Garam Menti Néptánc Együttes KOPERTA

Vasárnap

Sokan eljöttek a Garam Menti Néptánc Együttes jubileumi folklórestjére a lévai Junior Kultúrközpontba. Az együttes megalakulásának 70. évfordulója alkalmából együtt ünnepelt a város és a környék néptáncot és kultúrát szerető közönsége a csoport szenior tagjaival, az ifjúsági csoporttal és a volt ifjúsági csoport lelkes táncosaival. Sándor Ágnes, a Juhász Gyula Irodalmi Színpad vezetője Nagy László Táncbéli tánc-szók című csodálatos versével ajándékozta meg a jelenlevőket.

A háttérben a különleges díszlet, keretbe foglalt népviseleti ruhák színesítették a színpadképet, köszönhetően Halász Erzsébet, Papp Viola és Török Gabriella munkájának. A kultúrközpont folyosóján kiállított oklevelek, fotók, emléklapok hívták fel a figyelmet az együttes sikeres fellépéseire.

Az ünnepség megnyitó beszédében Nagy Csilla méltatta az együttes 70 éves tevékenységét. 1952-ben a Csemadok lévai alapszervezete mellett Búra István kezdeményezésére megalakult egy néptánccsoport. Az alapítók, Józsa József és Jančoková Kósa Eszter célja a néptánc megőrzése és ápolása volt. A csoport rendszeresen fellépett a gombaszögi és zselízi fesztiválokon, jelentős kultúreseményeken. 1962-ben az együttes a hétéves táncos múlttal rendelkező Halász Gyula vezetésével teljesen újjáalakult. Tapasztalatok, táncművészeti ismeretek, koreográfusi tanfolyam elvégzése, néptáncok és népszokások gyűjtése eredményeként több sikeres koreográfiája született. 1967-ben a csoport felvette a Garam Menti Népi Együttes nevet. 1977-től több táncos töltötte be a vezetői szerepet, Diószegi József, Wirth Jenő, Szobi Magdolna, Juhász Sándor, Kiss György, Farkas Ivett. A Csemadok lévai alapszervezetének kérésére Halász Gyula, a vámosladányi Tormás Néptánccsoport művészeti vezetője vette át újból a Garam Menti vezetését. Az 55. évfordulóra készülve az együttes felvette a Garam Menti Néptánc Együttes nevet. Ezzel egy időben összeállt a régi táncosokból egy lelkes társaság, amely máig a Garam Menti szenior csoportjaként működik. Az együttes művészeti vezetője és koreográfusa Halász Gyula, az ifjúsági csoport koreográfusa Paál Sándor. Tánckarvezetők: Valent Judit, Sipos József és Kramár Tibor. A GMNE az elmúlt 70 évben ismert és elismert néptánccsoporttá vált, sikeresen képviseli a szlovákiai magyar nemzetiségi kultúrát a Csallóköztől a Bodrogközig és a szomszédos országokban. Megalakulása óta számos oklevél, díj, kitüntetés, serleg méltó tulajdonosa.
Az ünnepi esten Milan Belica, Nyitra megye elnöke, Csenger Tibor alelnök, Ján Krtík, Léva polgármestere, Kiss Beáta, a Csemadok országos elnökségének tagja és Török Alfréd, a Csemadok lévai területi választmányának és alapszervezetének elnöke köszöntötte az évfordulós együttest és vezetőjét, Halász Gyulát, elismerésük jeléül emlékplakettet, emléklapokat, okleveleket adva át. Az évfordulós együttest köszöntötte Lőrincz Katalin, a Juhász Gyula Alapiskola igazgatója is. Az iskolában működő Pitypang néptánccsoport sok fiatal táncosát lehetett látni a színpadon, akik a Garam Menti ifjúsági csoport tagjaként tovább viszik a néptánc iskolában beléjük oltott szeretetét. Az est folyamán Csáky Pál közíró kifejezte elismerését az együttes több évtizedes fáradhatatlan tevékenységéért. A csoportnak gratulált Takács András néptánckutató, koreográfus, a magyar nemzetiségi néptáncmozgalom egyik megalapítója, aki rámutatott a Garam Menti értékes munkájára a néptánc és néphagyományok ápolása terén.
Nagy várakozás előzte meg a fellépők előadását. Marossárpataki, sárközi, kalotaszegi, rábaközi, ördöngösfüzesi táncok, cigány pergető, nagyecsedi verbunk, csárdás és friss, szebbnél szebb koreográfiák váltották egymást, suhogtak a szoknyák, kopogtak a csizmák. Ropta a táncot fiatal és idősebb, velük együtt a hatvanéves táncos múlttal rendelkező örökifjú táncos, Halász Gyula. Az ünnepi műsorban fellépett a farnadi Nádas Ifjúsági Néptáncegyüttes, amely az idén ünnepelte megalakulásának 25. évfordulóját. Öröm volt látni a színpadon a sok néptáncra fogékony gyermeket, fiatalt, akik sikeres fellépői a kulturális rendezvényeknek, fesztiváloknak. Az együtteseket a magyar népzenét játszó ismert párkányi Varjos zenekar kísérte nagy sikerrel. Szinte vibrált a levegő a teremben, a lelkes közönség felállt, és szűnni nem akaró vastapssal, hangos ovációval köszönte meg az együttesek fergeteges előadását, a felejthetetlen élményt.

Balla Gyönyör Rózsa, Léva

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!