, kövesse Hunčík Péter tavalyi nagyvonalú kezdeményezését, mi pedig mindenképpen megteszünk mindent, hogy méltók legyünk rá. Köszönjük. A számlaszám változatlan:

Československá obchodná banka, a.s.

Číslo bežného účtu IBAN: SK34 7500 0000 0001 2590 9023

Variabilný symbol: 999

 

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/44. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
VIDEÓ: Nagy érdeklődés kíséri az 56. Országos Népművészeti Fesztivált Zselízen

VIDEÓ: Nagy érdeklődés kíséri az 56. Országos Népművészeti Fesztivált Zselízen

Peter Visolajský
Frissítve

A tömeges felmondáson kívül nem látnak más lehetőséget az orvosok

New York (képünkön) 339 euróért foglalható, de aki télen szeretne fürdeni, annak Miami is jó választás (499 euró)

Utazásra csábító árak, itt az akciós repülőjegyek télre

Északi Áramlat-1

A Gazprom három napra leállítja az Európába történő gázszállításait az Északi Áramlat 1 vezetéken

dohányzás

A dohányzás és egyéb rizikófaktorok okozzák a rákhalálozások csaknem felét

g

Ha ezt a KVÍZT megfejted, akkor egy ZSENI vagy!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.